Άλλο ένα άρθρο απο την
Ορεινή ΜέλισσαΤόσος λόγος γίνετε για τα κυψελιδια συζεύξής. Τελικά καταφέρνει η βασίλισσα σωστή προετοιμασία; Πότε γίνετε καλύτερη γονιμοποίηση, και πόσα πλαίσια μέλισσες πιστεύετε πρέπει να υπάρχουν για να την αναθρέψουν καλά; Γνωρίζουμε ότι για την ποιότητα της βασίλισσας καλό θα μετά την εκκολαψη της μέχρι το ζευγαρωμα να βρίσκεται σε μια Κυψέλη που θα τύχει της καλύτερης φροντίδας, δηλαδή το μελίσσι να έχει αρκετό πλυθησμό. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι καλύτερες μάνες βγαίνουν στα 3άρακια η 5αρακια κυψελίδια. Ενώ μεγάλη μερίδα μελισσοκόμων υποστηρίζει με πάθος, ότι βασίλισσες δεν γίνονται σε κουτακια.
Στην φωτογραφία βλέπουμε 3 κατηγορίες κυψελιδίων. Οι μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι οι καλύτερες μάνες φτιάχνονται στο Τριπλοκυψελίδιο, εφόσον υπάρχει επαρκής πλυθησμός για την καλύτερη ανατροφή όταν γίνει η εκκόλαψη. Ωστόσο παρατηρήσαμε ότι η χρήση του τριπλοκυψελιδίου, βρίσκει θερμούς υποστηρικτές κυρίως νέους μελισσοκόμους, και μικρομεσαίους μελισσοκόμους. Οι πιο μεγάλοι, θεωρούν εξίσου αποδοτικά και τα μικρότερα κυψελίδια.
Χωρίσματα στη μέση για να μην επικοινωνούν οι μέλισσες μεταξύ τους...
Τροφοδότες για να ελέγχουμε εύκολα κάθε μελίσσι χωριστά...
Μεγάλη επιτυχία στη γονιμοποίηση βασιλισσών... Αυτή ειναι μια μάνα σε τριπλοκυψελίδιο
Οι Έλληνες καθηγητές μελισσοκομίας , θεωρούν ότι το χρονικό διάστημα από την εκκόλαψη μέχρι τη σύζευξη είναι πολύ κρίσιμο για την εξέληξη της βασίλισσας. Πρέπει να βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον για να τύχουν της κατάλληλης φροντίδας. Βασίλισσες σε σπιρτόκουτα δεν γίνονται. Όλα τα άλλα είναι εμπορικά τερτίπια. Δουλεύω και κυψελίδια γονιμοποίησης καί πενταρακια δεν έχω παρατηρήσει διαφορές ως προς την ποιότητα των βασιλισων. Όσον αφορά την χρήση των μελισσιών μέσα στα κυψελίδια οι μεγάλες παραφυάδες πάνε για παραγωγή στο πεύκο καί από τα κυψελίδια είναι για αντικατάσταση βασιλισων.
5αράκι για παραγωγή βασιλισσών....
Πολύ καλή παραγωγή βασιλισσών έχουν και τα μελισσάκια σε 5κυψελίδια. Παρακάτω βλέπουμε ένα μικρό τμήμα βασιλοτροφείου, όπου 5ράκια μελισσάκια θα αποκτήσουν νέες και παραγωγικές βασίλισσες....
Γράφει μελισσοκόμος την εμπειρία του....Εγώ κατέληξα στην λύση του κυψελιδίου 5 πλαισίων. Τα φτιάχνω μόνος μου,καθώς συμφέρει{μου κοστίζουν το 1/3 της τιμής του εμπορίου}. Επίσης φτιάχνω ορόφους πέντε πλαισίων που αν τους βάλω από πάνω έχω δεκάρα κυψέλη. Τα χρησιμοποιώ για παγίδες αφεσμών ,καθώς στερεώνονται εύκολα σε κλαδιά δέντρων{αν εγκατασταθεί σμήνος δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα για καιρό}Τα χρησιμοποιώ στον τρύγο για να μεταφέρω πλαίσια μελιού μια που το βάρος της δεκάρας είναι αρκετό {10 πλαίσια=20 κιλά μέλι + }καθώς οι πεντάρες αγκαλιάζονται εύκιλα και μπαίνουν στην κυριολεξία κάτω από την μασχάλη.{αν θέλω μελισσοστεγανότητα ολόκληρη η πεντάρα ,αν θέλω όμως και μόνο ο όροφος}. Ενώνεις επίσης πανεύκολα μικρά μελίσσια με εφημερίδα ή χωρίς.Εγώ κατέληξα εκεί ύστερα από πολλή σκέψη μεταξύ πεντάρας και τριπλοκυψελιδίου και δεν το έχω μετανιώσει,το αντίθετο μάλιστα,αυτόν τον καιρό φτιάχνω και άλλα.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣΈχω δουλέψει και τριπλοκυψελίδια και πενταράκια!
Προσωπικά θεωρώ πως για τους περισσότερους μελισσοκόμους βολεύουν πάρα πολύ τα τριπλοκυψελίδια. Έχουμε πολλές βασίλισσες σε λίγο χώρο, και μεγάλη επιτυχία. Νομίζω θα έχει πολύ ενδιαφέρον, εδώ στην Ορεινή Μέλισσα, να δείξουμε και πιο αναλυτικά πως φτιάχνουμε παραφυάδες, κάνουμε βασιλοτροφία σε αυτά τα κυψελίδια.
Για περισσότερα πάνω στη βασιλοτροφία δείτε εδώ:
Βασιλοτροφία
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!