Widget Recent Post No.

Αποδεκατίζονται τα μελίσσια απο τη Νοζεμίαση: Συμβουλές για να σώσουμε τα μελίσσια!

 



Η νοζεμίαση αποδεκατίζει τα μελίσσια. Όπως είπε μεγάλος ερευνητής μελισσοκομίας η νοζεμίαση μπορεί να εξαφανίσει το πλυθησμό απο τα μελίσσια, και να μείνουν άδειες οι κυψέλες. Μάλιστα όπως τόνισε, πολλοί μελισσοκόμοι βρίσκουν άδειες τις κυψέλες, και αναρωτιούνται τι συνέβη. Η νοζεμίαση είναι η πιο πιθανή ασθένεια. Αποδεκατίζει τους πλυθησμούς των μελισσιών, και το τελικό στάδιο είναι νεκρά μελίσσια. Μάλιστα πολλές φορές οι κυψέλες έχουν και μέλια μέσα, πράγμα που δηλώνει πόσο γρήγορα χάθηκε το μελίσσι.

Σύμφωνα με δεδομένα εργαστηρίου και αναλύσεων σε δείγματα απο μελισσοκόμους σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει μελισσοκομείο που να μην έχει και τους δύο τύπους νοζεμίασης! Η πρώτη νοζεμίαση είναι η nosema apis. Η παλιά νοζεμίαση της Ελλάδας, η οποία είναι λιγότερο επικίνδυνη, και δείχνει συμπτώματα στην είσοδο της κυψέλης διάροια επάνω στα πλαίσια κλπ.
Η νέα νοζεμίαση δεν δείχνει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Οι μέλισσες πεθαίνουν μακριά απο τη κυψέλη και ο μελισσοκόμος το μόνο που βλέπει είναι η μείωση του πλυθησμού. Πχ μέσα σε 15 μέρες η κυψέλη απο 6 πλαίσια έγινε 3 πλαίσια. Η απότομη μείωση του πλυθησμού είναι σύμπτωμα της νέας αυτής ασθένειας.

Η νοζεμίαση εμφανίζεται μετά τα μέσα Οκτωμβρίου, και αρχίζει να επειδυνώνεται κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Ενώ μόλις έρθει η Άνοιξη, η ασθένεια μειώνεται σημαντικά. Σύμφωνα με τα δεδομένα εργαστηρίου, η νοζεμίαση συρρικνώνεται έτσι την Άνοιξη, λόγω εκτροφής γόνου. Η νοζεμίαση προσβάλλει μόνο ενήλικες μέλισσες. Συνεπώς η αλλαγή πλυθησμού με νέες μέλισσες, συρρικνώνει τη μόλυνση, και στα δεδομένα του εργαστηρίου φαίνεται η ασθένεια να εξαφανίζεται.

Στην Ελληνική Μελισσοκομία απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, έτσι η όποια αντιμετώπιση κατά της νοζεμίασης γίνετε, είναι πρόληψη και όχι θεραπεία. Όπως λένε οι ερευνητές μελισσοκόμοι, ο μελισσοκόμος δε μπορεί να εξαφανίσει τη νοζεμίαση, αλλα να τη κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε να μη χάνεται ο πλυθησμός και τα μελίσσια. Σήμερα υπάρχουν αρκετές λύσεις έναντι της νοζεμίασης, όπως πχ η θυμόλη, το nozevit, και μέχρι προσφάτως το οξαλικό οξύ. 

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα απο το ΑΠΘ, όπου έκαναν χρήση οξαλικού οξέος και γλυκερίνης, 
Διαβάστε για τη μέθοδο εδώ...
διαπίστωσαν αποτελέσματα δράσης κατά της νοζεμίασης. Όπως είπαν συγκεκριμένα "Σε κανένα απο τα μελίσσια δε βρέθηκε νοζεμίαση, που χρησιμοποιήθηκαν οι ταινίες με γλυκερίνη". Πράγμα που σημαίνει ότι το οξαλικό οξύ που χρησιμοποιείτε για τη βαρρόα ΙΣΩΣ έχει αποτελέσματα και κατά της νοζεμίασης... 

Ο κυριότερος λόγος που η νοζεμίαση εξαπλώνεται τόσο εύκολα, είναι οι λανθασμένοι χειρισμοί των μελισσοκόμων. Δύο απο τα σοβαρότερα λάθη, είναι στο σφίξιμο των μελισσιών, και η υγρασία. Η νοζεμίαση φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ εύκολα όταν υπάρχει υγρασία. Όταν το κάτω μέρος της κυψέλης παραμένει υγρό, όταν η κυψέλη συγκρατεί υγρασία, τα σπόρια της ασθένειας βλασταίνουν. Ο όγκος των μελισσιών που χάνεται κάθε χρόνο λόγω της ασθένειας είναι τεράστιος. Η άγνοια που επικρατεί στους μελισσοκόμους είναι πολύ μεγάλη.

Η λύση για το χειμώνα, είναι σφιχτά μελίσσια, όχι μέρος με υγρασία, και προληπτικά μέτρα το Φθινόπωρο αλλά και την Άνοιξη!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Δεν χάνουμε μελίσσια από Νοζεμίαση. Δεν κάνουμε καμιά απολύτως θεραπεία. Πρώτη φορά και τελευταία που έκανα ήταν την Άνοιξη του 2007 με ένα γραμμάριο θυμόλη σε 15 κιλά σιρόπι με οδηγία του κ. Θρασιβούλου του Α.Π.Θ. Τα μελίσσια αυτή τη χρονιά ξεχειμώνιασαν με υπερβολικά πολλά ατρύγητα μέλια βελανιδιάς. Κάναμε παλαιότερα θεραπεία με το φουμιντίλ. Αυτές τις μέρες δοκιμάζω το Νοζεβίτ σε μικρό αριθμό μελισσιών, χωρίς όμως να έχω σχηματίσει άποψη για την αποτελεσματικότητά του. Το μέλλον θα δίξει πώς θα πάνε αυτά τα μελίσσια. Προς το παρόν είναι σε άριστη κατάσταση. Οι βασίλισσες σταμάτησαν να γεννάνε. Περιμένουμε να βγει και ο τελευταίος σφραγισμένος γόνος για να κάνουμε την τελική θεραπεία κατά της Βαρρόα. Δεν υπάρχει άλλη Βαρρόα στα μελίσσια. Την έχουμε εξοντώσει πριν έρθει το ξεγόνιασμα. Πιθανόν και με το ξεγόνιασμα να μη έχουν Βαρρόα τα μελίσσια, ή να έχουν ελάχιστη. Το ποσοσό θεραπείας μπορεί να πλησιάσει το 99%. Καλό βράδυ και καλό χειμώνα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!