Widget Recent Post No.

Μυστικά στη διατροφή των μελισσιών το Χειμώνα: Τι χαλάει τα μελίσσια;

 


Άρθρο στην ενότητα Ξεχειμώνιασμα
Σήμερα στην Ορεινή Μέλισσα συλλέξαμε απο το αρχείο μερικές συμβουλές πανω στη διατροφή της μέλισσας. Πολλές πληροφορίες προέρχονται άπο τον μεγάλο επαγγελματία μελισσοκόμο Μόσχο Ντιώνια. Βρίσκεται στον Έβρο, είναι ένας μελισσοκόμος που έχει προσφέρει τεράστιο έργο στην Ελληνική Μελισσοκομία, και βρίσκεται παρόν σε σεμινάρια αλλά και Αξιόλογα επιστημονικά συνέδρια που έχουν γίνει στη χώρα μας!


Είναι σημαντικό να αναφέρουμε αρχικά, ότι όταν τα μελίσσια και η διατροφή τους στηρίζεται εξολοκλήρου σε υδατάνθρακα ζαχαροζύμαρο, συγκριτικά με μελίσσια που τρώνε υδατάνθρακα και πρωτείνη (μέλι γύρη απο ανθοφορία), η διαφορά είναι τεράστια. Τα μελίσσια με τη ζάχαρη είναι ευαίσθητα σε ασθένειες, και πολλά άλλα προβλήματα...



Μόσχος Ντιώνιας για τη διατροφή της μέλισσας:
Η τροφή της μέλισσας αποτελείται από μέλι-νέκταρ γύρη και νερό. Τίποτε άλλο.
Οι διατροφικές απαιτήσεις του μελισσιού αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και την ύπαρξη γόνου, μικρού η μεγάλου.
Το μέλι δεν είναι ζάχαρη και εκτός από τα θρεπτικά συστατικά, περιέχει και αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ουσίες.
Η γύρη και ιδιαίτερα η φρέσκια γύρη καλύπτει διατροφικά όλες τις ανάγκες του μελισσιού, είναι γνωστά τα συστατικά της.
Το σιρόπι η το ζυμάρι δεν είναι τροφή με την έννοια ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του μελισσιού ιδίως το χειμώνα που δεν έρχεται γύρη.
Τροφή με φτωχή βιολογική αξία μειώνει το προσδόκιμο ζωής των μελισσών, τις κάνει ευάλωτες στις ασθένειες και κληρονομεί στο μελίσσι γενιές μελισσών που τρέφουν υποβαθμισμένο γόνο.



Οι διατροφικές απαιτήσεις του μελισσιού είναι σε μεγάλο ποσοστό γνωστές.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου που το μελίσσι συλλέγει γύρη και νέκταρ καλύπτει πλήρως τις διατροφικές του ανάγκες, αν και εδώ υπάρχουν αισθητές διαφορές ανάλογα με τη βιολογική αξία της τροφής.
Το χειμώνα, οι αποθηκευμένες τροφές ( μέλι - γύρη ) είναι αυτές που στηρίζουν και προστατεύουν το μελίσσι από το όποιο διατροφικό στρες λόγω τροφοπενίας.
Μη ισορροπημένη τροφή ιδιαίτερα το χειμώνα, πέρα του ότι μειώνει το προσδόκιμο ζωής, κάνει το μελίσσι ευάλωτο στις ασθένειες.
Η φιλοσοφία των τροφών του χειμώνα πρέπει να αλλάξει.
Το μελίσσι βρίσκεται σε καθεστώς πείνας όταν η τροφή του αποτελείται αποκλειστικά από ζάχαρη.
Η πλειοψηφία των μελισσών του χειμώνα είναι παραμάνες μακράς διάρκειας και αυτές πρέπει να στηρίζονται διατροφικά, όπως οι παραμάνες του υπόλοιπου χρόνου. Πέρα από το λιπόσωμα που έχουν.



Γράφει μελισσοκόμος πάνω στο θέμα....
 Η τροφή που βάζουμε προσπαθεί να καλύψει την ανάγκη για ενέργεια στην μέλισσα. Αν παρατηρήσεις μελίσσι που καταναλώνει γρήγορα την μελισσιτροφη πραγματοποιεί ανάπτυξη. Το ποιο λογικό είναι επειδή δουλεύουν τρώνε το ζυμάρι αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν τρώνε και μέλι. Από μια άλλη άποψη ίσως το προτειμουν επειδή είναι ζεστό σε σχέση με το μέλι που παγώνει στα άκρα. Ακόμα μην ξεχνάμε πως σε πολλές τροφές βάζουν εθαιρια ελεα που διεγείρουν την μέλισσα να πάει να φάει.

Απόσπασμα απο την ερευνήτρια Δρ. Σοφία Γούναρη...
Μήπως οι τροφές αυτές που παράγονται αποκλειστικά μέσω της κατεργασίας της ζάχαρης είναι πολύ φτωχές για τις μέλισσές μας. Μήπως τις μετατρέπουν σε νωθρές, ζώα υπό πάχυνση, άρα και ευαίσθητες σε πολλά παθογόνα, όπως βακτήρια και ιούς. Μήπως οι τροφές αυτές αποθηκεύονται και στην πορεία μεταφέρονται στο συλλεγόμενο μέλι, υποβαθμίζοντάς το και προκαλώντας ρίγη χαράς στον ΕΦΕΤ, που μπορεί επιτέλους να δείξει «έργο». Μήπως ο τρόπος παραγωγής της «βανίλιας» παράγει ουσίες μέσα στην τροφή που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες είναι τοξικές ή έστω προκαλούν δυσεντερία στις μέλισσες. Η φοβερή άνθιση της αγοράς των μελισσοτροφών έχει ιστορία μόλις 15 χρόνων. Δεν υπήρχε μελισσοκομία πριν;
Από Δρ. Σοφία Γούναρη
Ερευνήτρια Γ’ Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών – ΕΘΙΑΓΕ

Ερωτήσεις μελισσοκόμων....
καλησπέρα σήμερα είδα να πετάνε την τροφή έξω σε κομματάκια που έχουν στο στόμα τους οι μέλισσες. Τι συμβαίνει;



Απάντηση...
Συμβαίνει αυτό με μερικές τροφές του εμπορίου, αλλά και αυτές που φτιάχνουμε μόνοι μας. Έχει να κάνει με το πόσο καλό έγινε το ζύμωμα, η στη βράση για να βανιλοποιηθεί. Μπορείς να ενημερώσεις τον παρασκευαστή έτσι ώστε να το προσέξει, στην επόμενη παρτίδα που θα παράγει...

Ερώτηση μελισσοκόμου...
Άνοιξα το μελίσσι και ενώ είχε τροφή, είναι νεκρό.... Δείτε εικόνες...





Απάντηση... 
Προφανώς έχουμε να κάνουμε με συνδιασμό βαρρόα νοζεμίαση. Οι δύο αυτές ασθένειες οδηγούν στη κατάρευση του μελισσιού και αυτή την εικόνα, σε συνδιασμό με σκόρπιο παρατημένο γόνο.

Ερώτηση....
Πότε είναι καλύτερο να ταίζουμε γυρεόπιτα τα μελίσια...




Θεωρώ απαραίτητη τη γυρεόπιτα, νωρίς την Άνοιξη σε περιοχές με έλλειψη γύρης, το καλοκαίρι με την ανομβρία, και το φθινόπωρο για σωστή αντικατάσταση πλυθησμών. Πλέον η γυρεόπιτα γίνεται ένας τρόπος αύξησης των γόνων όποια εποχή το θέλουμε, και εξυπηρετεί πάρα πολύ να φτιάξουμε δυνατά και γερά μελίσσια...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια