Widget Recent Post No.

Κατανάλωση μελιού το Χειμώνα, πόση τροφή τρώνε ανάλογα με το γόνο;

 



Η κατανάλωση μελιού το Χειμώνα!
Σήμερα έχουμε να μιλήσουμε για ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα, και να μάθουμε πόσο τρώνε οι μέλισσες όταν κάνει κρύο, όταν εκτρέφουν γόνο, και όταν είναι τελείως ξεγονιασμένα στη καρδιά του Χειμώνα. πχ αυτή τη περίοδο τα μελίσσια της φωτογραφίας απο κάτω, με 2-3 γόνους τα μελίσσια ξεπερνούν τα -150 γρ τη μέρα.




Ένα τρομερό εργαλείο το οποίο έχουμε εγκατεστημένο και φέτος στα μελίσσια μας, είναι η ηλεκτρονική ζυγαριά, την οποία βάζουμε σε 1 μελίσσι, και μετρά πόσο μέλι τρώει και πόσο θερμοκρασία έχει μέσα και έξω από το μελίσσι. Καταγράφοντας τι συμβαίνει έχουμε καταλήξει σε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα...

Έχουμε δεί ότι το χειμώνα ένα μελίσσι με ελάχιστο έως καθόλου γόνου, καταναλώνει περίπου 2 κιλά μέλι σε 1 μήνα. Κατα μέσο όρο 70γρ τη μέρα. Μιλάμε για ένα καλό μελίσσι 6 πλαίσια περίπου. Όταν υπάρχει γόνος η κατανάλωση ξεπερνά τα 150 γρ. και όσο αυξάνει ο γόνος μπορεί να φτάσει και τα 600 γραμμάρια (μέφιστο) πχ την Άνοιξη. Ωστόσο τον Ιανουάριο είναι στα 100-200 γραμμάρια περίπου με 1-2 πλαίσια μικρής έκτασης γόνους.



Για να ταίστει 1 πλαίσιο γόνου χρειάζονται 2 κιλα μέλι. Ωστόσο σε ένα καλά μονωμένο μελίσσι που δεν σπαταλάτε ενέργεια για θερμότητα, η κατανάλωση μπορεί να μικρίνει σημαντικά. ακόμη και στο 60% πιο κάτω.

Πολλοί λένε ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ τροφοδότηση το χειμώνα επειδή καταπονούνται οι μέλισσες που θα ξεχειμωνιάσουν. Τα μελίσσια που έχουν συνεχώς πίτα στο πάνω μέρος, δεν πάνε καλά την Άνοιξη. Σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες υπάρχουν περιπτώσεις που η μελισοσφαιρα απομονώνεται μακριά από τις προμήθειες και το μελίσσι λιμοκτονεί. Αλήθεια το ζυμάρι χρησιμεύει τότε; Η γνώμη μου είναι, ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε τίποτα υπόψη. Τα μελίσσια μας μιλάνε... Ένα σφιγμένο μελίσσι, χωρίς προμήθειες στις κηρήθρες που πατά, θα χρειαστεί οπωσδήποτε τροφή.



Οι διατροφικές απαιτήσεις ενός μελισσιού με 8 γόνους είναι από 500 έως 1000 γρ νέκταρ την ημέρα το οποίο χρησιμοποιείτε για την εκτροφή γόνου, την κατανάλωση από τις νέο εκκολαπτόμενες μέλισσες και το πιο σημαντικό την παραγωγή ενέργειας για τη διατήρηση της θερμοκρασίας στην κυψέλη. Όταν η συλλογή είναι μικρότερη η ίση με τις παραπάνω τιμές τότε δεν δημιουργούνται αποθέματα.

Για να υπάρξει πλεόνασμα μελιού πρέπει η να μειωθεί η κατανάλωση η να αυξηθεί η συλλογή. Η καλή θερμομόνωση της κυψέλης περιορίζει σημαντικά την ενεργειακή κατανάλωση. Για να γίνει τρύγος πρέπει η συλλογή να είναι συνεχόμενη 20 ημέρες τουλάχιστον. Αν κάνουμε ένα πείραμα και από ένα δεκάρι μελίσσι αφαιρέσουμε όλους τους γόνους και προσθέσουμε μόνο άδειες κηρήθρες τότε θα δούμε ότι θα ασπρίσει σε μία μέρα έστω και με 300 γρ συλλογή.



ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΓΥΡΗ ΤΩΡΑ

Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι απαιτείται ένα κελί γύρης για κάθε νέο γεννημένη μέλισσα. Δηλαδή 1 πλαίσιο γόνου αντιστοιχεί σε 1 πλαίσιο γύρης. Όταν η ποιότητα της γύρης δεν είναι καλή, οι μέλισσες μπορεί να χρειαστούν ακόμα και διπλάσια ποσότητα. Η παραγωγή ποιοτικής γύρης εξαρτάται απο τα γεννετικά χαρακτηριστικά του μελισσιού (βασίλισσα), και μπορούμε να το καταλάβουμε εύκολα, όταν υπάρχει πολυχρωμία την Άνοιξη.



Η ποιότητα του νέκταρος αλλά και η ταυτόχρονη παρουσία ποιοτικής γύρης ενεργοποιούν τη παραγωγή βασιλικού πολτού και κεριού.

Μια νεαρή βασίλισσα παράγει περισσότερες φερομόνες, και δημιουργεί το αίσθημα κατανάλωσης γύρης, απο τις νεαρές μέλισσες για το σχηματισμό λιποσώματος. Επίσης οι φερομόνες παίζουν σημαντικό ρόλο και στο ταίσμα του γόνου. Συμπέρασμα: Μελίσσια εν όψη χειμώνα φτιάχνουν καλό λιπόσωμα, και πάνε δυνατά για ξεχειμώνιασμα.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να αναφέρουμε, είναι ότι τα καλά θερμομονωμένα μελίσσια, διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία μέσα στο μελίσσι, και παρουσιάζουν μια μεγάλη αντίσταση στις εξωτερικές κακουχίες όσο απότομες και αν είναι. Το μονωμένο μελίσσι προχωρά με μεγάλη διαφορά την Άνοιξη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια