Widget Recent Post No.

Τάισμα μελισσιών με ζαχαροζύμαρο: Ο σωστός τρόπος για να μην θρυμματίζεται και χαλάει ΠΟΤΕ!

 



Ένα συχνό φαινόμενο κυρίως στους νέους μελισσοκόμους, είναι να κόβουν το ζαχαροζύμαρο "οπως να ναι" και αυτο να πετρώνει γρήγορα. Το κόψιμο που κάνουμε στο ζυμάρι δεν πρέπει να είναι μεγάλο για να κρατά το ζυμάρι το "ζουμί" του και να μη ξεραίνεται.

Υπάρχουν βανίλιες στην αγορά που λόγω της κακής τους σύνθεσης ξεραίνονται. Πολλές φορές όμως δεν ευθύνονται οι ίδιες οι τροφές αλλά οι μελισσοκόμοι που ανοίγουν το σακουλάκι, σκεπτόμενοι πως όσο πιο μεγάλη η τρύπα τόσο καλύτερα και γρήγορα θα τραφούν οι μέλισσες.

Ένας νέος μελιισσοκόμος όταν τον ρώτησα, γιατί ανοίγεις έτσι τη τροφή μου απάντησε: Κρίμα δεν είναι οι μέλισσες να κάνουν τόσο δρομολόγιο για να φάνε, να στριμόχνωνται για να περάσουν απο το μικρό κενό, έτσι και εγώ την ανοίγω όλη τη πλευρά από κάτω να τις διευκολύνω. Έτσι μου είπε. Άλλος ένας νέος μελισσοκόμος αφαιρούσε τελείως το σακουλάκι από την τροφή πάλι με την ίδια δικαιολογία. Ποιός όμως ευθύνεται για αυτά τα λάθη; Μήπως οι ίδιοι, η ο καταστηματάρχης που δεν τους υπέδειξε τον τρόπο που δίνουμε την τροφή στα μελίσσια;

Τέσπα για να μην μακρυγορώ, ο καλύτερος τρόπος (ειδικά το χειμώνα) είναι να κόβουμε το ζυμάρι στο κάτω μέρος στο κέντρο. Αν η τροφή είναι πολύ ρευστή και έχουμε καλοκαίρι μπορούμε να ανοίξουμε την τρύπα απο πάνω για να μη λιώσει και πνίξει το σμήνος. Γενικά η τροφή καταναλώνεται πολλές φορές γρήγορα (7 ημέρες) και άλλες πιο αργά (20-30 ημέρες) και αυτό εξαρτάται από τον γόνο που έχει το μελίσσι. Αν ο γόνος είναι μπόλικος η τροφή καταναλώνεται ταχύτατα. Το χειμώνα τα ξεγονιασμένα μελίσσια καταναλώνουν λιγότερη τροφή.


Περίοδοι που πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερο άνοιγμα στο σακουλάκι
Την άνοιξη τα μελίσσια που έχουν πολύ γόνο, χρειάζονται ενίσχυση και μπορούμε να δώσουμε το ζυμάρι με μεγαλύτερο κενό από κάτω.Δεν θα παρουσιαστεί έντονο πρόβλημα διότι οι μέλισσες θα το καταναλώσουν γρήγορα και δεν θα προλάβει να πετρώσει ξεραθεί.

Επίσης πολύ σημαντικό. Αν ένα μελίσσι είναι στα πρόθυρα λιμοκτονίας, καταβρέχουμε άμεσα με σιρόπι και ανοίγουμε μεγάλο κενό στο ζυμάρι να έχουν από πολλούς κηρηθροφορείς πρόσβαση οι μέλισσες.

Για τους νέους μελισσοκομους και το πως θα κόβουν τη μελισσοτροφή, έχω φωτογραφίες. Δείτε παρακάτω το κενό που πρέπει να κόψουμε το σακουλάκι:









Η τροφή μπαίνει πάνω απο τη μελισσόσφαιρα (εκεί που είναι μαζεμένες οι περισσότερες μέλισσες) για να την τρώνε κατευθείαν. Έχουν χαθεί μελίσσια το χειμώνα που δεν είχαν την τροφή κοντά τους. Οπότε πολύ προσοχή να βρίσκεται ακριβώς στο επίκεντρο της μελισσόσφαιρας!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια