Widget Recent Post No.

Αντικατάσταση βασίλισσας το φθινόπωρο

 


Μετά από 2 χρόνια ζωής η βασίλισσα μειώνει τις φερομόνες καθώς και την ωοτοκία της. Για την ερχόμενη Άνοιξη αυτό που στοχεύει κάθε μελισσοκόμος είναι να έχει νέες βασίλισσες μέχρι 2-3 χρονών το μέγιστο. Φυσικά η μεγαλύτερη απόδοση της βασίλισσας γίνεται τον πρώτο και δεύτερο χρόνο και μετά αρχίζει να μειώνεται η δυναμή της αισθητά. Υπάρχουν επαγγελματίες που δουλεύουν εντατικά πάνω στην αντικατάσταση βασιλισσών διατηρώντας πάντα δυνατά μελίσσια, διώροφα τριόροφα, παίρνουν πολύ μέλι ακομα και στις πιο φτωχές χρονιές, έχουν χαμηλή τάση για σμηνουργία στα μελίσσια τους και όλα αυτά τα πετυχαίνουν τηρώντας κάτι βασικό. Αντικαθιστούν την βασίλισσα κάθε δύο χρόνια.

Ας δούμε τι συμβαίνει όμως στη βασίλισσα και γίνεται κακή στον τρίτο χρόνο ζωής της. Η βασίλισσα όπως γνωρίζουμε παράγει κάποιες φερομόνες που διατηρούν το σμήνος συνεκτικό. Τα πάντα που συμβαίνουν μέσα στη κυψέλη λειτουργούν απο τις φερομόνες που βγαίνουν απο ειδικούς αδένες στο σώμα των μελισσών μας. Όπως καταλαβαίνουμε όμως, καθώς μεγαλώνει η ηλικία μιας βασίλισσας, οι φερομόνες τους εξασθενούν, δεν είναι τόσο ισχυρές όπως στα νιάτα της. Το σώμα της γερνάει και δεν είναι τόσο αποδοτικό όπως όταν είναι νεότερη. Το αποτέλεσμα για εμάς τους μελισσοκόμους ποιό είναι λοιπόν; Έχουμε γερασμένες βασίλισσες, άρα έχουμε και κακά μελίσσια. Ποιός ο λόγος να διατηρούμε πολλά μελίσσια αν αυτά δεν είναι αποδοτικά;

Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος με 1000 μελίσσια αποκάλυψε πριν λίγο καιρό ένα απο τα μυστικά, που τα μελίσσια του δεν σμηνουργούν ποτέ. Κρατά πάντα νεαρές βασίλισσες, φτιάχνει ξεχωριστά παραφυάδες τις οποίες προορίζει όχι για πούλημα ή αύξηση, αλλά για αντικατάσταση των ήδη υπάρχων μελισσιών. Συνεπώς ο στόχος του είναι να έχει πολλά, και ταυτόχρονα σωστά - αποδοτικά μελίσσια. Είναι γνωστό ότι μια νεαρή βασίλισσα έχει χαμηλή τάση για σμηνουργία, λόγω ότι εκπέμπει φερομόνες τόσο δυνατές για τρείς ορόδους με μέλισσες. Αντίθετα μια γέρικη βασίλισσα δεν παράγει δυνατές φερομόνες, και το μελίσσι σμηνουργεί πιο εύκολα.

Επίσης μια νέα βασίλισσα έχει και άλλα πλεονεκτήματα. Μπορεί να παλέψει με άλλες βασίλισσες και να τις σκοτώσει, να τρυπάει με τις γνάθους της τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας ή αντικατάστασης και να σκοτώνει τις βασίλισσες που υπάρχουν μέσα, να αυξάνει δραματικά το μέγεθος της, την εποχή της Άνοιξης όπου οι ανθοφορίες είναι αύθονες, και το αποτέλεσμα, να φτιάχνει δυνατά τριόροφα μελίσσια ικανά να μας επιφέρουν ένα σημαντικό εισόδημα σε μέλι. Όπως λένε οι παλιοί μελισσοκόμοι "Μια βασίλισσα 3 χρονών με το ζόρι να κρατήσει τη γονοφωλιά με μέλισσες, ενώ μια 1-2 χρονών μπορεί να κρατήσει μελίσσι τριαντάρι, με τρείς ορόφους".

Πολλοί μελισσοκόμοι επιλέγουν το Φθινόπωρο ως την ιδανικότερη εποχή για να αντικαταστήσουν τις μάνες τους. Μετά το πέρας των μελιτοφοριών, η προετοιμασία για την ερχόμενη Άνοιξη αρχίζει, και οι μελισσοκόμοι αλλάζουν τις μάνες προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα των μελισσιών τους. Για το φθινόπωρο υπάρχει μια σίγουρη και πλέον αποδοτικότερη μέθοδος. Να πάρουμε έτοιμες βασίλισσες απο ένα καλό βασιλοτρόφο, και να αντικαταστήσουμε όλες τις γερασμένες μάνες πχ αυτές που δεν κάνουν γόνο, αυτές που συμπλήρωσαν 3 χρόνια ζωής κλπ. Ο μελισσοκόμος μπορεί να κρίνει με το μάτι ποιές βασίλισσες είναι άχρηστες και να τις αντικαταστήσει.

Το μυστικό είναι ότι όσες βασίλισσες αντικατασταθούν τώρα, την ερχόμενη Άνοιξη μετράνε αλλιώς. Θα γαζώνουν κυριολεκτικά τα πλαίσια. Μην ξεχνάμε ότι οι μάνες γίνονται πολύ αποδοτικές στην ωοτοκίας τους μετά τον 4ο μήνα ζωής, και η δύναμη τους διατηρείτε δυνατή μέχρι και τα δύο χρόνια. Έτσι λοιπόν αν έχουμε απο τώρα καλές βασίλισσες, αυτομάτως κάνουμε και καλά μελίσσια. Διότι όλα στη βασίλισσα παίζονται. Πάρτε τα μέτρα σας λοιπόν, τώρα το φθινόπωρο που για τους μελισσοκόμους είναι η ασχή της μελισσοκομικής Χρονιάς!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια