Widget Recent Post No.

Διακοπή γέννας βασίλισσας: Χειρισμοί για να κάνουν γόνους τα μελίσσια!

 



Το τελευταίο διάστημα τα μελίσσια έχουν σταματήσει να κάνουν γόνο. Συνολικά μετράω 5 κυψέλες οι οποίες δεν έχουν καθόλου αυγά ημέρας. Απο όσο καταλαβαίνω οι μάνες για κάποιο λόγο σταμάτησαν, και πιστεύω είναι επειδή δεν έβρισκαν τροφή. Στο μέρος μου δεν είχε ανθοφορία. Έτσι και εγώ τα μετέφερα στην φθινοπωρινή ερείκη για να πάρουν δυνάμεις και να ρίξουν γόνους. Έβαλα και μια δίκιλη βανίλια πάνω απο κάθε μελίσσι. Υπάρχει κάποιος άλλος χειρισμός που πρέπει να κάνω;


Απάντηση...
Σε όλα τα μελίσσια, όταν υπάρχει κενό ανθοφορίας, παρουσιάζουν πτώση στη γέννα. Οι βασίλισσες σταματάνε να γεννάνε, και η εικόνα που βλέπουμε εμείς στην επιθεώρηση είναι μελίσσια με λίγο η καθόλου γόνο. Εφόσον τα μελίσσια δεν βουίζουν και υπάρχουν έστω και λίγα αυγουλάκια σημαίνει ότι η βασίλισσα υπάρχει. Αν δεν υπάρχουν καθόλου αυγά κοιτάμε προσεκτικά για να εντοπίσουμε τη βασίλισσα.

Σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα το φθινόπωρο. Τα μελίσσια σταματούν να ρίχνουν γόνους και πέφτει ο πλυθησμός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στο πεύκο, τα μελίσσια βρίσκουν μόνο μέλι και έχουν έλλειψη γύρης. Η έλλειψη γύρης ειναι ο βασικότερος παράγοντας που τα μελίσσια σταματούν την γέννα. Γι αυτό οι μελισσοκόμοι ενισχύουν τα μελίσσια τροφοδοτώντας τα, για να αναπτυχθούν! Ωστόσο εκτός απο το πεύκο συμβαίνει και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές. Συνήθως τα μελίσσια σταματούν τον γόνο απο Αύγουστο, ενώ σε άλλες περιοχές το Σεπτέμβριο. Φυσικά εξαρτάται απο τα άνθη!

Τα μελίσσια όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αφήσουμε χωρίς ενίσχυση και να πέσουν πολύ οι πλυθησμοί. Πολλοί μελισσοκόμοι το φθινόπωρο για να κάνουν τα μελίσσια να ρίξουν γόνους, τα μεταφέρουν στο ρείκι, και ταίζουν και με ζυμάρι για να έρθει η ανάπτυξη, να φύγει ο γερικος πλυθησμός και να γίνει καινούργιος. Αν όμως δεν έχουμε ρείκι στη περιοχή μας, η δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς;

Τότε δίνουμε σιροπάκι και γυρεόπιτα! 1 κιλό γυρεόπιτα σε κάθε μελίσσι, και 500ml σιρόπι ανά εβδομάδα με αναλογία 1 κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο ζάχαρη. Η φθινοπωρινή διεγερτική τροφοδότηση είναι κάτι που κάνουν συχνά οι μελισσοκόμοι. Όμως χρειάζεται προσοχή. Δεν χύνουμε σιρόπι απο λάθος και δεν πάμε πρωί ούτε μεσημέρι. Η λεηλασία παραμονεύει το φθινόπωρο, ειδικά σε μελίσσια που πεινάνε. Έτσι λοιπόν δίνουμε σιρόπι όταν σουρουπώνει και όσο πιο προσεκτικά μπορούμε.

Άλλος ένας λόγος που οδηγεί σε πτώση της γέννας είναι η βαρρόα και η νοζεμίαση. Αυτές οι ασθένειες δεν πρέπει να υπάρχουν στο μελισσοκομείο μας, ειδικά τέτοια εποχή που ανανεώνουν οι πλυθησμοί. Δόξα το θεό υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τους αντιμετωπίσουμε. Και τους έχουμε αναλύσει με πολλές λεπτομέρειες σε προηγούμενες αναρτήσεις τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια