Widget Recent Post No.

Φθινοπωρινό Ρείκι : Μια θαυματουργή ανθοφορία για τα μελίσσια μας!

 



Όπως έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο μας, η μεταφορά των μελισσιών μας σε ρεικότοπους αυτή την εποχή, αποτελεί σχεδόν μονόδρομο για τους περισσότερους από εμάς.

Θεωρούμε λοιπόν ιδιαίτερα επίκαιρο το θέμα και αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να κάνουμε μια παρουσίαση στο «θαυματουργό» για τα μελίσσια μας, μα και για εμάς τους ίδιους, αυτό φυτό.


Φθινοπωρινό Ρείκι, ή σουσούρα ή κισούρι ή χαμόρεικο! Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ονομασίες του φυτού αυτού, που όπως και να το ονομάσουμε η ξεχωριστή του αξία και η χρησιμότητα του για τις μέλισσες και την μελισσοκομία, κατά συνέπεια, δεν αλλάζει και παραμένει  ένα από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά της χώρας μας, αφού δίνει μεγάλες ποσότητες πλούσιας γύρης, μα και μέλι μεγάλης θρεπτικής αξίας.

Η μεταφορά των μελισσιών μας σε ρεικότοπους είτε μετά από το κενό του Αυγούστου είτε μετά το δεύτερο βάρεμα του πεύκου, εξιτάρει τη μάνα σε αυξημένη ωοτοκία, πράγμα που συμβάλει καθοριστικά  στην ανανέωση του πληθυσμού, γεγονός που με τη σειρά του βάζει τις βάσεις για μια ασφαλή διαχείμαση τους και για τη γρήγορη ανάπτυξή τους την άνοιξη.

Πριν όμως να επεκταθούμε στην μελισσοκομική αξία αυτού του φυτού- δώρου θεού για τη μελισσοκομία- ας του κάνουμε την τιμή να πούμε δυο πράγματα περισσότερα γι αυτό.

Είναι φυτό αυτοφυές, αειθαλές και θαμνώδες. Ανήκει στην οικογένεια των Ερεικιδών και υπάρχει σε πάνω από 500 είδη, τα περισσότερα από αυτά στην Β. Αφρική, αλλά και στις περιοχές της μεσογειακής και ορεινής Ευρώπης.

 Προτιμά τους φρυγανότοπους και τα ασβεστώδη εδάφη που βρίσκονται στις ημιπεδινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας μας και ιδιαίτερα στις περιοχές της Εύβοιας, της Κορινθίας, της Αχαΐας, της Ηλίας, της Άρτας, της Μαγνησίας, της Κρήτης και αλλού.
Είναι ένας πολύ όμορφος χαμηλός θάμνος, με πυκνούς βλαστούς και φύλλα γραμμοειδή, και αυλακωτά, που αναπτύσσονται σε δέσμες. 

Τα άνθη του έχουν χρώμα από ανοιχτό ρόδινο έως και σκούρο μοβ και μοιάζουν σαν μικροσκοπικές καμπανούλες. Το κάθε άνθος του φυτού παράγει  25-30 σπόρους και το κάθε φυτό συνολικά από 100,000 έως 200,000 σπόρου ς. Αυτό κάνει αντιληπτό τη ραγδαία εξάπλωση του φυτού αυτού σε πολύ μεγάλες εκτάσεις. 

Το κισούρι αρχίζει την ανθοφορία του τον Αύγουστο, ξεκινώντας από ψηλά και κλιμακώνεται μέχρι τον Δεκέμβριο στα μέρη με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι πρώιμες βροχές του φθινοπώρου ευνοούν πολύ την ανθοφορία του, αλλά για να αποδώσει το φυτό  πλούσιες ποσότητες σε γύρη και νέκταρ πρέπει ο καιρός να είναι  ζεστός ή δροσερός με υγρούς ασθενείς νοτιοδυτικούς  ανέμους.

 Ο βοριάς και οι δυνατοί άνεμοι το σταματάνε, ενώ αντίθετα οι ήπιες βροχοπτώσεις δεν το επηρεάζουν, ούτε ξεπλένουν τη γύρη και το νέκταρ του, λόγω της καπμανοειδούς κατασκευής του άνθους του.

Όπως προαναφέραμε, το κισούρι δίνει και γύρη και νέκταρ, που κάτω από ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να είναι σε μεγάλες ποσότητες. Έχουν παρατηρηθεί τέτοιες ευνοϊκές χρονιές που οι μελισσοκόμοι έκαναν όχι ένα, μα δυο και σε κάποιες περιπτώσεις και τρεις τρύγους.

Και σε μέτριες όμως χρονιές, η γύρη και το νέκταρ που δίνει το φυτό είναι αρκετό για να μελίσσια μας, που αν δεν τους συμπεριφερθούμε ληστρικά και τους τα αφήσουμε για την διαχείμασή τους, θα γλιτώσουμε τροφοδοσίες, θα εξασφαλίσουμε μεγάλους και ανανεωμένους πληθυσμούς  και θα έχουμε υγιή και δυνατά μελίσσια την άνοιξη. 

Οι μέλισσες που θα γεννηθούν αυτή την εποχή θα ζήσουν έως και πέντε μήνες και θα είναι αυτές που θα συνδράμουν στην εξυπηρέτηση του γόνου, όταν νωρίς την άνοιξη η μάνα θα ξεκινήσει και πάλι τον νέο παραγωγικό της κύκλο.

Οι βασίλισσες που δημιουργούνται σε ανθοφορίες κισουρίου θεωρούνται οι καλύτερες και δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι μελισσοκόμοι που εκμεταλλεύονται αυτή την συγκυρία για να ανανεώσουν τις μάνες των μελισσιών τους.  

Το μέλι του ρεικιού είναι σκουρόχρωμο- λαδί στην αρχή και καφεκόκκινο αργότερα- κρυσταλλώνει γρήγορα και έχει πολύ μεγάλη θρεπτική αξία, όχι μόνο για τις μέλισσες μα και για τον ανθρώπινο οργανισμό, για τον οποίον έχει και πολλά άλλα οφέλη. Είναι διουρητικό, κατεβάζει την πίεση  και δρα ευεργετικά στο κυκλοφορικό

Η γεύση του είναι μικρής γλυκύτητας και  ιδιαίτερη, και αυτός είναι ο λόγος που στο παρελθόν είχε μικρή εμπορική αξία. Να σημειώσουμε πως αν ο τρύγος του δεν γίνει εγκαίρως, τότε το μέλι πικρίζει αφού στο μεταξύ θα έχει αρχίσει η ανθοφορία της κουμαριάς η οποία, όπως γνωρίζουμε, δίνει πολύ πικρό μέλι.

Πάντως τα τελευταία χρόνια οι προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν αλλάξει και έχουν αρχίσει να ζητάνε το μέλι του κισουριού, με συνέπεια οι τιμές του να έχουν πάρει τον ανήφορο.

Τέλος, θα πρέπει να πούμε πως η επιθετικότητα που δείχνουν πολλές φορές οι μέλισσες που δουλεύουν στο κισούρι, δεν οφείλετε σε κάποιες «δραστικές ουσίες» που περιέχει το νέκταρ του, όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά στο γεγονός ότι το φυτό αυτό έχοντας ευαισθησία στις κλιματολογικές αλλαγές, αρχίζει και σταματά τη νεκταροέκκρισή  του σύμφωνα με τα τερτίπια του καιρού, γεγονός που απορυθμίζει και εκνευρίζει τις μέλισσες.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα επισκεφθούμε τα μελισσάκια μας - αυτά που έχουμε σε ρεικότοπους - καλά θα κάνουμε να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί, αλλά και έτοιμοι να δείξουμε μεγαλύτερη κατανόηση για την επιθετική συμπεριφορά που τυχόν επιδείξουν.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια