Widget Recent Post No.

Πότε λήγει το μέλι; Γιατί ζαχαρώνει; Πως γίνονται οι νοθείες....

 


Το μέλι είναι ίσως η μοναδική υπερ-τροφή που κρατά στο ντουλάπι για αιώνες! Πρόκειται για μια υπερσυμπυκνωμένη σύνθεση σακχάρων σε συνδιασμό με ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, που στην ουσία το κάνουν Αθάνατο ακόμη και αν περάσουν χιλιάδες χρόνια απο την παραγωγή του! Έχει τόσο ισχυρή αντιβακτηριακή, αντιμικροβιακή δράση, που κανένας μικροοργανισμός δε μπορεί να επιβιώσει στο εσωτερικό του. Μάλιστα χρησιμοποιείτε και ως συντηρητικό, εφόσον αν χρησιμοποιηθεί σε παρασκευές, μπορεί να δώσει Αθανασία και σε άλλα τρόφιμα.... Όπως πχ μαρμελάδες με μέλι, ξηρούς καρπούς με μέλι κλπ.


Έχει ημερουμηνία λήξης;
Υποχρεωτικά απο τη νομοθεσία, πρέπει να αναγράφεται η ημερουμηνία λήξης στην ετικέτα πχ 2 χρόνια μετά την παραγωγή του. Ο λόγος βάση της νομοθεσίας, είναι ότι όταν ένα τρόφιμο υπόκειται αλλαγές στη σύνθεση του πχ χάνει μερικές βιταμίνες, καθως περνάει ο καιρός, πρέπει να αναγράφει ημερομηνία λήξης. Επίσης ο νόμος έχει θεσπιστεί και για εμπορικούς λόγους, έτσι ώστε οι καταναλωτές να πετούν τα παλιά και να αγοράζουν καινούργια... Έτσι και με το μέλι, το οποίο φυσικά δεν χαλάει ποτέ. Επίσης μην ξεχνάμε ότι στο σούπερ μάρκετ, κυκλοφορούν και προϊόντα που δεν είναι κάν μέλια, οπότε ελλοχεύουν και άλλοι κίνδυνοι....

Το μέλι είναι. εκείνη η τροφή που θα είναι πάντα στο ντουλάπι σας και δεν θα σας «προδώσει» ποτέ και δεν υπάρχει πρόβλημα αν το φάτε σήμερα, μεθαύριο, σε δύο μήνες ή και σε 10 χρόνια αφού δεν έχει ημερομηνία λήξης. Απο προσωπική πείρα σα μελισσοκόμος, θα σας πω ότι έχω συλλεκτικό βάζο στο σπίτι με ελατίσιο μέλι 10 χρονών, και είναι λες και τρυγήθηκε χθές....

Δείτε μελίσσι που έχει δουλέψει σε ανθοφορία και γέμισε με μέλι...



Μέλι: Πως παράγεται αυτό το θαυματουργό προιόν;
Το νέκταρ των λουλουδιών αναμειγνύεται με τα ένζυμα των μελισσών, συμπυκνώνεται, και οι μέλισσες με μια συλλογική διαδικασία, αλλάζουν τη σύνθεσή του, μετατρέποντας το σε μια πλούσια εύπεπτη τροφή, για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μελιτώματα, τα οποία προέρχονται απο δέντρα όπως ο πεύκος ο έλατος, τα οποία έχουν και την ιδιότητα να μην κρυσταλλώνουν εύκολα.

Γιατί το μέλι κρυσταλλώνει;
Η κρυστάλλωση είναι μια εντελώς φυσική διαδικασία, και δεν έχει ουδεμία σχέση με τη νοθεία. Το μέλι είναι ένα ιδιαίτερα πυκνό διάλυμα φυσικής ζάχαρης (φυσική φρουκτόζη, γλυκόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη) ). Περιέχει πάνω από 70% σάκχαρα και λιγότερο από 20% νερό ( υγρασία). Υπάρχουν πολλά σάκχαρα στο μέλι σε σχέση με την περιεκτικότητα σε νερό. Αυτό σημαίνει ότι το νερό στο μέλι, περιέχει επιπλέον ποσότητα ζάχαρης από ό,τι θα μπορούσε φυσικά να κατέχει. Η υπερα-φθονία των φυσικών σακχάρων κάνει το μέλι ασταθές Είναι φυσικό για το μέλι να κρυσταλλωθεί, δεδομένου ότι είναι ένα υπέρ κορεσμένο σε ζάχαρα προϊόν.



Τα δύο κύρια σάκχαρα του μελιού είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Το περιεχόμενο σε φρουκτόζη και γλυκόζη σε κάθε μέλι ποικίλλει ανάλογα από την πηγή συλλογής ( είδος ανθοφορίας) ή του μελιτώματος καθορίζοντας έτσι και το είδος κάθε μελιού. Γενικά, η φρουκτόζη κυμαίνετε από 25 έως 40%. και της γλυκόζης από 30- 44% . Η ισορροπία αυτών των δύο κύριων σακχάρων είναι η κύρια αιτία που θα οδηγήσει στην κρυστάλλωση του μελιού, και το σχετικό ποσοστό τους θα καθορίσει κατά πόσο θα κρυσταλλώνει γρήγορα ή αργά.

Η φρουκτόζη είναι πιο διαλυτή στο νερό από τη γλυκόζη και θα παραμείνει ρευστή. Όταν η γλυκόζη κρυσταλλώνει, χωρίζετε από το νερό και παίρνει τη μορφή μικροσκοπικών κρυστάλλων. Καθώς η κρυστάλλωση προχωρά και περισσότερη γλυκόζη κρυσταλλώνει, οι κρύσταλλοι θα εξαπλωθούν σε όλο το μέλι. Τελικά, το μέλι γίνεται παχύ και κρυσταλλώνει.

Τα ανθόμελα κρυσταλλώνουν πιο γρήγορα, και αυτό εξαρτάται απο την βοτανική τους προέλευση. Πχ μέλια που περιέχουν πολύ γλυκόζη πχ μέλι πορτοκαλιάς, κρυσταλλώνουν και πιο γρήγορα, ενώ μέλια με περισσότερη φρουκτόζη, πχ πευκόμελο, κρυσταλλώνουν πολύ πιο αργά.

Πως γίνονται οι νοθείες...
Οι κύριες πηγές νοθείας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, γίνονται απο μεγάλες εταιρίες οι οποίες διακινούν τεράστιες ποσότητες μελιών σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές. Ένας σίγουρος τρόπος να καταλάβουμε το νοθευμένο μέλι, είναι η τιμή του, εφόσον είναι αδύνατο ένα Ελληνικό Γνήσιο μέλι, να έχει τιμή κάτω απο 6 ευρώ / κιλό. Συνήθως μια λογική τιμή είναι πάνω από 7 ευρώ, και μια σύνηθες τιμή για ένα καλό μέλι από μικρό Έλληνα Παραγωγό είναι στα 8-10 ευρώ, και για τα νησιά λίγο παραπάνω.

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το Ελληνικό Μέλι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και μπορεί να καταπολεμήσει πάρα πολλέα ασθένειες, όπως ο Καρκίνος, ο Διαβήτης, καρδιαγειακά νοσήματα, παχεισαρκία, και πολλές άλλες σύγχρωνες ασθένεις. 2 Κουταλιές τη μέρα αρκούν για να επωφεληθούμε απο όλες αυτές τις ευγερτικές ιδιότητες που έχει...

Τέλος, διαβάστε αυτό το άρθρο, όπου αποδεικνύονται, βάση ερευνών, οι κρυφές ιδιότητες των Ελληνικών Μελιών, όπως πεύκο, έλατο και θυμάρι:
Νέα μεγάλη έρευνα για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!