Widget Recent Post No.

Συμβουλές για μελίσσια που σταμάτησαν νωρίτερα τον γόνο

 



Έχω μια απορία σαν νέος μελισσοκόμος. Έχω 20 μελίσσια και τα μετέφερα φέτος στον κισσό όπου και ανανεώθηκε ο πληθυσμός επιτυχώς. Σταμάτησε να δουλεύει πριν λίγες ημέρες. Τα μελίσσια τα έχω στην Κεντρική Ελλάδα σε υψόμετρο 600 μέτρων. Τις τελευταίες μέρες ο γόνος της μάνας έχει κόψει σε κάποια μελίσσια ενώ σε άλλα συνεχίζει κανονικά (κυρίως στα μικρότερα). Είναι φυσιολογικό για την εποχή να έχουν βγει οι χειμερινές μέλισσες και να σταματήσει ο γόνος ή πρέπει να τροφοδοτήσω με γυρεόπιτα για να συνεχιστεί η εκτροφή γόνου; Τα μελίσσια έχουν όσα πλαίσια μπορούν να πατήσουν, τους έβαλα φελιζόλ (dow) για μόνωση και κηρόπανο


Απάντηση...
Το πρώτο που θα σου έλεγα να κάνεις είναι να βάλεις κηρόπανο, και μόνωση στα πλάγια κάτι το οποίο ήδη έχεις κάνει, και πολύ καλά έπραξες. Η μόνωση βοηθάει πολύ αυτή την εποχή, τα μελίσσια να διατηρήσουν υψηλή την εσωτερική θερμοκρασία και να κρατήσουν περισσότερο γόνο.
Απο την εμπειρία μου σε συμβουλεύω όσο η θερμοκρασία κρατιέται υψηλά, να ταίζεις όσο προλαβαίνεις τα μελίσσια. Ενίσχυσε τα με σιρόπι 1 προς 1 δηλαδή ένα κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο νερό, ή εναλλακτικά βάλτους ζαχαροζύμαρο ή βανιλλια. Πιστεύω καλύτερα στερεά τροφή τέτοια εποχή, μιας και βρίσκεσαι σε ημιορεινό μέρος, και σίγουρα το βράδυ πέφτει αρκετά η θερμοκρασία. Εννοείτε ότι αν βάλεις γυρεόπιτα θα έχεις πολύ υψηλότερα αποτελέσματα στην εκτροφή γόνου, αλλά μόνο αν τα μελίσσια έχουν έλλειψη γύρης. Συνήθως αυτή την εποχή υπάρχει επάρκεια σε γύρη, ενώ τα μελίσσια έχουν περισσότερο έλλειψη σε μέλι.

Αν στη περιοχή σου έχει κόψει η ανθοφορία, και τα μεγάλα μελίσσια δεν έχουν καθόλου γόνο, αυτό δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου, να ενισχύσεις με οποιο τρόπο μπορείς τα μελίσσια, έτσι ώστε να ανανεώσουν σωστά το πλυθησμό τους. Αυτή τη στιγμή τα δικά μου μελίσσια έχουν τουλάχιστον 2-3 γόνους και τα μεγαλύτερα μελίσσια 4 περίπου. Ανανεώνεται συνεχώς ο πλυθησμός! Αυτή την περίοδο είναι που οι παλιές καλοκαιρινές μέλισσες πεθαίνουν και ζούν μόνο οι φθινοπωρινές. Όσες περισσότερες χειμερινές τόσο πιο ασφαλές επιτυχημένο ξεχειμώνιασμα.

Ξέρεις ένα λάθος που έκανα εγώ μια χρονιά ποιό ήταν; Είχα φέρει τα μελίσσια απο το έλατο, τέλη Σεπτεμβρίου. Δεν τα είχα ταίσει όπως έπρεπε και μέσα στα μέσα Οκτωμβρίου τα μελίσσια είχαν ελαττώσει τον γόνο σημαντικά. Περισσότερο απο όσο θα έπρεπε. Το αποτέλεσμα ήταν μέσα στο χειμώνα να γίνουν ακραία καιρικά φαινόμενα, και τα μελίσσια δεν ηταν τόσο δυνατά για να αντέξουν. Οι απώλειες εκείνη τη χρονιά ήταν αρκετά μεγάλες, και απο τότε καμία χρονιά δεν αφήνω τα μελίσσια μου χωρίς να κάνουν πολλούς γόνους. Η καλύτερη λύση για ανάπτυξη είναι μεταφορά σε ανθοφορία, και ταίσμα ταυτόχρονα!

2 Συμβουλές λοιπόν! 
η 1η Εξασφάλισε όσο γίνετε πιο δυνατά μελίσσια και με περισσότερο γόνο
και η 2η Συνέννωσε όσα μελίσσια είναι πολύ μικρά με 1-2 πλαίσια, θα το βρείς μπροστά σου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια