Widget Recent Post No.

Η αποθήκευση των κηρηθρών μας. Πως θα τις κρατήσουμε "αναλλοίωτες" μέχρι την Άνοιξη

 



Σήμερα δίνουμε γνώση για τις κηρήθρες!!!

Σαν νέος μελισσοκόμος έχω μπερδευτεί πως κάνουμε την αποθήκευση πλαισίων. Έχουμε 5 κατηγορίες πλαισίων αυτή τη περίοδο:
1. Πλαίσια που έχουν τρυγηθεί απο μέλι
2. Πλαίσια που έχουν σφραγισμένα αποθηκευμένα μέλια, και τα παίρνουμε για να σφίξουμε τα μελίσσια
3. Μέλια ασφράγιστα που τα παίρνουμε για τον ίδιο λόγο
4. Πλαίσια Γύρης
5. Μαύρες κηρήθρες άδειες
6. Άσπρες κηρήθρες
7. Άχτιστα πλαίσια που δεν έπιασαν οι μέλισσες

Σήμερα μέσα απο την Ορεινή Μέλισσα θα δώσουμε απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα για κάθε κατηγορία χωριστά. Έτσι ώστε να δώσουμε γνώση στο κόσμο, και να γίνονται σωστοί χειρισμοί. Πάμε λοιπόν; Όλη η γνώση και η εμπειρία μας, ας γίνει και δικό σας κτήμα!

1. Πλαίσια που έχουν τρυγήθει απο μέλι
Τα πλαίσια αυτά, τα δίνουμε πρώτα στις μέλισσες για 5-6 μέρες, για να τις καθαρίσουν απο τα μέλια. Είναι το λεγόμενο "γλείψιμο" της κηρήθρας. Ο χειρισμός αυτός γίνετε το απογευματάκι, και στα πιο δυνατά μελίσσια, δίνουμε απο ένα πάτωμα με 10 πλαίσια τρυγημένα.



Κολπάκι για γρηγορότερα αποτελέσματα: Ένα κόλπο για να επιτύχουμε μέγιστα αποτελέσματα γλειψίματος στις κηρήθρες σε 1-2 ημέρες, είναι να βάλουμε ένα κενό πάτωμα ανάμεσα απο το μελίσσι, και τις τρυγημένες κηρήθρες. Για παράδειγμα πάμε σε ένα δυνατό 10άρι μελίσσι, τοποθετούμε επάνω του ένα άδειο πάτωμα, χωρίς τίποτα μέσα, και στη συνέχεια βάζουμε το πάτωμα με τις τρυγημένες κηρήθρες. Οι μέλισσες με αυτό το τρόπο, νομίζουν ότι το πάτωμα είναι ξένο και παίρνουν γρήγορα το μέλι, ενώ στην άλλη περίπτωση νομίζουν ότι είναι δικό τους και αργούν περισσότερο.

Αποφεύγουμε: Αποφεύγουμε να αφήσουμε τρυγημένες κηρήθρες κοντά στα μελίσσια μας να λεηλατηθούν. Με αυτό το τρόπο οι μέλισσες χαλάνε το κερί, το μασάνε, και μετά θέλει περισσότερη δουλειά για να επισκευαστεί.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου στο βιβλίο του Πρακτική Μελισσοκομία:
"Οσες κηρηθρες προοριζονται για αποθηκευση και εχουν τρυγηθει, πρεπει πρωτα να τοποθετηθουν στα μελισσια, για να τις ''γλειψουν'' οι μελισσες, να αφαιρεσουν, δηλαδη, ολο το μελι και μετα να αποθηκευτουν. Η αποθηκευση κηρηθρων με ασφραγιστο η' τρυγημενο μελι να αποφευγεται, γιατι το μελι απορροφα υγρασια απο το περιβαλον, ξινιζει και αφηνει τη δυσαρεστη οσμη του στο κερι. Ενα τετοιο κερι ειναι πια αχρηστο για τις περισσοτερες χρησεις του και δεν μπορει να βελτιωθει, γιατι δυσκολα απαλλασεται απο τις οσμες'' . Αντρεας Θρασυβουλου, Πρακτικη Μελισσοκομια σελ. 225.

2. Πλαίσια που έχουν σφραγισμένα μέλια
Τα πλαίσια που έχουν σφραγισμένα μέλια τα βάζουμε 48 ώρες κατάψυξη και μετά κλείσιμο αεροστεγώς σε σακούλα. Εγώ προσωπικά εφαρμόζω αυτόν τον τρόπο για όλα μου τα πλαίσια...
https://orinimelissa.blogspot.com/2019/09/blog-post_528.html



3. Πλαίσια με ασφράγιστα μέλια

Τα πλαίσια που έχουν Ασφράγιστα μέλια τα βάζουμε 48 ώρες κατάψυξη και μετά κλείσιμο αεροστεγώς σε σακούλα. Προσέχουμε πολύ να μην παίρνουν αέρα όταν τα κλείσουμε, γιατί το μέλι απορροφά την υγρασία και μπορεί να χαλάσει. Αποφεύγουμε τους καπνούς και τα σχετικά, μιας και τα μέλια που είναι ασφράγιστα, απορροφούν τη μυρωδιά και όλες τις ουσίες.



4. Πλαίσια Γύρης
Τα πλαίσια που έχουν γύρη τα βάζουμε 48 ώρες κατάψυξη, και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε αεροστεγώς. Εγώ προσωπικά διαχειρίζομαι λίγο διαφορετικά τα πλαίσια με γύρη. Κάνω το εξής: Αφαιρώ τα πλαίσια όσο το δυνατόν αργότερα το φθινόπωρο (για να κάνει κρύο) και στη συνέχεια τα αποθηκεύω αεροστεγώς σε ξεχωριστή μεριά, έτσι ώστε νωρίς την Άνοιξη να τα επιστρέψω πάλι. Εφόσον τα έχω σε ξεχωριστή μεριά, μπορώ να τα χρησιμοποιήσω ανα πάσα στιγμή, απο τον Μάρτιο κιόλας που κάνει κρύο. Δεν μου χάλασαν ποτέ.

5. Μαύρες κηρήθρες
Τις μαύρες κηρήθρες τις βάζουμε 48 ώρες κατάψυξη και μετά κλείσιμο αεροστεγώς σε σακούλα. Εγώ προσωπικά εφαρμόζω αυτόν τον τρόπο για όλα μου τα πλαίσια...
https://orinimelissa.blogspot.com/2019/09/b401-xentari.html


6. Άσπρες κηρήθρες
Τις άσπρες κηρήθρες που δεν έχουν καθόλου μέλι ή γύρη, τις αποθηκεύουμε όπως θέλουμε. Καλό είναι να τις κλείσουμε και αυτές αεροστεγώς, για να μη χαθεί η μυρωδιά του κεριού. Τις άσπρες κηρήθρες που δεν έχουν γεννηθεί δε μπορεί να τις πιάσει ο κηρόσκορος.

7. Άχτιστα πλαίσια
Τα άχτιστα πλαίσια, επίσης δε τα πιάνει ο κηρόσκορος. Ακόμα και αν γεννήσει επάνω τους, τα αυγά δεν έχουν με τι να τραφούν. Η κηρήθρα αυτή λοιπόν μπορεί να αποθηκευτεί πάλι με οποιο τρόπο θέλουμε. Καλό είναι να τις κλείσουμε όλες αεροστεγώς για να διατηρηθεί όσο περισσότερο γίνετε το άρωμα του κεριού. Όσο πιο καλά τις διατηρήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα τις χτίσουν την Άνοιξη οι μέλισσες.

Περισσότερους τρόπους μπορείτε να δείτε:
http://orinimelissa.blogspot.gr/search/label/κηρόσκορος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια