Widget Recent Post No.

Πολύ πεσμένα μελίσσια: Η μεταφορά σε ανθοφορία είναι μονόδρομος; Αν ταΐσω διεγερτικά χωρίς γύρες, θα κερδίσω τίποτα;

 


Τα μελίσσια μου έχουν πέσει πάρα πολύ σε πληθυσμούς . Περίμενα να ανοίξει το ρείκι στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκομαι, αλλά τίποτα ακόμη. Έχω 8-10 μελίσσια με 2 πλαίσια πληθυσμό , ενώ και τα υπόλοιπα είναι φτωχά , 4-6 πλαίσια. Αν ταΐσω διεγερτικά, θα κερδίσω τίποτα? Χωρίς γύρες έξω, θα εκθρέψουν το γόνο? Η μεταφορά σε ανθοφορία για ενδυνάμωση είναι μονόδρομος? τί άλλο μπορω να κάνω? Είμαι διατεθειμένος να κάνω συνενώσεις , και ας " χάσω" και τα μισά μελίσσια , για να μην τα χάσω οριστικά το χειμώνα, αλλά φοβάμαι μήπως ούτε αυτό φτάσει,.,
Ίσως ανοίξει το ρείκι μέσα στο μήνα στην περιοχή και προλάβω , αλλά ο καιρός αρχίζει και χαλάει και ανησυχώ.. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για απαντήσεις - συμβουλές.
Γιώργος


Απάντηση...
Γειάσου Γιώργο. Σε καμία περίπτωση δεν θα χάσεις τα μελισσάκια σου. Αρκεί να κινηθείς γρήγορα και έξυπνα! Γι αυτό υπάρχουν εδώ έμπειροι μελισσοκόμοι, και να βοηθάνε τους νέους. Την περίοδο Οκτώμβριο εως και Νοέμβριο τα μελίσσια ρίχνουν γόνους και φτιάχνουν πλυθησμούς για το χειμώνα. Συνήθως η αρχή της ανάπτυξης των μελισσιών το φθινόπωρο έρχεται λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες μετά τις βροχοπτώσεις. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέρος που να μην έχει καθόλου γύρες, αυτή τη περίοδο. Αυτό το διαπιστώνεις αν κάνεις μια βόλτα στη φύση, υπάρχουν παρα πολλά λουλουδάκια που κάνουν το θαύμα τους και δίνουν γύρη! Συνεπώς αλλού είναι το πρόβλημα.

Υπάρχουν μελισσοκόμοι που κάνουν λάθη και τα μελίσσια δεν αναπτύσσονται εξαιτίας τους. Η βαρρόα είναι ένας από τους σοβαρότερους λόγους, που τα μελίσσια πάνε πίσω, και φτάνουν στην κατάσταση που περιγράφεις παραπάνω. Υπήρχαν και στο δικό μου μελισσοκομείο μερικά τέτοια μελίσσια, που είχαν βαριά προσβολή απο βαρρόα, και έφτασαν τα δύο πλαίσια πλυθησμό. Μόλις έβαλα όμως από μια ταινία, και ζυμαράκι για τροφή, αμέσως πήραν τα πάνω τους και άπλωσαν γόνους. Γύρες έρχονται αύθονες, ήδη έχουν αποθηκεύσει αρκετές τα μελίσσια.

Έθεσα την ίδια ερώτηση και στον μεγάλο επαγγελματία μελισσοκόμο Χαράλαμπο, και η απάντηση που πήρα ήταν η εξής...
Αν δεν βρει τον λόγο που έγιναν έτσι τα μελίσσια δεν υπάρχει λύση. Πρωφανης λόγος είναι η βαρροα και η εγκατάλειψη. Πρέπει να γίνει θεραπεία για βαροα, σωστή τροφοδοσία, συνένωση, μεταφορά ποιο χαμηλά αν είναι σε υψόμετρο. Γύρη τώρα βρίσκουν σχεδόν παντού. Σίγουρα θα σώσει αρκετά.

Συνεπώς όπως συμβουλεύει ο Χαράλαμπος, και αυτός πιστεύει απο την εμπειρία του ότι η βαρρόα φταίει που τα μελίσσια έφτασαν να γίνουν έτσι. Κατα τη γνώμη μου λοιπόν εσύ τώρα έχεις να κάνεις τα εξής.

1ο Βήμα - Θεραπεία για βαρρόα
Πηγαίνεις στο πλησιέστερο μελισσοκομικό κατάστημα ή κτηνιατρείο, και αγοράζεις ταινίες για τα μελίσσια. Βάζεις σε όλα ένα προς ένα απο 1-2 ταινίες. Δύο ταινίες βάζουμε ανα πεντάρι μελίσσι. Να ξέρεις ότι η ταινία μπάινει στο κέντρο του μελισσιού εκεί που υπάρχει έστω και λίγος γόνος. Μόλις τα μελίσσια απελευθερωθούν απο το βάρος της βαρρόα αμέσως θα αλλάξει η εικόνα. Εγώ είχα πρίν λίγες ημέρες ένα μεγάλο μελίσσι που λόγω της βαρρόα έπεσε πολύ. Μόλις όμως έγινε θεραπεία για βαρρόα άπλωσε γόνους, και η εικόνα που είδα ήτανα απίστευτη. Για να καταλάβεις τη ζημιά κάνει η βαρρόα.

2ο Βήμα - Τροφοδοσία κατευθείαν με ζυμάρι
Πας και αγοράζεις μελισσοτροφή, και βάζεις επάνω σε όλα τα μελίσσια. Με σιρόπι μην σπαταλήσεις χρόνο, τα μελίσσια χρειάζονται την ησυχία τους. Το ζυμάρι θα δώσει κατευθείαν δύναμη για να γίνει ανάκαμψη και τα μελίσσια να απλώσουν γόνους.

3ο Βήμα - Θερμομόνωση
Τα μικρά μελίσσια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα θερμομόνωσης. Πάρε φελιζόλ, κόψε κομμάτια και κλείσε τα μελίσσια απο όλες τις πλευρές. Στρίμωξε τον πλυθησμό σε 2-4 πλαίσια όσο πατάνε οι μέλισσες. Και στο πλαί βάλε φελιζόλ και απο πάνω κηρόπανο μαζί με την τροφή. Να ξέρεις ότι ένα μελίσσι με 2 πλαίσια πλυθησμό αδυνατεί να θερμάνει τον γόνο του, γι αυτό χρειάζεται ενισχυμένη μόνωση, ακόμα και τώρα που ο ήλιος παραμένει αρκετά ζεστός.

4ο Βήμα - Συνεννώσεις
Αν μετά απο 1-2 εβδομάδες δεν πάρουν μπρος τα μελίσσια αρχίζεις να εφαρμόζεις συνεννώσεις μικρών μελισσιών μεταξύ τους. Έτσι ώστε κανένα να μην μείνει με λιγότερα απο 2 πλαίσια πλυθησμό. Να ξέρεις ότι αν τα μελίσσια βοηθηθούν και ρίξουν καλούς γόνους θα φτάσουν μέχρι τέλος Νοεμβρίου με αρκετό πλυθησμό έτσι ώστε να ξεχειμωνιάσουν με ασφάλεια. Αυτές ήταν οι συμβουλές μου. Εύχομαι να σώσεις όλα τα μελισσάκια...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια