Widget Recent Post No.

Μουχλιασμένα πλαίσια: Πως τα καθαρίζουμε, πως τα αποθηκεύουμε. Ένας πανεύκολος και αποτελεσματικός τρόπος

 


Σήμερα θα μάθουμε ένα πολύ εύκολο τρόπο για να καθαρίζουμε και να αποθηκεύουμε αποτελεσματικά τα μουχλιασμένα πλαίσια. Όταν λέμε μουχλιασμένα, εννοούμε όταν οι κηρήθρες μας πιάνουν ένα πράσινο χνούδι, έστω και πολύ ελαφριάς μορφής. Πχ μια κηρήθρα μπορεί να έχει αλλάξει εμφανώς χρώμα, και αν δούμε προσεκτικά αυτό είναι από μούχλα. Συνήθως συμβαίνει στα ακρινά και παρατημένα πλαίσια που δεν πατάνε οι μέλισσες. Όμως χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Το φαινόμενο της μούχλας στις κηρήθρες κορυφώνεται την περίοδο που η υγρασία και οι βροχές είναι πολύ αυξημένες. Για παράδειγμα το φθινόπωρο, το χειμώνα που μπαίνουν νερά μέσα στη κυψέλη. Όπως ξέρουμε ένας απο τους βασικούς χειρισμούς αυτή την εποχή είναι το σφίξιμο των μελισσιών. Δηλαδή αφήνουμε τόσες κηρήθρες, έτσι ώστε να υπάρχουν πάνω μέλισσες, και ποτέ άδειες κενές κηρήθρες. Αν αφήνουμε πολλές κενές κηρήθρες οι μέλισσες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα υπόλοιπα πλαίσια. Έτσι τα παρατάνε, και ο αερισμός τους είναι ανέφικτός. Η μούχλα είναι το επόμενο στάδιο. 

Αν και η μούχλα φαίνεται κάτι πολύ απλό στα μάτια μας, για τις μέλισσες αποτελεί ένα θανατηφόρο προάγγελο! Η μούχλα σημαίνει πρόβλημα υγρασίας, και η υγρασία φέρνει ασθένειες! Θανάσιμα νοσήματα όπως αμερικάνικη σήψη, νοζεμίαση, ασκοσφαίρωση κλπ. Έτσι όταν κάποιος δεί στις κυψέλες του μούχλα, αυτό που έχει να κάνει είναι να λάβει αμέσως μέτρα!

Είναι πιθανό καμιά φορά να βρούμε μελίσσι με μουχλιασμένες κηρήθρες και μέλισσες. Δεν σημαίνει ότι η μούχλα σκότωσε τις μέλισσες. Μπορεί η μούχλα να εμφανίστηκε αφού χάθηκαν οι μέλισσες.

Το πιο συνηθισμένο για εμάς στην Ελλάδα είναι να βρίσκουμε μουχλιασμένες κηρήθρες, οι οποίες είναι εντελώς άδειες απο προμήθειες. Κενά πλαίσια τα οποία δεν έχουν ίχνος απο μέλι ή γύρη. Μια τέτοια κηρήθρα η οποία συνήθως βρίσκεται στην άκρη της κυψέλης καθαρίζεται και αποθηκεύεται πολύ εύκολα! Συνήθως πρόβλημα έχουν οι άσπρες κηρήθρες μιας και δεν είναι περασμένες με πρόπολη όπως οι μαύρες κηρήθρες. Μην ξεχνάμε η πρόπολη είναι αντιμυκητιακή, δηλαδή σκοτώνει τη μούχλα και τους μύκητες.

Τα ακρινά πλαίσια είναι πάντα επιρρεπής στο να πιάσουν μούχλα

Αυτό που έχουμε να κάνουμε λοιπόν στις μουχλιασμένες άδειες κηρήθρες μας, είναι να τις απολυμάνουμε πρώτο. Ο πρώτος και πολύ αποτελεσματικός τρόπος είναι με χλωρίνη! Παίρνουμε ένα μεγάλο ψεκαστήρι ή ενα κουβά, ρίχνουμε νερό και χλωρίνη σε αναλογίες 1 προς 10 (1 λίτρο χλωρίνη σε 10 λίτρα νερό) και βρέχουμε όλα τα πλαίσια! Στη συνέχεια αφήνουμε να στεγνώσουν στον ξηρό αέρα και στον ήλιο! Πρέπει να τα αφήσουμε 2 μέρες να στεγνώσουν καλά και να μην μείνει ούτε ίχνος μούχλας. Με αυτό τον τρόπο τα πλαίσια είναι πεντακάθαρα εντελώς απολυμασμένα.



Τώρα υπάρχει και μια άλλη περίπτωση πιο σπάνια, να έχουμε πλαίσια με τροφές πχ γύρες με μούχλα. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να αφήσουμε 2-3 μέρες τα πλαίσια έξω, σε πολύ αεριζόμενο μέρος, μέχρι να υποχωρήσει η μούχλα και στη συνέχεια αποθήκευση στη κατάψυξη. Να ξέρετε ότι όλα αυτά τα πλαίσια με τυχών χαλασμένες τροφές, τα επιστρέφουμε την Άνοιξη στα πολύ δυνατά μας μελίσσια, και τα καθαρίζουν 100% μέσα σε 1 ημέρα. Φυσικά δεν μένει ούτε ίχνος μυρωδιάς η μικροβίων, οι μέλισσες έχουν τον τρόπο τους να απολυμαίνουν πολύ καλύτερα απο εμάς.

Αυτά είναι πλαίσια που έχουν ήδη αρχήσει να παίρνουν μούχλα. Δεν τα πετάμε! Τα αφήνουμε στον ήλιο να υποχωρήσει η μούχλα και στη συνέχεια τα βάζουμε στη κατάψυξη για να τα έχουμε για την Άνοιξη. Οι μέλισσες θα επιδιωρθόσουν οποιαδήποτε πρόβλημα και να έχουν. Πρόβλημα δυσεντερίας μπορεί να δημιουργηθεί στα μικρά μελισσάκια, γι αυτόν την Άνοιξη θα τα βάλουμε μόνο στα πιο δυνατά


Αυτά λοιπόν για σήμερα, να είστε όλοι καλά! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια