Widget Recent Post No.

Πολλά τα κέρδη στους μελισσοκόμους του εξωτερικού: 12.000 ευρώ εισόδημα από 100 κυψέλες!

 


Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι στο εξωτερικό, εγλαταλείπουν το εντατική παραγωγή μελιού, και ξεκινούν να ασχολούνται με την επικονίαση, κάτι που φαίνεται να είναι πολύ πιο κερδοφόρο. Σύμφωνα με όσα λένε "Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή μελιού γίνεται όλο και πιο δύσκολη", ενώ ταυτόχρονα οι καλλιέργειες αμύγδαλού, και η ζήτηση για μελισσοσμήνη αποκτά όλο και περισσότερη απήχηση.


Οι μεγάλες εταιρίες μελιού, που κατέχουν χιλιάδες μελισσοσμήνη σκέφτονται να εγκαταλείψουν την μαζική παραγωγή μελιού και να ασχοληθούν με την επικονίαση. Μεχρι στιγμής, ο κύριος στόχος ήταν η παραγωγή μελιού, παραδοσιακά, όμως μετά τις μεγάλες αλλαγές και την πτώση της παραγωγής όλοι στρέφονται στην αμειβόμενη επικονίαση. Η καλλιέργεια του αμύγδαλού καταλαμβάνει χιλιάδες στρέμματα, στην Αμερική, στην Αυστραλία και στην Αγγλία, και σύμφωνα με πολλές πηγές η ανάπτυξη σε αυτό το κλάδο είναι τεράστια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω απο 150.000 μελίσσια μετακινούνται επίτηδες γύρω απο τις καλλιέργειες τις αμυγδαλιάς, εφόσον οι αγρότες είναι απολύτως εξαρτημένοι απο τις μέλισσες. Όπως λένε οι αγρότες εκεί "Αν δεν έρθουν μελίσσια στα κτήματα μας, τα δέντρα δεν μπορούν να δέσουν καρπούς. Η αμυγδαλιά είναι ένα δέντρο που εξαρτάται κατά 100% από την επικονίαση. Έτσι δίνουμε ένα μερίδιο από τα κέρδη μας στους μελισσοκόμους, για να εξασφαλίσουμε και εμείς μια καλή παραγωγή".

Όπως φαίνεται η επικονίαση στις αμυγδαλιές, είναι ένας τομέας της μελισσοκομίας με πολλές προοπτικές να αναπτυχθεί ακόμα παραπάνω. Οι εταιρίες κατοχής μελισσοσμηνών σκέφτονται λοιπόν να μπορέσουν να συνδυάσουν την επικονίαση αυτών των καλλιεργειών, σε συνδιασμό με μια καλή παραγωγή μελιού, έτσι ώστε να αυξηθούν και τα κέρδη απο τη μελισσοκομία. Η όλο και αυξανόμενη ζήτηση απο τους αγρότες, τείνει να αλλάξει πολλά πράγματα, και μάλιστα προς το καλύτερο.

Αυτή τη στιγμή η τιμή που καταβάλλουν οι αγρότες στους μελισσοκόμους είναι 12.000 δολλάρια για 100 κυψέλες, δηλαδή 120 δολλάρια ανά κυψέλη. Και όπως λένε οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι, όσο αυξάνεται η ζήτηση για επικονίαση τόσο θα μεγαλώνει και η τιμή, πράγμα που σημαίνει ότι ανοίγει και νέος χώρος για νέους μελισσοκόμους. Οι εκεί μελισσοκόμοι λένε ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ λίγες οι κυψέλες για να ανταποκριθούν στη ζήτηση, όμως σύντομα, με μια νέα στροφή των μελισσοκόμων όλα θα αλλάξουν....

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. δε γνωρίζω την πηγή αυτής της πληροφορίας, ούτε πόσο παλιά είναι, αλλά τουλάχιστον για τις ΗΠΑ δεν ευσταθεί... το αντίθετο, οι περισσότεροι μελισσοκόμοι τείνουν να εγκαταλήψουν αυτήν τη μέθοδο στις περισσότερες περιοχές γιατί οι αγρότες ψεκάζουν ασύστολα τα δέντρα. Μόνο σε κάποιες περιοχές όπου είναι μεγαλύτερη η καλλιεργητική περίοδος, όπως Καλιφόρνια, Φλόριντα, κάποιες πολύ μεγάλες εταιρίες (που όμως στόχος τους είναι η χαμηλής τιμής παραγωγή μελιού, και όχι ποιοτικά κριτήρια) συνεχίζουν. Για να μην συμπληρώσω οτι η λειψηδρία και οι τεράστιες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν περιορίσει τις καλλιέργειες περίπου στο 1/2 απ' ό,τι προ 10 ετίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!