Widget Recent Post No.

Διαλέγουμε τη κατάλληλη θέση για τα μελίσσια: Συμβουλές που αλλάζουν πολλά...



Το να διαλέξουμε ένα προσήλιο μέρος για τα μελίσσια μας είναι κάτι πολύ απλό! Το μόνο που χρειάζεται να κοιτάξουμε είναι αν το μέρος το χτυπάει ο ήλιος απο το πρωί μέχρι το απόγευμα. Δεν πρέπει να εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου, ούτε δέντρα ούτε βουνά ούτε τίποτα. Χρειαζόμαστε όσο περισσότερο ήλιο γίνετε, απο την ανατολή μέχρι και τη δύση. Τα μελίσσια τις εποχές του Φθινοπώρου του Χειμώνα και νωρίς την Άνοιξη εκμεταλλεύονται τη ζέστη απο τον ήλιο για να θερμάνουν τον γόνο τους.
Δηλαδή ακόμα και 30 λεπτά περισσότερος ήλιος σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη. Μια φορά παλιά είχα ρωτήσει ένα μεγάλο μελισσοκόμο, τι θα γίνει αν αφήσουμε όλο το χειμώνα τα μελίσσια μέσα σε ίσκιο. Η απάντηση που μου έδωσε ήταν "καλύτερα να μην το δοκιμάσεις, δεν θα έχεις καλά αποτελέσματα". Μέχρι που το δοκίμασα και κατάλαβα τι θα γινόταν. Οπότε νομίζω καταλαβαίνετε τη σημαντικότητα του ήλιου...

Εκτός όμως από τον ήλιο, υπάρχουν και άλλα που πρέπει να μετρήσει κάποιος όταν θα διαλέξει το μέρος ξεχειμωνιάσματος των μελισσιών. Υπάρχουν άλλα που παίζουν ακόμα μεγαλύτερι ρόλο απο τον ήλιο. Και αν κάποιος μελισσοκόμος δεν τα προσέξει μπορεί να καταστρέψει τα μελίσσια του, δηλαδή το χειμώνα να ψωφάνε να αρρωσταίνουν και να μην αναπτύσσονται με τίποτα.

Ένα ωραίο μέρος για τοποθέτηση μελισσιών

Πριν μπω στο ζουμί θα σας πω ένα καλό παράδειγμα, εμπειρία ενός επαγγελματία μελισσοκόμου. Είχε λοιπόν περίπου 300 μελίσσια σε μια περιοχή στη Βόρειο Ελλάδα. Ήταν όμως και ένας φίλος του, που του ζήτησε βοήθεια και του είπε αν μπορεί να του βρεί ένα μέρος να βάλει και αυτός τα μελίσσια του. Ο επαγγελματίας του είπε ότι έχει κενό χώρο αλλά τον αφήνει άδειο, λόγω της έντονης υγρασίας και του ανέμου που βαράει το κτήμα σε εκείνο το σημείο. Ο νέος μελισσοκόμος όμως επέμενε να τα βάλει σε εκείνο το σημείο, εφόσον ο μεγάλος μελισσοκόμος είχε τα μελίσσια του ακριβώς δίπλα. Ε λοιπόν τα έβαλε τα μελίσσια εκεί, και μετά απο λίγους μήνες είδε τα αποτελέσματα. Τα μελίσσια πήγαιναν απο το κακό στο χειρότερο. Οι απώλειες στο ξεχειμώνιασμα ήταν πολύ μεγάλες. Και στο τέλος ο νέος κατηγόρησε τον παλιό ότι το έκανε επίτηδες, εφόσον δεν ήθελε με τίποτα να παραδεχτεί το λάθος του.

Λέγοντας όλα αυτά θέλω να σας δώσω να καταλάβετε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η υγρασία και ο βόρειος άνεμος στο μελισσοκομείο. Ας τα πάρουμε ένα ένα όμως για να τα καταλάβετε ακόμα καλύτερα...

Όταν ένα κτήμα χτυπιέται απο βόρειο άνεμο οι μέλισσες περνάνε ένα πραγματικό μαρτύριο. Προσπαθούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία και αυτό καθιστάται αδύνατο. Ειδικά αν υπάρχουν και ανοιχτοί πάτοι, τότε το πρόβλημα γίνετε ακόμα μεγαλύτερο. Δυνατούς ανέμους στο μελισσοκομείο έχουμε όταν βρίσκεται στη κορυφή του βουνού, σε μια πλαγιά που δημιουργείτε ρεύμα αέρα, σε ένα μέρος που η βορεινή πλευρά είναι ακάλυπτη τελείως!

Υγρασία έχουμε όταν τοποθετήσουμε τα μελίσσια δίπλα σε μια ρεματιά, δίπλα σε μια πηγή, δίπλα σε ένα κτήμα με χώμα που λασπώνει γρήγορα και συγκρατεί νερό, δίπλα σε θάλασσα λίμνη κλπ. Την υγρασία πρέπει ο μελισσοκόμος να την αποφεύγει όπως ο "διάολος το λιβάνι" που λέμε, διότι φέρνει όλες τις ασθένειες. Απο ασκοσφαίρωση νοζεμίαση μέχρι σηψηγονία και άλλες βαριές νόσους! Το έδαφος καλό είναι να έχει μια μικρή κλίση για να μη συγκρατεί νερά, και να έχει πολύ ήλιο για να σβήνει την υγρασία.

Ένας μεγάλος κίνδυνος υπάρχει όταν τοποθετούμε μελίσσια κοντά σε χειμάρους και ποταμούς που φουσκώνουν. Μην ξεχνάμε τι ζημιές έγιναν τα τελευταία χρόνια σε συναδέλφους που είχαν μελίσσια κοντά στα ποτάμια, και τα παρέσειρε το ορμητικό νερό. Μεγάλη προσοχή λοιπόν με τις πλυμμήρες, διαλέξτε ένα λιγάκι υπερυψωμένο μέρος και δώστε μεγάλη προσοχή στους βόρειους ανέμους. Εννοείτε όλα τα μελίσσια τοποθετημένα σε βάσεις για να μη σαπίζουν οι κυψέλες και να υπάρχει λιγότερη υγρασία. Αυτές οι συμβουλές για σήμερα, να είστε όλοι καλά!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια