Widget Recent Post No.

Είναι φυσιολογικό να έχουν λίγους γόνους τα μελίσσια μου




Διασχίζουμε μια πολύ δύσκολη εποχή για τα μελίσσια. Τώρα είναι η εποχή που τα μελίσσια αρχίζουν να αυξάνουν και πάλι τους γόνους τους, και απο ξεγονιασμένα που ήταν να αναπτύσσονται. Είναι απολύτως φυσιολογικό να βλέπουμε αδυνατισμένα τα μελίσσια μας και με λίγους γόνους. Επίσης η παρουσία της βαρρόα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Ο καλός μελισσοκόμος αυτή την εποχή φροντίζει για την ανάπτυξη των μελισσιών του ταίζοντας τα, αλλά εκτός αυτό πριν το ταίσμα πρέπει να γίνει και μια καλή θεραπεία για τη βαρρόα!

Πολλοί μελισσοκόμοι ρωτούν "είναι φυσιολογικό να έχουν τόσους λίγους γόνους τα μελίσσια μου αυτή την εποχή". Η απάντηση είναι ναι. Τον αύγουστο μέχρι και το Σεπτέμβριο τα μελίσσια βρίσκονται σε στάδιο "ξεγονιάσματος" δηλαδή διατηρούν ελάχιστους γόνους. Και καθώς αρχίζουν οι φθινοπωρινές βροχές αρχίζουν και πάλι να ρίχνουν γόνους. Ο γόνος αρχίζει να αυξάνεται όταν έρχεται γύρη στις κυψέλες. Και ή γύρη έχει ως βασική προυπόθεση για να έρθει τις βροχές! Με τις βροχές λοιπόν τα μελίσσια ξεκινάνε και πάλι γόνους.

Υπάρχει ένα σύμπτωμα ο γόνος αυτή την εποχή να είναι λίγος και σκόρπιος. Αν βλέπουμε πχ τέτοιον γόνο....



Καλό είναι να τσεκάρουμε μερικά κελιά για την ύπαρξη βαρρόα. Συνήθως ένα μελίσσι με τέτοιο γόνο έχει βαρρόα η ασκοσφαίρωση. Στη περίπτωση της βαρρόα αν ανοίξουμε μερικά κελιά θα βρούμε κατευθείαν τα βαρρόα στο πάτο του κελιού. Συνήθως ο γόνος μπορεί να γίνει σκόρπιος όπως στην φωτογραφία όταν επικρατεί έντονη ξηρασία και πείνα στο μελίσσι. Φυσικά το συγκεκριμένο μελίσσι στη φωτό έχει μπόλικες τροφές για να έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Πρέπει να μεριμνήσουμε και να βάλουμε τα δυνατά μας αυτή την εποχή, γιατί όσο λιγότερους γόνους κρατάνε τα μελίσσια τόσο πιο άσχημα θα βγάλουμε το ξεχειμώνιασμα. Είναι σημαντικό η πρώτη απο τις 3 γεννιές του φθινοπώρου, που εκκολάπτεται τώρα απο τα μελίσσια, να είναι καλή και να ανανεωθεί αρκετός πλυθησμός. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να ταίσουμε με ζυμαράκι ή σιρόπι τα μελίσσια, ενώ ταυτόχρονα έρχεται και γύρη. Τώρα δεν θέλουμε να δούμε κατακόρυφη ανάπτυξη. Απλώς δυνατά και ισχυρά μελίσσια που θα αντέξουν τις απώλειες το χειμώνα. Πχ αν φτάσει ένα μελίσσι 8 άρι μέχρι τον Οκτώμβριο, θα βγεί ίσως και 4άρι ή 5άρι στο τέλος του χειμώνα, ανάλογα βέβαια και τη περίπτωση του μελισσιού.

Αναλογιστείτε πόσοι κίνδυνοι εγκυμονούν το χειμώνα, και πόσο προετοιμασμένοι πρέπει να είμαστε. Απο κρύο ασθένειες, νοζεμίαση, μπορούν να χαθούν πολλά μελίσσια. Αν όμως μπούμε με δυνατά μελίσσια το χειμώνα, όλα αλλάζουν. Πάρτε λοιπόν όλοι τα μέτρα σας, γιατί όπως λένε και οι παλιοί μελισσοκόμοι το φθινόπωρο είναι η αρχή της μελισσοκομικής χρονιάς, και κάθε αρχή είναι το ίμιση του παντός.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια