Widget Recent Post No.

Μελίσσι έγινε 10άρι με πολλούς γόνους: Πως σηκώνω πάτωμα τώρα το Φθινόπωρο


Ο μελισσοκόμος Γιώργος ρωτάει...
Μια κυψέλη έχει 10πλαίσια τα 6 με γόνο και βλέπω οι μέλισσες άρχισαν να φτάνουν από πλυθησμό μέχρι τα τοιχώματα της κυψέλης. Πρέπει να σηκώσω δεύτερο πάτωμα γόνους; Και αν σηκώσω πως θα το κάνω; Θα βάλω 2 γόνους σφραγισμένους επάνω και δίπλα τα άκτιστα;


Απάντηση...
Σήμερα έχουμε ένα πολύ καλό μάθημα για όλους τους μελισσοκόμους. Ποτέ μα ποτέ δεν σηκώνουμε πατώματα εποχές όπως το Φθινόπωρο. Το μόνο που κάνουμε τέτοιες εποχές είναι να σφίγγουμε τα μελίσσια, να παίρνουμε τις άκτιστες κηρήθρες και να προσπαθούμε να συμπυκνώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα σμήνη μας! Είναι ένα τραγικό λάθος να χωρίσουμε γονοφωλιά τέτοια εποχή, και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κάνουμε κακό παρά καλό! Σκεφτείτε το μελίσσι εκεί που πάει να βάλει μια σειρά, εκεί που η βασίλισσα αυξάνει ρυθμούς γέννας, εμείς τη σπάμε, και ουσιαστικά αντί να αυξήσουμε την ανάπτυξη την μειώνουμε.

Όλοι οι παλιοί μελισσοκόμοι αρχίζουν να σφίγγουν τα μελίσσια τους απο το Φθινόπωρο. Για παράδειγμα όσοι μελισσοκόμοι τρυγάνε στο πεύκο, παίρνουν τα πατώματα με το μέλι και δεν τα ξανα επιστρέφουν στα μελίσσια! Στόχος του μελισσοκόμου είναι να κάθε πλαίσιο που υπάρχει στις κυψέλες να πατιέται απο μέλισσες και να μην είναι παρατημένο. Αυτό είναι ουσιαστικά και το μυστικό στο ξεχειμώνιασμα. Σφιχτά μελίσσια, καλή μόνωση και ποιοτική τροφή που είναι φυσικά το μέλι. Υπάρχουν και μερικοί μελισσοκόμοι που αφήνουν τα περιττά πατώματα όλο το χειμώνα. Πιστέψτε με όμως, όποιος κάνει τα παραπάνω θα έχει πολύ περισσότερη ανάπτυξη νωρίς την Άνοιξη, δυνατότερα μελίσσια, κατανάλωση λιγότερης τροφής και το κυριότερο περισσότερα μελίσσια, εφόσον πάντα απο το κρύο υπάρχουν απώλειες σε σμήνη!

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι απο Ιούνιο και μετά, για κανένα λόγο μην σηκώνετε πάτωμα, ακόμα και αν έχει το μελίσσι 8 γόνους. Πόσο μάλλον τώρα το Φθινόπωρο που οι γόνοι αυτοί δεν είναι γόνοι ανάπτυξης αλλά αντικατάστασης, δηλαδή ο γέρικος κουρασμένος πλυθησμός αντικαθίσταται απο νέο και σφαιράτο, που είναι έτοιμος να ζήσει όλο το χειμώνα και τις κακουχίες. Με το χέρι λοιπόν στη φωτιά σας συμβουλεύω να κρατήσετε σφιχτά τα μελίσσια, και αν θέλετε να σηκώσετε πατώματα η άνοιξη είναι αυτή που θα σας προσφέρει όλες τις ιδανικές συνθήκες!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Και αν οι κυψέλες δε μείωσαν ποτέ πληθυσμο και παρέμειναν δυόροφες τι πρέπει να κάνει κάποιος ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!