Widget Recent Post No.

Μελίσσια σε δημόσιο δρόμο: Τι μπορεί να πάθει o μελισσοκόμος....



Ένα πολύ σοβαρό θέμα σήμερα, που απασχολεί τους περισσότερους μελισσοκόμους. Τι συμβαίνει με την τοποθέτηση των μελισσιών μας, δίπλα η στην άκρη απο δημόσιο δρόμο. Τι μπορεί να συμβεί σε ένα μελισσοκόμο, που έχει τοποθετημένα τα μελίσσια του, με αυτό το τρόπο, και τι κυρώσεις μπορεί να έχει σε περίπτωση καταγγελίας η ατυχήματος. Όπως καταλαβαίνετε είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, ακούγονται πάρα πολλά ανάμεσα απο τους μελισσοκόμους, αν είναι παράνομα ή νόμιμο, και σήμερα θα σας δώσω όλη τη δική μου εμπειρία πάνω στο θέμα.
Αρχικά σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία οι μελισσοκόμοι επιτρέπεται να τοποθετούν μελίσσια σε πλατώματα αγροτικών δρόμων, αρκεί να μην παρεμποδίζουν την κυκλοφορία, τη διέλευση οχημάτων, την ασφάλεια, και εκτός αυτού, θα πρέπει να πληρούν και τη κατάλληλη περίφραξη, πλέγματος δύο μέτρων το οποίο να παρεμποδίζει τις μέλισσες να ενοχλούν πεζούς και οχήματα. Όλα αυτά εξαρτώνται απο την αρμόδια υπηρεσία που είναι το δασαρχείο, εφόσον έχουν υπάρξει περιπτώσεις που οι μελισσοκόμοι πληρούσαν τις προδιαγραφές, και το δασαρχείο για διάφορους λόγους όπως πχ, παρεμπόδιση δρόμου για εκτέλεση δασικών εργασιών, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα με δικαστήρια μυνήσεις κλπ. Όπότε ένας μελισσοκόμος θα πρέπει αρχικά να μην είναι σε κάποιο κεντρικό δρόμο, (όσο λιγότεροι ανθρωποι βλέπουν τα μελίσσια, τόσο καλύτερα) να έχει πλέγμα αν είναι πιο κοντά των 25 μέτρων απο δρόμο, (έτσι λέει η νομοθεσία) και σε δασικές περιοχές να επικοινωνεί με το δασαρχείο.



Ο νόμος συγκεκριμένα λέει...
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 1/2008 - ΦΕΚ 1501/Β'/30.7.2008
Άρθρο 5
   Απαγορεύεται η τοποθέτηση κυψελών μελισσών σε απόσταση μικρότερη των είκοσι πέντε (25) μέτρων από αγροτικούς δρόμους και οδούς και σε απόσταση μικρό­τερη των πενήντα (50) μέτρων από κατοικημένες οικίες, εκτός εάν περιφράξουν αυτές με ειδικό πλέγμα ύψους δυο μέτρων τουλάχιστον.

Οι μελισσοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν τις κυψέλες σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από ποιμνιοστάσια και από τόπους ποτίσματος ζώων.

Απαγορεύεται επίσης να τοποθετούνται κυψέλες σε καλλιεργημένες ή ακαλλιέργητες εκτάσεις χωρίς γρα­πτή συγκατάθεση των ιδιοκτητών.

Υποχρεούνται δε οι μελισσοτρόφοι, σε ανάλογο αριθ­μό κυψελών να αναγράφουν το ονοματεπώνυμο, τη δι­εύθυνση και το τηλέφωνό τους.

Τέλος, κατά την τοποθέτηση των κυψελών στην ύπαι­θρο να ενημερώνεται ο αρμόδιος αγροφύλακας της περιοχής.

Όμως ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα... Στη φωτογραφία βλέπουμε μελίσσια τα οποία είναι τοποθετημένα πλησίων κεντρικού δρόμου, ο οποίος είναι στρωμένος με άσφαλτο.



Η αλήθεια πάνω στο θέμα είναι η εξής: Έτσι όπως είναι τα μελίσσια τοποθετημένα είναι παράνομα, εφόσον δεν πληρούν καμία απο τις προδιαγραφές. Για να μπλέξει ένας μελισσοκόμος θα πρέπει κάποιος να κάνει καταγγελία, εφόσον οι υπηρεσίες στην Ελλάδα έτσι λειτουργούν ή σε κάποια άτυχη περίπτωση να σημειωθεί κάποιο ατύχημα. Σε μια τέτοια περίπτωση τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα οπότε ο μελισσοκόμος θα πρέπει να λαμβάνει και αυτά υπόψη του.

Σκεφτείτε να είναι τοποθετημένα μελίσσια σε δρόμο, και να σημειωθεί θανατηφόρο ατύχημα, πόσο άσχημο μπλέξιμο θα γίνει μετά. Η σε κάποια άλλη περίπτωση ένας περαστικός που πάει για τρέξιμο να χάσει τη ζωή του απο τσίμπημα μέλισσας, και τα μελίσσια να μην πληρούν τα κριτήρια του νόμου. Καταλαβαίνετε....

Προσωπικά απο την δική μου εμπειρία, πλέον έχω διαπιστώσει ότι ο καλύτερος τρόπος να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, είναι να τοποθετούμε τα μελίσσια σε μεριές που να μην τις βλέπει πολύς κόσμος. Όσο καλύτερα "κρυμμένα" είναι τα μελίσσια τόσες λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να προκύψει οποιαδήποτε πρόβλημα, και το κυριότερο είναι οι κλοπές. Μελίσσια που τα βλέπει πολύς κόσμος, υπάρχει περίπτωση κάποιος ανάμεσα τους να είναι και "κλέφτης" πράγμα που καταλαβαίνετε ότι μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πολλών κυψελών...

Αυτά τα λίγα είχα να πω για το θέμα, και ελπίζω να βοήθησουν τα παραπάνω


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια