Widget Recent Post No.

Θεραπεύουμε τα μελίσσια χωρίς καθόλου φάρμακα: Ένα θέμα που «καίει» όλους τους μελισσοκόμους




Σήμερα θα αναπτύξουμε ένα θέμα που «καίει» ολόκληρη την μελισσοκομική κοινότητα, με αφορμή ένα θέμα που έθεσε ο συνάδελφος Κώστας από το Ρέθυμνο.
Ποιο συγκεκριμένα ο φίλος ο Κώστας μας γράφει:

Αγαπητέ κύριε Δερμάτη σας χαιρετώ από την όμορφη Κρήτη. Είμαι σχετικά νέος μελισσοκόμος αν και κατάγομαι από οικογένεια με μελισσοκομική παράδοση. Ο παππούς μου έκανε μελισσοκομία χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου φάρμακα και εγώ μεγάλωσα τρώγοντας τα γευστικότατα και πεντακάθαρα μέλια του.

Αν και γνωρίζω πως οι εποχές έχουν αλλάξει και πως η βαρρόα αποτελεί στις μέρες μας μια μεγάλη απειλεί για τις μέλισσες που θέλει προσοχή και έγκυρη αντιμετώπιση, έχω πάρει την απόφαση εγώ να μη χρησιμοποιήσω καθόλου φάρμακα και να την πολεμήσω με άλλους τρόπους. Έχω διαβάσει με μεγάλη προσοχή τη δική σας τη μέθοδο της ολιστικής αφάρμακης μελισσοκομίας και θα ήθελα να την ακολουθήσω αλλά την βρίσκω πολύ σύνθετη για τις δικές μου γνώσεις. 

Έτσι λέω να επικεντρωθώ στα βιολογικά παρασκευάσματα που καταπολεμούν την βαρρόα όπως είναι το οξαλικό οξύ που έχω ήδη εφαρμόσει με σχετικά καλά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με κάποιον άλλο βιολογικό τρόπο για καλύτερα αποτελέσματα, όπως είναι η άχνη ζάχαρη.
Θέλω να σας ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σας για αυτό το θέμα και τι με συμβουλεύεται να κάνω.
Σας ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά και περιμένω με αγωνία τη γνώμη σας.

Αγαπητέ Κώστα,
Το θέμα που θίγεις δεν είναι μόνο πολύ μεγάλο, αλλά συγχρόνως είναι και πολύ σύνθετο. Φαίνεται πως έχεις μπερδέψει μέσα σου τις έννοιες «βιολογικός» και «βιοτεχνικός», όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης της βαρρόα.

Αυτό όμως είναι κάτι που συμβαίνει με τους περισσότερους συνάδελφους μελισσοκόμους, ακόμα και με τους παλιούς και έμπειρους και σήμερα μας δίνεις μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Προηγουμένως όμως θα θέλαμε να κάνουμε μια διευκρίνηση σε αυτό που αναφέρεις για τη δική μας μέθοδο της Ολιστικής Αφάρμακης Μελισσοκομίας.

Η Ο.Α.Μ. λοιπόν δεν επινοήθηκε μόνο για να μας δίνει εντελώς αφάρμακο μέλι. Αυτό είναι η μια μόνο πτυχή της και στη συνέχεια σου παραθέτουμε όλα της τα πλεονεκτήματα για να τα ξαναθυμηθείς.
·  Ανανέωση κάθε χρόνο της Βασίλισσας, χωρίς την αναζήτηση αυτής.
·  Διαχείμαση μικρού σχετικά αριθμού μελισσιών σε σχέση με το μέγεθος της εκάστοτε εκμετάλλευσης με την μικρότερη δυνατή κατανάλωση τροφών.
·  Ελαχιστοποίηση των απωλειών του χειμώνα.
·  Πρόληψη της φυσικής σμηνουργίας.
·  Εξίσωση δύναμης μελισσιών χωρίς ανοίγματα, καπνίσματα και μεταφορές πλαισίων γόνου με τους χειρισμούς της «φάλαγγας» και του «μπαλαντέρ».
·  Δημιουργία πανίσχυρων, υγιών μελισσιών με μεγάλους πληθυσμούς.
·  Μεγάλη παραγωγή μελιού της κύριας ανθοφορίας, ακόμα και σε μέτριες χρονιές.
·  Απόσυρση του 75% των κυψελών του μελισσοκομείου για πέντε μήνες, άρα και μεγάλος διαθέσιμος χρόνος για την συντήρηση και απολύμανση αυτών.
·  Αν αυτός είναι ο στόχος μας, πετυχαίνουμε αύξηση της δύναμης του μελισσοκομείου μας.
·  Τέλος, τη δυνατότητα παραγωγής μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων κρυστάλλινης καθαρότητας και κατά συνέπεια μεγάλης εμπορικής αξίας, γεγονός που μας αποζημιώνει, και με το πάρα πάνω, για την «παραχώρηση» στις μέλισσες της φθινοπωρινής συλλογής μελιού

Σχετικά τώρα με τη δυσκολία, που, όπως λες, έχει αυτή η μέθοδος, θα θέλαμε να σου υπενθυμίσουμε πως «τα αγαθά κόποις κτώνται», όπως έχουμε πει και γράψει πολλές φορές. Η όποια δυσκολία λοιπόν έχει, θα πρέπει να σχετιστεί και με όλα αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που προαναφέρουμε.

Μετά από αυτή την παρένθεση, ας πάμε τώρα στο κυρίως θέμα μας.
Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι αντιμετώπισης της βαρρόα: Η πρώτη είναι με χημικά φάρμακα, η δεύτερη είναι με βιολογικά φάρμακα, όπως οργανικά οξέα και η τρίτη είναι με βιοτεχνικές μεθόδους που στην πραγματικότητα αποτελούν και την μόνη εντελώς ακίνδυνη και αφάρμακη μέθοδο αντιμετώπισης της βαρρόα.

Το γεγονός ότι τα βιολογικά φάρμακα είναι αποδεκτά από αυτό που ονομάζουμε βιολογική μελισσοκομία, σε καμιά περίπτωση δεν τα κάνει εντελώς αθώα και ακίνδυνα για την καθαρότητα των προϊόντων της μέλισσας, στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν με τρόπο αντικανονικό και καταχρηστικό.

Αντίθετα οι βιοτεχνικές μέθοδοι δεν έχουν να κάνουν καθόλου με φάρμακα - ούτε με «χημικά-κακά», ούτε με «βιολογικά-καλά» - και αφορούν την αντιμετώπιση του ακάρεως ή με διάφορες συσκευές, όπως της κυκλοθερμίας, ή με διάφορες φυσικές και εντελώς ακίνδυνες ουσίες, όπως είναι η άχνη ζάχαρη, το λεμόνι, η ακονιζά κ.λ.π. ή ακόμα και με διάφορους μελισσοκομικούς χειρισμούς, όπως το κόψιμο και η επανένωση των μελισσιών μας, η αφαίρεση κηφηνογόνου κλπ.

Στο σημείο αυτό, είναι πολύ λογικό να αναρωτηθεί κάποιος: Αφού οι βιοτεχνικές μέθοδοι αντιμετωπίζουν τη βαρρόα χωρίς φάρμακα, γιατί δεν τις προτιμούν οι μελισσοκόμοι, οι οποίοι καταφεύγουν στη χρήση χημικών ή φυσικών φαρμάκων, με αποτέλεσμα και χρήματα να ξοδεύουν, και τα μέλια που παράγουν να μην είναι κρυστάλλινης καθαρότητας, απαλλαγμένα εντελώς από κάθε ίχνος «ξένης» επιμόλυνσης.

Μια πρώτη απάντηση, είναι πως δεν έχει μέχρι σήμερα βρεθεί κάποια βιοτεχνική μέθοδος που να καταφέρνει να καταπολεμά τη βαρρόα τόσο αποτελεσματικά, όσο το πετυχαίνουν τα φάρμακα – χημικά ή βιολογικά.

Μια δεύτερη, όμως, πιο εμπεριστατωμένη απάντηση που αποτολμάμε εμείς να δώσουμε, είναι πως οι συνάδελφοι μελισσοκόμοι επιλέγουν τα φάρμακα λόγω κακής τους ενημέρωσης και λόγω φιλοπονίας τους. Βλέπετε η αντιμετώπιση της βαρρόα μέσω μελισσοκομικών χειρισμών που, όπως αναφέραμε ήδη, κατατάσσονται στις βιοτεχνικές μεθόδους, είναι μια σχετικά επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία που δυσκολεύει τους περισσότερους συναδέλφους.

Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν ακυρώνει την πραγματικότητα, που είναι το γεγονός πως μέσω των μελισσοκομικών χειρισμών μπορούμε να καταπολεμήσουμε το θανάσιμο αυτόν εχθρό των μελισσών μας, παράγοντας πεντακάθαρα μέλια, υψηλής εμπορικής αξίας.

Σε κάποιο παλαιότερο άρθρο μας, είχαμε αναφερθεί σε ένα συγκεκριμένο χειρισμό που χρησιμοποιούμε -εναλλακτικά - και εμείς στην μέθοδό μας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ο χειρισμός αυτός συνίσταται στη δημιουργία από κάθε μελίσσι, ενός νέου μελισσιού κάθε άνοιξη - 10 μέρες περίπου πριν την κύρια ανθοφορία - με τα «καθαρά» από βαρρόα «συστατικά» του, που είναι η βασίλισσα, ο πολύ φρέσκος γόνος και οι εξωτερικές μέλισσες.

Το νέο μελίσσι αυτό το δημιουργούμε εγκαίρως για να διατηρήσουμε τη δύναμη του μελισσοκομείου μας, δηλαδή του συνολικού αριθμού των μελισσιών μας τον επόμενο χρόνο, ενώ πάμε στις βασικές ανθοφορίες με το υπόλοιπο μέρος του αρχικού μελισσιού που είναι «αναλώσιμο», αλλά και ιδιαίτερα παραγωγικό, αφού περιλαμβάνει όλες τις νεαρές μέλισσες και όλο τον ώριμο γόνο, χωρίς στόματα «μικρών» για τάισμα.

Κλείνοντας, να τονίσουμε πως οι συνδυασμοί διάφορών μελισσοκομικών χειρισμών για την καταπολέμηση της βαρρόα είναι πολλοί και ότι αξίζει τον κόπο το θέμα αυτό να απασχολήσει κάθε συνάδελφο μελισσοκόμο, που θα μπορούσε να επιλέξει εκείνους που θεωρεί πιο κοντά στα δικά του μέτρα και τις δικές του δυνατότητες, ξεφεύγοντας μια για πάντα από τον φαύλο κύκλο των φαρμάκων.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr -- promelis@hotmail.gr                                       

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Που μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για την μέθοδο αυτή που αναφέρεται χωρίς φάρμακα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!