Widget Recent Post No.

Κάτω από 3,5 ευρώ δεν συμφέρει να πουλάμε, λένε οι μελισσοκόμοι



Ειμαστε απογοητευμένοι από το ελληνικό κράτος, δηλώνει στο ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Ροδόπης «Το Κεντρί», Νίκος Καρακοστίδης.

«Φέτος έχουμε μια μέτρια παραγωγή. Στα ορεινά δεν είχαμε καλή παραγωγή σε βελανίδι και κάστανο αλλά στα πεδινά είχαμε καλά αποτελέσματα σε ανθόμελα και βαμβάκια (που είναι πολύ καλής ποιότητας).

Αυτό όμως που μας αιφνιδίασε ήταν οι φήμες που κυκλοφόρησαν για τιμή αγοράς από τον παραγωγό κάτω από 3 ευρώ το κιλό. Με αυτή την τιμή δεν βγαίνει ο μελισσοκόμος.

Το κόστος στην χώρα μας είναι στα 3,5 ευρώ το κιλό. Αρκεί να σας αναφέρω ότι πριν δέκα χρόνια η τιμή για τα φύλλα κηρήθρας ήταν στα 35 - 38 λεπτά και σήμερα έχουν φτάσει από 80 λεπτά μέχρι 1,30 ευρώ. Να μην πούμε για τις τιμές στα καύσιμα και στα διόδια.

Την ίδια στιγμή η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει να αγοράζουν και να αναμείξουν, φτηνά μέλια από το εξωτερικό (Περού, την Κίνα, την Ρουμανία κ.α.) τα οποία πουλάνε σε πολύ χαμηλές τιμές. Εμείς δεν τα βάζουμε με τους εμπόρους αλλά με το ελληνικό κράτος που δεν μας προστατεύει. Μένουν απούλητα τα ελληνικά μέλια που είναι πολύ καλής ποιότητας. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα μέλια από Ουκρανία που τα αγοράζουν με 1,40 ευρώ το κιλό ούτε τα μέλια από Ρουμανία που έχουν τιμές 1,50 ευρώ.

Εμείς ζητάμε από το κράτος να μας δωσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε το ελληνικό σήμα. Αυτό γίνεται στη Γερμανία γιατί να μην μπορεί να βάλει το σήμα και ο Έλληνας μελισσοκόμος. Ο καταναλωτής ας αποφασίσει τι μέλι θέλει να αγοράσει αλλά θα πρέπει να ξέρει τι είναι αυτό που τρώει.

Ένα ακόμη πρόβλημα που έχουμε είναι ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν μας αποζημιώνει για τις ζημιές σε περίπτωση καταστροφής (πλημμύρες, φωτιές κ.α.). Το να λέει αποζημιώσεις για ακραίες καιρικές συνθήκες είναι γενικό και αόριστο. Ούτε και με την πανδημίας, που απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις, αποζημιώθηκαν οι μελισσοκόμοι, όπως έγινε με άλλα επαγγέλματα.

Όλα αυτά έχουν φέρει μεγάλη απογοήτευση στους μελισσοκόμους και πολλοί έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν το επάγγελμα με ότι αυτό συνεπάγεται».

Πηγή 
Agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια