Μασημένα φτερά: Ένδειξη ύπαρξης βαρρόα |
Πολλοί μελισσοκόμοι το Καλοκαίρι, σκέφτονται ότι μιας και το Καλοκαίρι είναι περίοδος με μέλια, και μπορεί στο μέλλον να προκύψει και άλλος τρύγος, θέλουν να χρησιμοποιήσουν κάποιο βιολογικό σκεύασμα πχ οξαλικό οξύ ή θυμόλη που είναι δύο απο τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά βιολογικά σκευάσματα και δεν αφήνουν καθόλου υπολλείματα.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Συλλέγοντας την εμπειρία πολλών μελισσοκόμων που δοκίμασαν εφαρμογή με οξαλικό οξύ μέσα στο Καλοκαίρι, οι εντυπώσεις που τους έμειναν ήταν σχεδόν καταστροφικές. Όπως μου είπε επαγγελματίας μελισσοκόμος, μετάνιωσε οικτρά που έβαλε οξαλικό οξύ το Καλοκαίρι, εφόσον στην συνέχεια έπειτα απο λίγες ημέρες η πτώση του πλυθησμού ήταν κατακόρυφη. Αλλά σαν να μην έφτανε αυτό, το οξαλικό οξύ λόγω ότι έχει δραστική ικανότητα μόνο με την άμεση επαφή, δεν έχει σχεδόν καθόλου αποτέλεσμα όταν υπάρχει γόνος. Δεν ξέρω ποιός είναι ο λόγος που το οξαλικό οξύ οδηγεί σε τόσο μεγάλες απώλειες, ίσως παίζει ρόλο η αυξημένη θερμοκρασία, σε συνδιασμό με την τοξικότητα του σιροπιού, πάντως για εμάς σημασία έχει ότι δεν είναι καλή επιλογή για το καλοκαίρι. Αξίζει μόνο το χειμώνα να το χρησιμοποιήσουμε!
Δείτε πως κρύβεται η βαρρόα μέσα στον γόνο. Μόλις κλείνει ο γόνος αρχίζει η αναπαραγωγή |
Όσον αφορά τη θυμόλη, εδώ έχουμε μεγάλη επιρροή απο τη θερμοκρασία! Η θυμόλη πχ αν την εφαρμόσουμε με βετέξ πάνω από τα πλαίσια, μπορεί να οδηγήσει σε απότομη εξάτμιση απο τη ζέστη και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και την δολοφονία της βασίλισσας. Αλλά εμένα αυτό που μου έκατσε και δεν ξανά χρησιμοποίησα θυμόλη, είναι όταν είχα μιλήσει με ερευνητή μελισσοκομίας, και μου είχε πεί επι λέξη ότι η θυμόλη περισσότερο κακό κάνει στις μέλισσες παρα καλό. Να αποφεύγουμε να τη χρησιμοποιούμε ακόμα και στο σιρόπι. Όσον αφορά τη βαρρόα η θυμόλη μου είπε ότι έχει σχεδόν μηδενική ακαρεοκτόνο δράση, δεν κάνει δουλειά, τουλάχιστον έτσι έδειξαν τα πειράματα. Αυτά μου είχαν πει και μάλιστα με αποδείξεις...
Στην αγορά κυκλοφορούσαν και βιολογικές ταινίες με θυμόλη οι οποίες μάλιστα ήταν πανάκριβες. Κάποτε είχα σκεφτεί να τις δοκιμάσω, αλλά μόλις μου είπαν κάποιοι μελισσοκόμοι ότι τις δοκίμασαν και δεν έμειναν ευχαριστημένοι, αποφάσισα και εγώ να μην τις δοκιμάσω.
Οι περισσότεροι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, το Καλοκαίρι μετά το τρύγο, τότε που υπάρχει ο λιγότερος γόνος, εφαρμόζουν θεραπείες με ταινίες. Όπως λέει η εμπειρία, το χειμώνα μπορούμε άνετα να διαχειριστούμε τη βαρρόα εντελώς βιολογικά, όμως το Καλοκαίρι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και χρειάζεται λίγη χημεία. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν ταινίες με δραστική ουσία με φλουμεθρίνη, που είναι μια δραστική ουσία που αφήνει λίγα υπολλείματα στο μέλι. Διασπάται γρήγορα!
Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο μελισσοκόμος δεν χρειάζεται να κάνει δύο θεραπείες τον χρόνο. Αν το χειμώνα προσέξουμε πολύ καλά, και κάνουμε μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία τα μελίσσια μπορούν να αντέξουν και ένα χρόνο χωρίς καμία άλλη επέμβαση. Όποιος μελισσοκόμος λοιπόν έχει σκοπό να κάνει και άλλο τρύγο, στο πεύκο, στα ρείκια στο βαμβάκι κλπ, δεν πρέπει να κάνει καμία επέμβαση με φάρμακο ούτε καν βιολογικό, γιατί και αυτό αφήνει υπολλείματα. Αυτά είχα να σας πώ για σήμερα και ελπίζω να σας βοηθήσουν στην σωστή διαχείρηση της βαρρόα...
4 Σχόλια
καλημερα ορεινη μελισσα ειμαι ερασιτεχνης μελισσοκομος καμποσα χρονια και διαβαζω ανελιπος της αναρτισεις που βαζετε αλλα σημερα μου ετηχε μια περιπτοση και δεν ξερω αν την διαχιριστικα σωστα συγκεκριμενα χαλασα μερικα βασιλικα κελια σμινουργιας (η μανα ειναι καινουργια )ενα κελι ητανε χτισμενο σχεδον ξαπλομενο απανο στο ξιλο και δεν φενοτανε με εκπλιξη ανακαλιψα οτι ειχαι μεσα ετιμη βασσιλισα και χορεις πολτο μεσα ειναι μια ομορφη και μακρια κοπελα την εβαλα μεσα σε κλουβακι μαζει με δυο μελισσουλες και την εβαλα σε αλλη κηψελη με γερασμενη μανα αν επιβιοσει να κοψω την παλια και να αφισω αυτο το κουκλακι ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαρη απο το κακο στο χειροτερο πας. η φλουμεθρινη παραμενει ανιχνευσιμη για 5-7 μηνες οποτε δεν κανει για ξαλαφρωμα εαν ειναι να κανουμε τρυγο το φθινοπωρο. η αμιτραζη αντιθετα διασπαται σε λιγες μερες και ειναι καταλληλη, ειδικα σε εφαρμογη με υποκαπνισμο ή ενσταλλαξη. επισης δεν αναφερεις την πιο σημαντικη καλοκαιρινη θεραπεια(οχι ξαλαφρωμα) που σκοτωνει την βαρροα και μεσα στο γονο, φορμικο οξυ 50% τωρα που ειναι καλοκαιρι δουλευει τελεια και χωρις καταλοιπα στο μελι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορούμε να μάθουμε και μεις ποιος είναι αυτός ο "ερευνητής μελισσοκομίας" που σας είπε ότι η θυμόλη κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό ;
ΑπάντησηΔιαγραφήμε το να κάνουμε αναρτήσεις, για να δηλώσουμε την παρουσία μας, κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό.
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!