Widget Recent Post No.

Ο μεγάλος κίνδυνος, δεκάδες μελίσσια νεκρά σε λίγα λεπτά...



Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε μια φωτιά, η οποία προκλήθηκε απο μελισσοκόμο, και λόγω άμεσης επέμβασης της πυροσβεστικής περιορίστηκε μόνο στο σημείο που φαίνεται στη φωτογραφία. Δυστυχώς πέρα τον εμπυρσμών, - που είναι ο κύριος τρόπος πρόκλησης φωτιάς - η χρήση του καπνού στα μελίσσια εγκυμωνεί μεγάλους κινδύνους, ειδικά όταν έχει πολύ ζέστη αέρα κλπ.




Υπάρχουν μελισσοκόμοι που λένε ότι "Για το 70% από τις φωτιές στην Ελλάδα οφείλονται μελισσοκόμοι.." Ωστόσο αυτό δεν ειναι αλήθεια. Οι μελισσοκόμοι αγαπούν τη μέλισσα, τη φύση, και αν προκληθεί φωτιά ο πρώτος που θα ζημειωθεί, είναι η περιουσία όλων των μελισσιών πέρα της τεράστιας οικολογικής καταστροφής.

Αυτή τη περίοδο που έιναι τόσο μα τόσο δύσκολη, ο μελισσοκόμος θα πρέπει σίγουρα να έχει πρόσβαση σε νερό, έστω και απο βαρέλι, και να μπορεί να περιορίσει εύκολα τη φωτιά, σε περίπτωση ατυχήματος. Σαν μελισσοκόμοι ξέρουμε πόσο επικίνδυνο το άναμα του καπνηστηριού αυτή τη περίοδο. Θα πρέπει να γίνετε σε σημείο που δεν υπάρχουν ξερά χόρτα, να μη το αφήνουμε ποτέ κάτω, και στο τέλος να το σβήνουμε με νερό, η να έχουμε κάποιο κλειστό δοχείο να το βάλουμε μέσα πχ ένας άδειος τενεκές με λίγο νερό στην καρότσα του αυτοκινήτου.



Μια εμπειρία μελισσοκόμου, για να καταλάβετε τη σοβαρότητα του θέματος!
Πριν χρόνια μέσα σε περιφραγμένο ελαιώνα με τρεις κυψέλες είδα να βγαίνει καπνός. Μέχρι να σταματήσω να πηδήξω μέσα ένα ελαιόδεντρο μόλις είχε αρχίσει να παίρνει φωτιά.
Τότε ήμουν εθελοντής πυροσβέστης και κουβαλούσα πάντα στο μηχανάκι μου ένα μπετόνι με νερό. Ευτυχώς αποδείχτηκε σωτήριο.
Έσβησε η φωτιά πριν έρθει η πυροσβεστική.
Κάποιος είχε καπνίσει τα μελίσσια του και είχε παρατήσει το εργαλείο ακριβώς δίπλα στον κορμό της ελιάς.
Βέβαια αν δεν ήμουν εκεί και λαμπάδιαζε για άλλη μια φορά ο έρμος ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου όλοι θα μιλούσαν για εμπρησμό, για πόλεμο , για σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων.
Ας αναλάβουμε επιτέλους τις ευθύνες μας, να εξαλείψουμε τους εμπρησμούς από αμέλεια και να χουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τους εμπρησμούς από πρόθεση.
ΥΓ: Η Μ@@@ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ:
Ένας γείτονας που χε απέναντι σπίτι, επιτέθηκε φραστικά που πήδηξα μέσα σε ξένο κτήμα!!!



ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
1. Πολλοί συμβουλεύουν να ραντίζουμε με νερό, αντί για χρήση καπνού. Όσοι το δοκίμασαν απογοητεύτηκαν. Θα πρέπει να γίνετε σωστή χρήση, πάντα με προσοχή για το χειρότερο...

2. Τα λάστιχα των αυτοκινήτων που στηρίζουμε τα μελίσσια θεωρούνται το "προσάναμα της κυψέλης". Αν προκληθεί φωτιά, τα λάστιχα θα εξαφανίσουν όσες κυψέλες έχουν επάνω τους. Αντιθέτως όσα μελισσοκομεία δεν έχουν χόρτα , με σκέτες κυψέλες έχουν σωθεί πολλές φορές.

3. Όσα μέρη έχουν πεύκα θεωρούνται άκρως επικύνδυνα. Στο τέλος σας δίνω και στοιχεία απο ένα επιστήμονα...

4. Στο τέλος μη ξεχνάμε το καπνηστήρι ποτέ ΈΞΩ. Απο μαρτυρίες συναδέλφων, έτσι έχουν γίνει τα περισσότερα ατυχήματα. Η άνγοια κινδύνου μπορεί να προκαλέσει τεράστια καταστροφή

Αναδημοσιεύω εδώ μια ψύχραιμη επιστημονική άποψη/θέση- του καθηγητή κου Μάργαρη. Ο συγκεκριμένος επιστήμονας παρουσιάζει τα πεύκα ως Εχθρό. Δεν ασπάζομαι την άποψη του, ωστόσο κρύβονται πολλές αλήθειες....



1.Οι φωτιές στα δάση είναι φυσιολογικά φαινόμενα:
Η φωτιά είναι ομαλά ενταγμένη στα μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα. Σε όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, στην Καλιφόρνια, στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, στη Νότια Αφρική, στην Αυστραλία, στη Χιλή είναι σύνηθες φαινόμενο. Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα φωτιά στην Καλιφόρνια έκανε στάχτη 2.000 σπίτια. Η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση. Ακόμα και τα ζώα της χώρας μας είναι προσαρμοσμένα σε αυτήν. Υπάρχουν πουλιά που πάνε μόνο στις καμένες εκτάσεις γιατί εκεί βρίσκουν πολλά έντομα. Και τα έντομα είναι πολλά, γιατί τα φυτά που βγαίνουν στις καμένες περιοχές ανθίζουν γρηγορότερα. Είναι, όσο και αν δεν το πιστεύουμε, αυτός ο κύκλος της ζωής των μεσογειακών οικοσυστημάτων. Μια καμένη περιοχή, την πρώτη χρονιά μετά τη φωτιά είναι κήπος.

2. Δεν αντιμετωπίζονται σωστά οι πυρκαγιές: Η πυρκαγιά των δασών θέλει ειδική αντιμετώπιση. Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχουν καταγράψει όλες τις προηγούμενες φωτιές, από το 1985 έως σήμερα. Υπάρχουν σε εξειδικευμένα προγράμματα ανά πάσα στιγμή δεδομένα, όπως οι άνεμοι που φυσούν, μετεωρολογικά και κλιματικά στοιχεία, τα είδη των φυτών που έχουν φυτρώσει, η ηλικία τους, οι εκτάσεις που έχουν ξανακαεί, και ο χρόνος που συνέβη αυτό. Έχοντας διαθέσιμα όλα τα στοιχεία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες κάθε φορά με τον τρόπο που χρειάζεται. Η σύγκριση με την Ελλάδα είναι καταλυτική. Εδώ ο καθένας λειτουργεί περίπου ως μαθητευόμενος μάγος.

3. Ποιοι είναι οι εμπρηστές: Εμπρηστές στην Ελλάδα είναι η ΔΕΗ, οι ανεξέλεγκτες χωματερές και όσοι έχουν κοπάδια. Δεν υπάρχουν σατανικοί εμπρηστές με κουκούλες και μηχανές που καίνε τα δάση. Υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών που προκαλούνται από άλλες αιτίες. Στη Χαλκιδική η φωτιά ξεκίνησε προ καιρού από κεραυνό. Τώρα έλεγε κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός ότι υπήρχε εμπρηστικός μηχανισμός στην Πάρνηθα. Είναι λάθος. Βρίσκουν μια παλιά οβίδα και λένε μετά ότι πρόκειται για εμπρηστικό μηχανισμό.

4. Τα πεύκα είναι οι μεγάλοι ένοχοι: Έχουμε μια μανία με τα πεύκα. Τα φυτεύουμε παντού. Στα στρατόπεδα τα βάζουν δίπλα στις πυριτιδαποθήκες. Τα πεύκα όμως έχουν ένα… μειονέκτημα. Χρειάζονται, προκαλούν, τη φωτιά. Ανήκει στο DΝΑ τους.
Στο Πήλιο που δεν έχει πεύκα, πήγαν οι δασολόγοι και φύτεψαν. Τα πεύκα αυτά έχουν καεί έως τώρα τρεις φορές. Στην Πάρνηθα τα πεύκα έκαψαν τα έλατα. Από τη ρητίνη βγαίνει το εύφλεκτο νέφτι.

5. Ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας: Υποτίθεται ότι είχαν κάνει Εθνικό Δρυμό και μιλούσαν για τα κρι- κρι που τα έφεραν από την Κρήτη. Είχαν μαντρώσει μια περιοχή και είχαν βάλει μέσα ελάφια. Για να δουλέψει πραγματικά ένα οικοσύστημα με ζαρκάδια και ελάφια έπρεπε να υπήρχαν και λύκοι. Τα ελάφια είχαν γίνει τόσο πολλά που τρώγανε συνεχώς τους φλοιούς των ελάτων.

6. Δεν θα λιγοστέψει το οξυγόνο των Αθηναίων: Άκουσα ότι θα λιγοστέψει το οξυγόνο στην Αθήνα. Το οξυγόνο, τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, δεν έχει ελαττωθεί. Το οξυγόνο παράγεται κατά ενενήντα τοις εκατό από τους ωκεανούς. Πιστεύει κανείς ότι στη Σαχάρα δεν έχουν οξυγόνο; Στους πόλους που δεν έχουν δέντρα δεν έχουν οξυγόνο άραγε; Άκουσα επίσης να λένε και να ξαναλένε εξαφανίστηκε ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου. Δεν ήταν ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στο Λεκανοπέδιο. Υπάρχει η άλλη πλευρά της Πάρνηθας, η Πεντέλη, ο Υμηττός που ξαναπρασίνισε.

7. Δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα, ούτε αναδασώσεις. Στο Άγιον Όρος, πριν από αρκετά χρόνια, μια φωτιά είχε κατακάψει τα πάντα. Καθηγητές και οικολόγοι λέγανε ότι έπρεπε να γίνουν αναδασώσεις. Οι καλόγεροι δεν άφησαν κανέναν να μπει μέσα. Οι καλόγεροι ευτυχώς δεν έχουν γίδια. Το δάσος έγινε καλύτερο απ΄ ό,τι ήταν πριν.

Στην Πάρνηθα σήμερα υπάρχει ένας υποόροφος. Είναι ο σχίνος, η κουμαριά, το πουρνάρι. Σε αυτά τα φυτά καίγεται μόνο το από πάνω μέρος. Καίγεται δηλαδή το 40%. Το 60% το αποτελούν οι ρίζες τους. Αυτά τα φυτά «ξαναπετάνε» αμέσως με τις πρώτες φωτιές. Αυτά που ακούμε περί πλημμυρών κ.λπ. είναι ανοησίες. Το έδαφος και το νερό συγκρατούνται από τον υποόροφο, γιατί οι ρίζες είναι ζωντανές.
Δεν πρέπει να πατήσει κανείς μέσα στην καμένη έκταση, να κόψει κορμούς, να τους σέρνει. Στην Πεντέλη, σε εκείνες τις φοβερές αναδασώσεις, μικρών τμημάτων ευτυχώς, σκάβανε και φύτευαν ασθενικά δεντράκια και συγχρόνως καταστρέφανε γύρω στα 100 μικρά φυτά που είχαν φυτρώσει από μόνα τους.»
———
Ο κ. Μάργαρης, διετέλεσε ακαδημαϊκός δάσκαλος στο ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο ΑΠΘ όπου εξελέγη Διευθυντής Τομέα Οικολογίας στα 35 του.
Στο πανεπιστήμιο Αιγαίου έβαλε τα θεμέλια για την ίδρυση του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια