Widget Recent Post No.

Πόση πρόπολη μπορούμε να βγάλουμε από κάθε μελίσσι; Ποια είναι η σωστή τοποθέτηση για μεγαλύτερη απόδοση;



Πόση πρόπολη μπορούμε να βγάλουμε από κάθε μελίσσι; Ποιά είναι η σωστή τοποθέτηση για μεγαλύτερη απόδοση.
Γράφει ο μελισσοκόμος Λεωνίδας Τσιαμήτρος...
Γεμίζουν σιγά σιγά οι σήτες πρόπολης.
Τι είναι η πρόπολη
Η πρόπολη δεν είναι τροφή για τις μέλισσες. Τη συλλέγει η μέλισσα από τους οφθαλμούς των φυτών και την επεξεργάζεται, προσθέτοντας κερί και κάποιες ουσίες που εκκρίνει η ίδια. Οι μέλισσες συλλέγουν πρόπολη εδώ κι εκατομμύρια χρόνια για να τη χρησιμοποιήσουν ως «σιλικόνη» ή «στόκο» καλύπτοντας ρωγμές και τρύπες, λειαίνοντας επιφάνειες και μειώνοντας τα ανοίγματα στη φωλιά τους ώστε να εμποδίσουν την είσοδο εχθρών ή του υπερβολικού κρύου. Τη χρησιμοποιούν επίσης για να απολυμάνουν τα κελιά της κηρήθρας όπου θα μεγαλώσει ο γόνος (τα μωρά τους) και θα αποθηκευτούν το μέλι , η γύρη και στο σφράγισμα των κελιών.


Πώς φτάνει σε μας
Η πρώτη ύλη της πρόπολης είναι ρητινώδεις εκκρίσεις από τους οφθαλμούς των φυτών κυρίως δέντρων και του φλοιού ορισμένων δέντρων. Οι συλλέκτριες πρόπολης με τα σαγόνια τους μαζεύουν αυτές τις εκκρίσεις και με τη βοήθεια των δύο πρώτων ζευγών των ποδιών τους τα μεταφέρουν εναλλάξ στα «καλαθάκια» της γύρης στο τρίτο ζεύγος ποδιών. Επιστρέφοντας στην κυψέλη άλλες μέλισσες θα παραλάβουν την πρόπολη και θα προσθέσουν κερί και δικές τους εκκρίσεις και το έτοιμο προϊόν χρησιμοποιείται άμεσα. Ο μελισσοκόμος τοποθετεί ειδική σίτα και αναγκάζει τις μέλισσες να την προπολάρουν ώστε να πάρει καθαρή πρόπολη, την οποία θα διαθέσει είτε ακατέργαστη, είτε σε βάμμα (εκχύλιση σε αιθυλική αλκοόλη).

Δείτε παρακάτω τα σχόλια που απαντούν τα ερωτήματα...







Και τα πολύ χρήσιμα σχόλια...

ριρη τζο για σου λεωνιδα! αλλιως την βαζω εγω τη σιτα .. λαθος κανω ? την δοκιμασα και ειδα οτι βαζουν καλυτερα οταν ειναι το ισιο κατω .. τι λες ? να ηταν το μελισσι καλυτερο?

Λεωνίδας Τσιαμήτρος Γεια σου ριρη! Αν κοιτάξεις στη δεύτερη φωτο έχει 2 "αυτιά" που νομίζω ότι τα έχει για να αφήνει μικρό κενό ανάμεσα σε καπάκι και σίτα. Οπότε μάλλον έτσι πρέπει να μπαίνουν οι σίτες.

Giorgos Lykogiannis Καλημέρα σας από την ANEL! Οι σήτες στις φωτογραφίες είναι σωστά τοποθετημένες. Και εμείς προτείνουμε στους μελισσοκόμους η γυαλιστερή επιφάνεια να είναι από επάνω και το μεγαλύτερο άνοιγμα του διάκενου από κάτω για καλύτερο γέμισμα καθώς και ώστε τα αυτάκια να διπλώνουν σωστά. Παρόλα αυτά το "σωστό" είναι πάντα σχετικό, κάποιοι μελισσοκόμοι τις βάζουν όπως η ριρη τζο από την άλλη πλευρά και είναι ευχαριστημένοι.

Λεωνίδας Τσιαμήτρος Giorgos Lykogiannis Μήπως έχετε μετρήσει μια σήτα πρόπολης πόσα γραμμάρια δίνει όταν είναι γεμάτη;

Giorgos Lykogiannis
Η σήτα μπορεί να γεμίσει με 60 έως 80gr πρόπολης μέσα σε 10-15 ημέρες. Μία καλή χρονιά μπορεί να σας δώσει 400gr πρόπολη ανά κυψέλη. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι ενδεικτικά και εξαρτώνται από το μελίσσι, τη ράτσα της μέλισσας, τη χλωρίδα του τόπου και την εποχή.

Λεωνίδας Τσιαμήτρος Ωραία, ήθελα να κάνω σύγκριση με τα δικά μου μελίσσια σχετικά με την ποσότητα. Η Μακεδονική φυλή είναι πιο δυνατή με διαφορά!!!

Giorgos Lykogiannis Όταν θα έχετε κάποια συγκεντρωτικά στοιχεία για το πώς μάζεψαν τα μελίσσια σας θα χαρούμε να τα μοιραστείτε μαζί μας, μας ενδιαφέρουν πάντα οι παρατηρήσεις των μελισσοκόμων και μαθαίνουμε κι εμείς από αυτές ώστε να βελτιώνουμε τα προϊόντα μας! Ευχαριστούμε!

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ποια είναι η τιμή πρόπολης και πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να διαθέσει το προϊόν.
    Αξίζει ??
    Η συλλογή πρόπολης μπορεί να επιφέρει μείωση στην παραγωγή μελιού ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν περιμένω ένα χρόνο και απάντηση δεν παίρνω από κανένα, τότε γιατί να ρωτάω ?? Εκτός κι αν η ερώτηση ήταν .....ηλίθια .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!