Σάπιες κυψέλες, σκόρπιες στα βουνά και στις πλαγιές, τοποθετημένες από μερικούς "ντόπιους" μελισσοκόμους οι οποίοι σκοπό έχουν να αποτρέψουν άλλους μελισσοκόμους να φέρουν τα δικά τους μελίσσια. Ένας απο τους άγραφους νόμους της μελισσοκομίας, είναι η τοποθέτηση μελισσιού "μάρτυρα" δηλαδή μιας ζωντανής κυψέλης προκειμένου να κατοχυρωθεί η μεριά! Αυτός ο νόμος "μεταλλάχτηκε" και με τη πάροδο του χρόνου και προσαρμόστηκε στα μέτρα κάποιων, προκειμένου να επωφελούνται από την φύση και να την θεωρούν δικό τους τσιφλίκι. Το φαινόμενο αυτό γίνεται μάστιγα στις μέρες μας, αν αναλογιστούμε ότι μόνο ένας μελισσοκόμος, μπορεί να διασκορπίσει στη φύση δεκάδες σάπιες κυψέλες, χωρίς καν να έχει σκοπό να τοποθετήσει μελίσσια εκεί!
Δεν είναι λίγες οι φορές που ταξιδεύω στα μελίσσια, και στο δρόμο μου βλέπω παντού παρατημένες κυψέλες, οι οποίες είναι βαλμένες συστηματικά καθόλη την πορεία του δρόμου. Οι κυψέλες αυτές φυσικά δεν είναι κυψέλες, αλλά ένα "σύμπλεγμα" απο σάπια ξύλα σε προχωρημένη σήψη. Σκέτη μόλυνση για το περιβάλλον. Παρατηρώντας αυτές τις μεριές, μπορεί να διαπιστώσει ένας μελισσοκόμος ότι δεν έρχονται ποτέ μελίσσια, και ο μόνος λόγος που εξυπηρετεί αυτή η τακτική, είναι να μην έρχονται καινούργιοι μελισσοκόμοι, οι οποίοι απο τους παλιούς και ντόπιους μελισσοκόμους στοχοποιούνται σαν "μαύρα πρόβατα" και πολλές φορές αν πράξουν το αντίθετο, και βάλουν κυψέλες, σε μια απο αυτές τις μεριές, μπορούν να πάθουν και ζημιά!
Το ερώτημα που δημιουργείτε στο μυαλό μου είναι, πως θα μπορούσε ένας "μελισσοκόμος" να κάνει ζημιά στα μελίσσια ενός άλλου μελισσοκόμου; Αυτό σημαίνει αμέσως αμέσως ότι δεν έχουμε να κάνουμε με πραγματικούς μελισσοκόμους, αλλά καιροσκόπους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την μέλισσα. Ίσως για να εξασφαλίσουν την "επιτυχία" κλέβουν και μελίσσια από γύρω μελισσοκόμους, εξάλλου μην ξεχνάμε πόσες κυψέλες έχουν κλαπεί το τελευταίο καιρό.
Αν κάποιος ρωτήσει αυτούς τους μελισσοκόμους γιατί βάζουν σάπιες κυψέλες, θα βρούν πολύ φτηνές δικαιολογίες, όμως στο βάθος του μυαλού τους έχουν το μέλι, και το μίσος απέναντι στον συνάδελφο τους. Δηλαδή αμα ένας μελισσοκόμος φέρει δίπλα τους μελίσσια θα μειωθεί η παραγωγή μελιού. Αυτό φυσικά μπορεί να συμβεί, αλλά έχει κανείς δικαίωμα να απαγορέψει σε συνάδελφο του να μην τοποθετήσει μελίσσια; Είναι η φύση και τα δέντρα κτήμα κανενός; Με ποιό δικαίωμα μπορεί κάποιος να βιάζει τη φύση με τόσα σκουπίδια;
Κάποιοι μελισσοκόμοι υποστηρίζουν δυναμικά "Θα πάρω και θα πετάξω όλα αυτά τα σκουπίδια - κυψέλες για να καθαρίσω τον τόπο". Όμως αυτά μένουν κυρίως στα λόγια, επειδή κανείς δεν τολμά να δημιουργήσει "μέτωπο" με τέτοιους ανθρώπους, οι οποίοι σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να εξελιχθούν σε μανιακούς δολοφόνους μελισσών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μελισσοκόμοι τα έβαλαν μαζί τους και δημιουργήθηκαν έντονα προβλήματα.
Δεν ξέρω πως θα μπορούσε να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Εγώ αυτό που έχω να προτείνω, είναι να φροντίσουμε όλοι εμείς να είμαστε σωστοί, δηλαδή να τοποθετούμε μελίσσια δείκτες ζωντανά και όχι άδειες σάπιες κυψέλες. Ένα ζωντανό μελίσσι λοιπόν, και επάνω να έχουμε τα στοιχεία επικοινωνίας μας, έτσι ώστε αν κάποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας να μπορέσει να το κάνει.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!