Widget Recent Post No.

Μυθοι και αληθειες παλιών μελισσοκόμων



Μυθοι και αληθειες παλιών μελισσοκόμων
Καλησπέρα στην παρέα,
Εχω κάποιες απορίες ως νεος μελισσοκόμος.

1ον κάποιοι παλιοί μελισσοκόμοι μου είπαν οτι τα μελίσσια δεν πάνε στο κάστανο παραγωγής (μπολιασμένο το ανέφεραν) αλλα μόνο στο αγριο. Και κάποιος καστανοπαραγωγος μου είπε επισεις οτι ποτέ δεν είδε μέλισσα στα χωράφια του.
2ον τώρα που τελείωσε ο ηλίανθος σκεφτόμουνα να αφήσω στα μελισσακια τα μέλια που αποθήκευσαν αλλά ένας παλιός μελισσοκόμος μου είπε οτι πρέπει να το αφαιρέσεις γιατι τα μελισσακια τυφλώνονται απο το μέλι του ηλίανθου.
Όλες οι απόψεις δεκτές απο όλους ευχαρίστως.

Καλησπέρα φίλε μου.
Απάντηση στην 1η ερώτηση για την μπολιασμένη καστανιά την καλλιεργούμενη η αλλιώς μαρονιά όπως ονομάζεται. Προσωπικά όταν πηγαίνω κάθε χρόνο στο έλατο, τυχαίνει να είμαι μέσα σε μέρος με πολλές μπολιασμένες καστανιές. Για να μη τα πολυλογώ... Όταν ανθίζουν αυτές οι καστανιές οι μέλισσες τις συλλέγουν με μανία μιας και τα άνθη τους είναι γεμάτα γύρη, και τρείς φορές μεγαλύτερα απο μια απλή καστανιά. Εκτός απο μέλισσες τα άνθη προσελκύουν πλήθος εντόμων όπως μπάμπουρες πεταλούδες και ότι άλλο έντομο υπάρχει, μιας και η καστανιά δίνει πλούσιο νέκταρ.

Το παράξενο στην όλη υπόθεση, είναι ότι κάθε χρόνο όταν ανοίγουν οι μπολιασμένες καστανιές, ποτέ δεν είδα μέλι να έρχεται. Όχι ότι είναι τόσες πολλές οι καστανιές για να δώσουν μέλι, αλλά και στη ζυγαριά που είναι τοποθετημένη στα μελίσσια δεν βλέπω ποτέ κάποια αξιόλογη άνοδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μπολιασμένες καστανιές βοηθάνε τα μελίσσια, τις συλλέγουν μια χαρά οι μέλισσες, μην πω ότι και τις προτιμούν πολλές φορές. Όμως δεν δίνουν κάτι αξιόλογο απο όσο έχω καταλάβει και εγώ απο τη δική μου εμπειρία.

Όσον αφορά την 2η ερώτηση τώρα...
Ισχύει ότι ο ηλίανθος λόγω της πλούσιας γύρης και μιας κολλώδης ουσίας που έχει στον ανθό του, δυσκολεύει ιδιαίτερα τις μέλισσες κατά τη συλλογή. Μερικές φορές οι μέλισσες "πασαλείβονται" τόσο πολύ με γύρη στα μάτια τους, που φαίνονται και στην επιθεώρηση που κάνουμε στα μελίσσια. Ωστόσο παραμένει ακόμα ένας ακόμα μύθος ότι τυφλώνονται οι μέλισσες απο αυτό, και κανένας μελισσοκόμος ούτε ερευνητής μπορεί με σιγουριά να διαβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Σε συζήτηση που είχα με παλιό μελισσοκόμο χρόνια στον ηλίανθο, μου είπε δεν ισχύει τίποτα τέτοιο. Καμία απώλεια στους πλυθησμούς, και μεγάλη παραγωγή μελιού, στον ηλίανθο.

Εσύ όμως όπως βλέπω και στην ερώτηση σου, αναφέρεις ότι το μέλι του ηλίανθου τυφλώνει τις μέλισσες αν μείνει στη κυψέλη. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δηλαδή το μέλι του ηλίανθου που είναι και αρκετά ρευστό ανθόμελο, βοηθάει μια χαρά τις μέλισσες και στην ανατροφή του γόνου αλλά και το ξεχειμώνιασμα αργότερα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια