Widget Recent Post No.

Ο καλύτερος καιρός για παραγωγή μελιού στις ανθοφοριες



Ποιές είναι οι συνθήκες που οι ανθοφορίες παράγουν το περισσότερο μέλι; Μα φυσικά ένας είναι ο συνδυασμός! Πολλές βροχές πριν την ανθοφορία, και κατά την άνθηση των λουλουδιών ΠΟΛΥ ζέστη, και νότιοι άνεμοι με μπόλικη υγρασία! Βέβαια υπάρχουν πολλά άλλα μυστικά που πρέπει να γνωρίζουμε για να πετύχουμε στη παραγωγή μελιού. Σήμερα έχουμε λοιπόν ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα που αν και φαίνεται εύκολο, είναι πολύ πιο δύσκολο να το κατανοήσουμε. Γιατί όταν έχεις να κάνεις με τη φύση, υπάρχουν τόσο πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που τίποτα δεν είναι σίγουρο. Μπορεί τη μια στιγμή να μας κάτσει η τύχη και οι κυψέλες να γεμίσουν μέλι, και απο την άλλη τα μελίσσια να πεινάνε. Η μήπως ισχύει το άλλο... Δηλαδή όταν έχεις λίγο παραπάνω εμπειρία, μπορείς πάντα να παίρνεις μέλι, ακόμα και σε κακές χρονιές;

Μιλώντας με ένα επαγγελματία μελισσοκόμο για το συγκεκριμένο θέμα μου εκμυστηρεύτηκε ότι τελικά δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα. Τον ρώτησα λοιπόν, τι γίνετε αμα μια χρονιά είναι δύσκολη, πως καταφέρνεις να βγάλεις μέλι για να επιβιώσεις και να εξυπηρετήσεις όλους τους πελάτες. Η απάντηση του ξέρεις ποιά ήταν; Μου είπε επι λέξη "Όταν είσαι 30 και 40 χρόνια μελισσοκόμος, γνωρίζεις άψογα όλες τις τοποθεσίες που δίνουν μέλι. Φυσικά όταν είσαι επαγγελματίας μελισσοκόμος διασκορπίζεις μελισσοκομεία σε πολλές περιοχές. Και βάση της εμπειρίας όλων των προηγούμενων χρόνων ξέρεις σε ποιές μεριές θα πάρεις μέλι. Ακόμα και στις πιο δύσκολες χρονιές παίρνεις μέλι. Γιατί ο καλός μελισσοκόμος στα δύσκολα φαίνεται".

Η βασική προυπόθεση για να δώσει μέλι μια περιοχή είναι να συνδιάζει μια πλούσια βλάστηση και η περιοχή να έχει καλές υγρασίες και πλούσιο έδαφος. Πχ περιοχές με πολύ απότομη κλίση εδάφους δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να δώσουν μπόλικο μέλι. Επίσης μια περιοχή για να δώσει μέλι δεν πρέπει να έχει πολλούς βοσκούς που έχουν σε ελεύθερη βόσκηση τα ζώα τους. Όπου περάσουν γίδια και πρόβατα το έδαφος γίνεται "άγονο" για τις μέλισσες. Οι βροχές πρίν την ανθοφορία πρέπει να είναι συνεχόμενες, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να έχει χαμηλές θερμοκρασίες. Κατά την ανθοφορία είναι ακόμα πιο σημαντικό να έχει αυξημένη υγρασία, θερμοκρασία γύρω στους 18-25 βαθμούς, και να μην βρέξει. Αν κατά την ανθοφορία βρέξει όλα χαλάνε και τα μελίσσια δεν δουλεύουν. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις μελιτοφορίες εφόσον όλα τα μέλια ξεπλένονται με μια βροχή. Στην ανθοφορία όμως η βροχή "καίει" τα άνθη και δεν ξανα δίνει μέλι.

Ένα απο τα πιο βασικά κομμάτια είναι η μελισσοχωριτικότητα. Πάντα πρέπει να επιλέγουμε μεριές που δεν πάνε οι άλλοι μελισσοκόμοι. Ποτέ μην επισκέπτεστε μεριές που πάει μεγάλη μάζα μελισσοκόμων. Ο πεπειραμένος και χρόνια ψημένος μελισσοκόμος ψάχνει, καίει πετρέλαιο, και βρίσκει μεριές που είναι ελάχιστοι μελισσοκόμοι, αλλά το μελισσοκομικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Μην απελπίζεστε. Αν μπορούσα και είχα τις γνώσεις να σας δείξω όλες αυτές τις μεριές θα το έκανα. Όμως είναι αδύνατο αυτό. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι, ότι γύρω σας υπάρχουν πολλές τέτοιες περιοχές. Ψάξτε λίγο, δοκιμάστε νέες μεριές και δεν θα χάσετε. Δεν έχετε αναρωτηθεί γιατί ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος δεν αποκαλύπτει ποτέ τις μεριές του; Έφτυσε αίμα για να τις μάθει και δεν θέλει κανένας να το πάρει έτοιμες. Σεβαστείτε το αυτό. Δεν είναι κακό να ψάξετε μόνοι σας! Δόξα το θεό η ελλάδα έχει απίστευτα μέρη πολύ πλούσια σε χλωρίδα έτοιμα να τα εξερευνήσουμε!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια