Widget Recent Post No.

Χάνονται οι βασίλισσες: Συμβαίνει και σε άλλους μελισσοκόμους;



Καλησπέρα. Σε μερικά μελίσσια,σε αρκετά μεγάλο ποσοστό,χάνονται οι βασίλισσες.Ανοίγω την κυψέλη για να κάνω επιθεώρηση και βρίσκω βασιλικά κελιά. Στην αρχή πίστεψα πως κάνω κάτι λάθος και σκοτώνω την βασίλισσα όμως κοιτώντας καλύτερα,παρατήρησα πως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπήρχε γόνος 3-5 ημερών ενώ εγώ είχα κάνει επιθεώρηση πριν 8 μέρες. Μάλιστα σε μια παραφυάδα συνυπήρχε γόνος 12 ωρών περίπου και Β.Κ. Επίσης μίλησα με γνωστό μου μελισσοκόμο και μου είπε πως κι αυτός έχει χάσει αρκετές βασίλισσες.Μπορείτε να βοηθήσετε? Τι συμβαίνει και χάνονται στα καλά καθούμενα? Ευχαριστώ!


ΥΓ. Εάν επιθυμείτε μπορείτε και να το δημοσιεύσετε!

1η Απάντηση απο το μελισσοκόμο Παναγιώτη: Πολλά μπορεί να έχουν συμβεί. Αν δεν υπάρχει άλλο ανοιγμένο ή χαλασμένο βασιλοκελί, μπορεί να την κουβάριασαν οι μέλισσες και να την σκότωσαν. Αν υπάρχει άλλο κελί ανοιχτό, έπεσε θύμα μονομαχίας. Νομίζω συμβαίνει σε όλους. Οι μέλισσες για άγνωστους λόγους και με ασαφή σ' εμάς κριτήρια αλλάζουν τις μάνες, ακόμη και τις πρώτες μέρες της ωοτοκίας τους. Περίπου στο 40% των παραφυάδων που έκοψα φέτος, παρότι οι μάνες που προέκυψαν ήταν άψογα ταϊσμένες από το ορφανό, ακόμη και μικρές παραφυάδες του ενός-δύο πλαισίων, επέλεξαν να δοκιμάσουν την δική τους εκτροφή.

2η Απάντηση: Κακή γονιμοποίηση λόγο του καιρού φέτος. Η μέλισσες καταλαβαίνουν την κακά γονιμοποιημένη βασίλισσα από την χαμηλή φερορμόνη. 

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισα κι εγώ εφέτος. Ι. Ματζάκος, Νάξος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κακή γονιμοποίηση, κάνουν αντικατασταση


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω ένα εγώ που άλλαξε 4 φορές ! Μου σκότωσε κ μια περσινή που ήταν μια χαρά (μάλλον δε τη δέχτηκε είχε αρχίσει να βγάζει τη δικιά του) ...όλες στην όψη κ στο γόνο ήταν μια χαρά ...τώρα περιμένω να βγάλει πάλι νεα ...τελευταία ευκαιρία ...μετά τίναγμα κ όπου πάνε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!