Widget Recent Post No.

Δέκα βήματα για να γίνετε μελισσοκόμοι



Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποβεί αποτελεσματική η χρήση του μελιού στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων είναι η καλή ποιότητα του προϊόντος που θα καταναλώσουμε. Οι ειδικοί εξηγούν ότι μπορείτε να διασφαλίσετε την ποιότητα μόνο αν αγοράζετε μέλι από γνωστό σας παραγωγό ή αν αποφασίσετε να το παράγετε οι ίδιοι. Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας συμβουλεύει ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσετε για να φτιάξετε το δικό σας μέλι:

1 Μάθετε αν είστε εντομόφοβος ή αλλεργικός. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσετε θεραπείες απευαισθητοποίησης και να έχετε πάντα μαζί σας ενέσεις κορτιζόνης ή αδρεναλίνης. Τέτοιες ενέσεις θα πρέπει να έχουν μαζί τους όλοι οι μελισσοκόμοι, ακόμη κι αν δεν είναι αλλεργικοί, γιατί μπορεί να χρειαστεί σε εργάτες ή συναδέλφους τους.

2 Απαντήστε στο ερώτημα «Γιατί θέλω να γίνω μελισσοκόμος;»
. Ο υποψήφιος μελισσοκόμος θα πρέπει να αγαπάει τη μέλισσα και τα προϊόντά της και ο καλύτερος τρόπος για να το διαπιστώσει είναι να ασκηθεί πλάι σε κάποιον έμπειρο μελισσοκόμο. Αν το κάνετε για να βγάλετε χρήματα, να μπείτε σε πρόγραμμα νέων αγροτών ή να βρείτε την επαφή με τη φύση, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να τα καταφέρετε.

3 Διαβάστε μελισσοκομικά βιβλία και παρακολουθήστε σελίδες στο internet όπως και μελισσοκομικά περιοδικά. Θα εντοπίσετε ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις σχετικές με το μέλι και τη μελισσοκομία, αλλά και παραπομπές σε προσωπικές σελίδες μερακλήδων μελισσοκόμων, οι αφηγήσεις και οι φωτογραφίες των οποίων λειτουργούν ως σχολείο για τους αρχάριους.

4 Παρακολουθήστε σεμινάρια ώστε να μάθετε να παράγετε όλα τα προϊόντα της κυψέλης. Η ζήτηση για γύρη, βασιλικό πολτό και πρόπολη αυξάνεται διαρκώς, η τιμή τους είναι υψηλότερη από του μελιού και η παραγωγή τους εξαρτάται λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες. Μπορείτε, επίσης, να τα παράγετε για προσωπική χρήση, αφού τα θεραπευτικά τους οφέλη είναι εντυπωσιακά.

5 Αποφασίστε αν θα ασχοληθείτε ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τη μελισσοκομία. Πριν επενδύσετε έστω και 1 ευρώ για κυψέλες, υλικό και εξοπλισμό, αποφασίστε αν θα ακολουθήσετε τη μελισσοκομία ως κύριο επάγγελμα, ως συμπληρωματική πηγή εισοδήματος ή απλώς ως χόμπι. Τα 15.000 ευρώ αντιστοιχούν σε 10 κιλά βασιλικό πολτό προς 1,5 ευρώ το γραμμάριο σε τιμή χονδρικής. Στο κόστος υπολογίστε το πετρέλαιο, τις τροφές, τον εξοπλισμό, τα φάρμακα για τη βαρρόα, τα εργατικά, το ενοίκιο της αποθήκης, βάζα, ετικέτες. Υπολογίστε, επίσης, τι πελατολόγιο πρέπει να έχετε για να βγάλετε τα έξοδά σας και σε ποια τιμή χονδρικής και λιανικής θα πρέπει να πουλάτε. Στη φάση αυτή είναι πολύ χρήσιμα τα σεμινάρια αγροτικής οικονομίας.

6 Αγοράστε τον μελισσοκο­μικό εξοπλισμό σας. Θα χρειαστείτε: ρούχα εργασίας που να προστατεύουν το πρόσωπο, το σώμα και τα χέρια από τα τσιμπήματα. Ξέστρο - το εργαλείο που ανοίγει το κολλημένο καπάκι, ξεσφηνώνει και εξάγει το πλαίσιο, ξύνει κερί και πρόπολη, σκοτώνει σφήκες. Καπνιστήρι, αναπτήρα και το κατάλληλο καύσιμο, βούρτσα για να απομακρύνονται οι μέλισσες από το πλαίσιο και κυψέλες, δηλαδή κινητή βάση, ορόφους, πλαίσια, καπάκια, πόρτες, συνδετήρες, σύρμα, καψούλια, τεντωτήρα, βάσεις κηρηθρών, το μηχάνημα που ζεσταίνει τα σύρματα για να κάτσει η βάση της κηρήθρας, λινέλαιο και ριπολίνη νερού για την προστασία του εξωτερικού της κυψέλης.

7 Επιλέξτε μελισσοκομείο.
Βεβαιωθείτε ότι το χωράφι που διαλέξατε δεν είναι ιδιόκτητο. Τηρήστε τις αποστάσεις που προβλέπει ο νόμος σε σχέση με τους δρόμους και τα σπίτια. Αποφύγετε περιοχές όπου σε κοντινή απόσταση υπάρχουν άλλα μελίσσια, γιατί θα έχετε πρόβλημα με τους άλλους μελισσοκόμους.

8 Επιλέξτε μέλισσες. Μην κάνετε το λάθος να ξεκινήσετε από την αρχή με τα 100 μελίσσια που έχετε υπολογίσει ότι θα σας δώσουν το εισόδημα που επιθυμείτε. Οι περισσότεροι ξεκινούν με 4 και στη συνέχεια τα πολλαπλασιάζουν ακολουθώντας το ρυθμό 4-10-20-30-50-70-100. Διαβάστε αγγελίες σε μελισσοκομικά περιοδικά και διαφημίσεις όσων πωλούν βασίλισσες και παραφυάδες. Ζητήστε από τον προμηθευτή σας υγειονομικό πιστοποιητικό από κτηνίατρο για τα μελίσσια του κάθε φορά που αγοράζετε.

9 Εγγραφείτε στον σύλλογο μελισσοκόμων της περιοχής σας και εκδώστε μελισσοκομικό βιβλιάριο. Οι σύλλογοι αναπτύσσουν πλούσια δράση σε φυτεύσεις, δασοπροστασία, ημερίδες, εκπαιδεύσεις, γιορτές μελιού κ.λπ. Παράλληλα αναζητήστε το πλησιέστερο σε εσάς Μελισσοκομικό Κέντρο. Τα κέντρα αυτά διαθέτουν επόπτες μελισσοκόμους, δηλαδή επιστήμονες που ειδικεύονται στη μελισσοκομία και θα σας στηρίξουν ποικιλοτρόπως. Βιβλιάριο εκδίδετε εάν έχετε από 10 μελίσσια και άνω.

10 Αγοράστε μελισσοκομικό αυτοκίνητο (1,5 τόνο ωφέλιμο φορτίο). Είναι το τελευταίο βήμα και το ακολουθούν όσοι έχουν τουλάχιστον 30 μελίσσια, τα οποία και δηλώνουν στο Ε1 της εφορίας. Απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, έχοντας μαζί σας μία βεβαίωση από τον σύλλογο στον οποίο ανήκετε. Οι μελισσοκομικοί σας ορίζοντες είναι πλέον ανοιχτοί και η αγάπη σας για τη μελισσοκομία έχει αρχίσει να λαμβάνει επαγγελματικό χαρακτήρα.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Και ζητήστε να έρθουν να σας ξεφορτωσουν στην αυλή σας 5 παλέτες τροφή χάρισμα..... Να τα λέμε κι αυτά... Η μελισσοκομία είναι χόμπι ή δεύτερη εργασία... Αν δεν έχεις κεφάλαιο δεν γίνεται τίποτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!