Δείτε ένα μελίσσι με τεράστια προσβολή βαρρόα. Όταν υπάρχει τόσο μεγάλη ακαρίαση ο γόνος παθαίνει ζημιά, οι προνύμφες ψοφούν και εγκυμονούν άλλες ασθένειες. Μην ξεχνάμε οτι η βαρρόα είναι φορέας άλλων ασθενειών οι οποίες βρίσκονται πάνω της σε λανθάνουσα μορφή. Και μόλις η βαρρόα τρυπάει για να πιεί αίμα μεταδίδει τα μικρόβια στο αίμα της μέλισσας και το μελίσσι ξαφνικά χάνει πλυθησμό από όλες τις πλευρές. Οι επιστήμονες λένε οτι η ζωή του μελισσιού δεν χάνεται απο την ίδια τη βαρρόα, αλλά είναι ένα συνδιασμός όλων των ασθένειων που κουβαλά!
Ένας καλός τρόπος να διαγνώσουμε την βαρρόα στα μελίσσια μας είναι να ξεσφραγίσουμε μερικά κελιά γόνου. Συγκεκριμένα αν υπάρχει κηφηνόγονος είναι ο πλέον ιδανικός, διότι συγκεντρώνει τα βαρρόα σαν μαγνήτης. Ξεσφραγίζουμε λοιπόν τα κελιά και κοιτάμε προσεκτικά επάνω αλλά και στον πάτο του κελιού. Η βαρρόα περπατάει μέσα στο κελί, στην αρχή είναι πάνω απο την προνυμφη και γεννά ένα αρσενικό στην συνέχεια αναπαράγεται στον πάτο του κελιού.
Μερικοί ερευνητές λένε ότι αν το κελί της κηρήθρας έχει μικρότερη διάμετρο, τότε η προνύμφη στενεύει μέσα, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η δίωδος του βαρρόα απο τη πάνω μεριά στην κάτω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην γονιμοποιούνται τα καινούργια βαρροάκια, δηλαδή το σύστημα αναπαραγωγής της βαρρόα καταρρέει. Για να μην τα πολυλογώ δείτε
1 Σχόλια
Αν υπάρχει βαρροα στην περιοδο του υπάρχει θυμάρι πως αντιμετωπίζεται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!