Ένα μεγάλο δίλημμα για πολλούς μελισσοκόμους είναι πότε και πως πρέπει να βάλουν πατώματα στα μελίσσια τους. Πόσο πληθυσμό και πόσους γόνους πρέπει να έχουν; Εξαρτάται και από άλλους παράγοντες; Σήμερα θα απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα!
Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε πως η θερμοκρασία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες. Αν κάνει κρύο και οι θερμοκρασίες είναι πεσμένες δεν ενδείκνυται να σπάσουμε τον γόνο των μελισσών για κανένα λόγο. Αν βάλουμε όροφο τότε το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να πάμε πίσω και όχι μπροστά τα μελίσσια μας. Έτσι λοιπόν το πρώτο κριτήριο να είναι καλός ο καιρός!
Ο δεύτερος παράγοντας που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα μελίσσια να μας να είναι δυνατά. Να υπάρχει πληθυσμός, τόσο που να χρειάζεται άμεσα χώρος! Με αυτό το κριτήριο εννοούμε οι μέλισσες να πατάνε καλά και τα 10 πλαίσια και όχι τα 8-9. Φούλ 10αρι μελίσσια όπως βλέπουμε στην παρακάτω φωτό.
Το επόμενο κομμάτι που θα πρέπει να πούμε είναι η τοποθέτηση του πατώματος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι μέλισσες δύσκολα θα ανέβουν επάνω αν εμείς δεν εφαρμόσουμε κάποιους ειδικούς χειρισμούς. Ο πιο διαδεδομένος αποτελεσματικός τρόπος, είναι να πάρουμε δύο γόνους σφραγισμένους από την γονοφωλιά και να τους βάλουμε στη μέση του ορόφου. Φροντίζουμε να αντικαταστήσουμε τα πλαίσια γόνου που πήραμε με άκτιστα. Επίσης δεν αφήνουμε κενό τον όροφο (χωρίς καθόλου πλαίσια). Τοποθετούμε και εκεί άκτιστα.
Αν τα μελίσσια δεν φέρνουν πολλές προμήθειες από έξω μπορούμε να τροφοδοτήσουμε με σιρόπι 1/1 για να χτίσουν οι μέλισσες γρήγορα τις κηρήθρες. Με τους ψημένους γόνους που θα ανεβάσουμε επάνω θα εξαναγκάσουμε τις παραμάνες να ανέβουν για να τον ζεστάνουν, αλλά θα ωθήσουμε και την βασίλισσα να ανέβει επάνω για να γεννήσει,
Ανεβάζουμε σφραγισμένο γόνο και όχι ασφράγιστο για να μην έχει τόσο ανάγκη την επώαση αλλα και το τάισμα. Να είναι όσο το δυνατό ανεξάρτητος. Ουτοσώστε αν κάποια μέρα πέσει απότομα η θερμοκρασία να μην πάθει εύκολα ψύξη. Η βασίλισσα μόλις ο γόνος αρχίσει να σκάει θα μυρίσει τις φερομόνες και από ένστικτο θα ανέβει για να γεννήσει.
Όταν θα ανέβει η βασίλισσα επάνω, τότε θα δούμε το πάτωμα να παίρνει ζωή! Αρχικά οι μέλισσες θα χτίσουν τα δύο πλαίσια που αντικαταστήσαμε στη γονοφωλιά, και στη συνέχεια τις δύο πλευρές (το μισό από κάθε πλαίσιο) που βλέπουν τον γόνο στο πάτωμα. Όταν η βασίλισσα ανέβει για να γεννήσει οι μέλισσες θα την ακολουθήσουν, θα χτίσουν και τα επόμενα πλαίσια, και θα προπολάρουν όλα τα σημεία. Με απλά λόγια θα αναγνωρίσουν το πάτωμα ως την επέκταση της γονοφωλιά τους. Και όταν συμβεί αυτό έρχεται η μεγάλη ανάπτυξη!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!