Το μυστικό λοιπόν που έρχεται απο ένα παλιό και πολύ έμπειρο μελισσοκόμο, είναι ότι οι νέοι μελισσοκόμοι που αφήνουν τα μελίσσια ανοιχτά για περισσότερη ώρα απο το κανονικό, στη πραγματικότητα κάνουν ένα τεράστιο καλό στο μελίσσι. Και τι είναι αυτό; Προλαμβάνουν απο τις ασθένειες! Ο ήλιος και ο καθαρός αέρας απολυμαίνουν. Έτσι αν το μελίσσι μείνει για λίγο ανοιχτό βοηθάται να σπάσει η υγρασία αλλά και να μπεί ζεστός ήλιος που απολυμαίνει απο μικρόβια και ασθένειες. Με λίγα λόγια γίνετε πρόληψη κατά των ασθενειών όσο και να φαίνεται παράξενο. Ένας παλιός μελισσοκόμος μάλιστα άφηνε τα μελίσσια ανοιχτά για να αεριστούν όταν έβλεπε ότι τα ταλαιπωρεί κάποια αρρώστια. Επίσης θα θυμάστε και τη νέα μέθοδο για τη καταπολέμηση της ασκοσφαίρωσης, όπου ένας μελισσοκόμος άφηνε το μελίσσι ανοιχτό το κάτω μέρος της κυψέλης για να αερίζεται το μελίσσι και να πολεμάει την ασθένεια.
Μια φορά συνάδελφοι είχα μια απρόσμενη εμπειρία στη μεταφορά των μελισσιών στον έλατο. Για να μη τα πολυλογώ επισκέπτομαι τα μελίσσια μου έπειτα απο 2 εβδομάδες απουσίας, και ανακαλύπτω προς μεγάλη μου έκπληξη ότι σε δύο απο τα μελίσσια μου είχε φύγει το καπάκι. Μάλιστα το ένα μελίσσι δεν είχα καθόλου καπάκι και το μελίσσι ήταν τελείως γυμνό στο επάνω μέρος. Μόλις το είδα αυτό, και δεν είδα και μέλισσες, λέω πάει χάθηκε, και ήταν τόσο καλό μελίσσι. Τόσες βροχές τις προηγούμενες ημέρες θα πνίγικε, αλλά και τόσο κρύο το βράδυ δεν θα άντεξε. Προς μεγάλη μου έκπληξη όμως το μελίσσι ήταν φίσκα στις μέλισσες, ζούσε και βασίλευε! Γεμάτο γόνους και μέλια, δεν το πτόησε καθόλου η πτώση του καπακιού της κυψέλης. Αυτή την εμπειρία σας την αναφέρω, μιας και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.
Ωστόσο δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και ένα πολύ μεγάλο λάθος που γίνετε στην επιθεώρηση του μελισσιού. Και είναι η εγκατάλειψη πλαισίων με μέλι έξω απο το μελίσσι για πολύ ώρα. Πχ αν επιθεωρούμε ένα μελίσσι και ξεχάσουμε για κανένα μισάωρο πλαίσιο με μέλι έξω απο τη κυψέλη, οι πιθανότητες να γίνει πόλεμος απο μέλισσες είναι τεράστιος, ειδικά αν βρισκόμαστε σε περίοδο με έλλειψη τροφής και αυξημένη τάση για λεηλασία! To αποτέλεσμα είναι όποιο μελίσσι βρίσκεται κοντά στο μέλι να δεχτεί επίθεση απο μέλισσες, οι οποίες ψάχνουν μανιωδώς μέλι.
Σε γενικές γραμμές αν και θεωρητικά το να αφήνουμε ανοιχτό το μελίσσι για ώρα, προλαμβάνει κάποιες ασθένειες, στη πραγματικότητα η εμπειρία δείχνει ότι δεν αξίζει να κάνουμε κάτι τέτοιο. Το μελίσσι αν μείνει ανοιχτό είναι εκτεθημένο, και φυσικά δεν προτείνουμε κάτι τέτοιο. Οφείλουμε όμως να αναφέρουμε αυτές τις εμπειρίες, μιας και διαδίδονται απο το στόμα μερικών παλιών μελισσοκόμων!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!