Widget Recent Post No.

Αδειάζει ο κάμπος και γεμίζουν τα βουνά μελίσσια! Το περίεργο που συμβαίνει με όσα μελίσσια ξέμειναν πίσω...



Όταν ο έλατος αρχίσει να δίνει μέλι όλοι οι μελισσοκόμοι, μικροί μεσαίοι μεγάλοι μετακομίζουν τα κοπάδια τους και πηγαίνουν στα βουνά. Οι δρόμοι το βράδυ βλέπεις να είναι γεμάτοι μελισσοκομικά φορτηγά με ορδές διόροφων τριόροφων μελισσιών. Το αποτέλεσμα για τον κάμπο είναι μια απότομη μείωση των μελισσιών, τόσο που ερημώνει ο τόπος κυριολεκτικά. Περνάς στο δρόμο και εκεί που έβλεπες παντού μελισσια, ερήμωσαν, και έχουν ξομείνει τα αδύναμα, οι παραφυάδες και όσα μελίσσια δεν κατάφεραν να αναπτυχθούν. Αν ένας μελισσοκόμος έβλεπε αυτά τα μελισσοκομεία πρίν και μετά θα έλεγε τι συνέβη! Λές και λεηλατήθηκαν!


Γύρω από το μελισσοκομείο μου έχω πολλούς συναδέλφους μελισσοκόμους, και όταν ερημώνει ο τόπος έχω παρατηρήσει ένα πολύ περίεργο φαινόμενο. Εκεί που τα μελίσσια δεν δούλευαν και δεν πήγαιναν καλά, ξαφνικά μόλις όλοι φεύγουν τα μελίσσια αλλάζουν πορεία ανάπτυξης. Έρχεται περισσότερο μέλι, πάνε με διαφορά καλύτερα! Δηλαδή είναι αρκετό για να αναπτυχθούν οι παραφυάδες και όσα μελίσσια δεν πάτωσαν για διάφορους λόγους. Πολλές χρονιές μάλιστα γίνετε και τρύγος, όμως λίγες είναι οι χρονιές που αφήνω πολλά μελίσσια, και δεν πάνε στον έλατο.

Το θέμα αυτό θα ρωτήσετε γιατί συμβαίνει; Πως γίνεται οι γύρω μελισσοκόμοι να επηρεάζουν την παραγωγή και την εργασία των δικών μου μελισσιών; Κάθε περιοχή έχει μια συγκεκριμένη μελισσοχωρητικότητα. Δηλαδή μια περιοχή μπορεί να αναθρέψει λίγα μελίσσια ή πολλά ανάλογα με την ανθοφορία - μελιτοφορία. Για παράδειγμα μια φτωχή ανθοφορία στον κάμπο μπορεί να συντηρήσει 100 μελίσσια ενώ σε μια πλούσια μελιτοέκκριση στον έλατο 5000 μελίσσια.

Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους. Το νέκταρ προέρχεται απο τα λουλούδια τα οποία το δίνουν οικειοθελώς προκειμένου να προσελκύσουν τις μέλισσες. Κάθε φορά που μέλισσα επισκέπτεται λουλούδι ανταμοίβεται με μια πολύ μικρή σταγονίτσα γλυκό νέκταρ. Η ποσότητα για να ειναι ικανοποιητική και η μέλισσα να μαζέψει αρκετό μέλι, πρέπει οι συνθήκες να είναι ευνοικές δηλαδή υγρασία, ήπια έως ζεστή θερμοκρασία, και όχι ξηροί δυνατοί άνεμοι. 

Αντιθέτως το μελίτωμα δεν δίνεται οικιοθελλός απο το φυτό. Στη πραγματικότητα προέρχεται απο παρασιτικά έντομα, τα οποία τραβούν το χυμό του φυτού και ένα μέρος του το εκκρίνουν. Συνεπώς στο μελίτωμα εκκρίνεται πάρα πολύ μέλι, και το φυτό δεν ελέγχει την ποσότητα που βγαίνει. Για αυτό στα μελιτώματα το μέλι είναι πολλές φορές περισσότερο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα μελίσσια δουλεύουν ανθοφορία και γίνονται σούπερ τρύγοι! Σπάνια πλέον...

Για να μην τα πολυλογώ το συμπέρασμα της σημερινής ανάρτησης είναι να μην παίρνετε ποτέ όλα τα μελίσσια για τον έλατο. Αφήστε και μερικά στον κάμπο. Γιατί όταν οι όλοι οι μελισσοκόμοι την κοπανάνε για το βουνό, τα λίγα μελισσάκια που θα ξεμείνουν πίσω, συνηθίζεται να τα πηγαίνουν περίφημα, και ειδικά τις παραφυάδες που είναι για ανάπτυξη!





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια