Φωτό Μελισσοκομία Ασημακόπουλος |
Θα σας πω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε κάτι το οποίο δεν έχουμε ξανα πει στο παρελθόν. Παίρνουμε ένα γερό, πατωμένο μελίσσι, το μετακινούμε 6 μέτρα πίσω, και στην θέση του βάζουμε μια κενή κυψέλη. Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά θα δούμε οτι ενώ οι συλλέκτριες μέλισσες μπαίνουν με φόρα στην άδεια κυψέλη, μετά συνειδητοποιούν ότι η κυψέλη δεν είναι η δική τους και ότι οι φερομόνες δεν αντιστοιχούν με της βασίλισσας τους. Αμέσως βγαίνουν έξω και ψάχνουν την μητρική τους κυψέλη. Μπορούν να την εντοπίσουν από την μυρωδιά. Συνάδελφοι οι μέλισσες είναι έξυπνες. Θα ψάξουν με την όσφρηση και θα εντοπίσουν το μελίσσι τους.
Θα σας πω μια ιστορία που έζησα και δεν πίστευα στα μάτια μου. Ήταν ένα μελίσσι με προβληματική βασίλισσα. Δεν γεννούσε. Έτσι την πήρα στα χέρια μου, την ζούληξα και την πέταξα. Τις μέλισσες τις τίναξα να πάνε στα γύρω μελίσσια. Την επόμενη ημέρα εντελώς ξέγνιαστός καθώς προχωρούσα το δρόμο για τα μελίσσια βλέπω κάτι τρελό. Μια μπάλα μέλισσες στο σημείο που σκότωσα την προηγούμενη μέρα τη βασίλισσα. Έκανα πέρα τις μέλισσες και είχαν μαζευτεί γύρω απο τη βασίλισσα τους. Δεν την εγκατέληψαν ούτε νεκρή! Τι πιστά και άξια έντομα! Τρελάθηκα μόλις το είδα, στενοχωρήθηκα που εγώ ήμουν η αιτία να συμβεί κάτι τέτοιο.
Συνεπώς αυτό που θέλω να καταλάβετε είναι οτι αν μετακινήσουμε ένα μελίσσι στα 2-3 χιλιόμετρα δεν θα χάσει μεγάλο μέρος απο τον πλυθησμό του. Αμελητέες απώλειες. Γι αυτό ένας έμπειρος μελισσοκόμος θα σας δώσει την εξής συμβουλή. Αν μετακινήσετε τα μελίσσια στα 2-3 χιλιόμετρα είναι απαραίτητο να αφήσετε μια αδύναμη κυψέλη για να συγκεντρώσει τις συλλέκτριες που θα γυρήσουν πίσω.
Τώρα αν μετακινήσουμε στα δύο χιλιόμετρα, διόροφα τριόροφα μελίσσια, και δεν παρεμβάλλουν καθόλου λόφοι εμπόδια κλπ, δηλαδή είναι πεδιάδα θα γυρήσει μεγάλο ποσοστό απο συλλέκτριες. Αλλά και πάλι δεν θα είναι όλες αλλά ένα μέρος απο αυτές. Συγκεκριμένα οι μέλισσες που γυρνάνε με πείσμα στη μητρική κυψέλη, είναι οι μαυριδερές, γερασμένες, και πολυδουλεμένες μέλισσες. Αυτές μεγάλωσαν και γέρασαν πηγαινοέρχοντας σε μια συγκεκριμένη θέση, και έχει τυπωθεί η θέση αυτή στον εγκέφαλο τους. Δεν μπορούν να το αλλάξουν όπως οι νεότερες μέλισσες.
Εγώ απο την εμπειρία μου θα σας δώσω την εξής συμβουλή. Αν έχετε παραφυάδες και μικρά μελίσσια 3ράκια 5ράκια η λίγο μεγαλύτερα μελίσσια, μην διστάσετε να τα μετακινήσετε. Δεν έχουν πολλές συλλέκτριες και αυτές που θα γυρήσουν πίσω θα είναι πολύ λίγες. Συνεπώς μπορούμε να τους κάνουμε άφοβα μεταφορά στα 2-3 χιλιόμετρα.
Με τα διόροφα και τα τριόροφα μελίσσια επειδή έχουν πολλές συλλέκτριες, χιλιάδες για την ακρίβεια, είναι πολύ πιθανό να αποσυντονιστούν και να χάσουν λίγο μεγαλύτερο ποσοστό σε συλλέκτριες. Γι αυτό προσπαθούμε να τα μετακινούμε μόνο σε απόσταση που ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα.
Αν όμως το πάρουμε απόφαση και πρέπει οπωσδήποτε να τα μετακινήσουμε, τις πέρνουμε όλες και αφήνουμε μια κυψέλη να μαζέψει όλο το χαμένο πλυθησμό.
Μια κολπάκι για να γίνει με μεγάλη επιτυχία μια τέτοιου είδους μεταφορά είναι να έχει συννεφιά και ο καιρός να έχει ψιχάλες. Γενικά καιρό που δεν πετάνε οι μέλισσες. Αν δεν πετάξουν τις 2-3 ημέρες της μεταφοράς τότε οι απώλειες θα είναι σχεδόν μηδενικές.
Ελπίζω να σας βοήθησαν οι σημερινές πληροφορίες. Αν κάποιος διαφωνεί σε κάτι, μπορεί να γράψει ένα σχόλιο και εγώ θα το δημοσιεύσω προς τους μελισσοκόμους. Εξάλλου όλοι λέμε τις απόψεις μας εδώ...
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!