Widget Recent Post No.

Νέα απο τον Έλατο: 14 Μαίουν 2020!!!




ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ κατι τελείως προτογνωρο φέτος.
34 Βαθμούς στο βουνό, δεν ξανα εγίνε απο τόσο νωρίς...

Πήγαμε, και είδαμε με τα μάτια μας ότι ο έλατος φέτος ξεκίνησε πιο νωρίς τελικά... Τόση φούντα δεν έχουμε δεί άλλη χρονιά. Η πράσινη μελίγκρα ευνοήθηκε απίστευτα πολύ φέτος. Οι μελισσοκόμοι λένε ότι δεν είναι κάτι σημαντικό, εφόσον δίνει το πολύ για μια εβδομάδα μέλι!
"Φούντα" παντού λοιπόν, που ουσιαστικά είναι το πρώιμο μέλι του ελάτου, και είναι αρκετά πιο ρευστό, απο το μέλι που δίνει ο κόμπος που συνήθως ξεκινά αρχές Ιουνίου. Φέτος όπως και τα τελευταία χρόνια παρατηρώ ότι ο έλατος γίνεται ολο και πιο πρώιμος, λόγω αυξημένης θερμοκρασίας.


Συμβαίνει κάτι τελείως πρωτογνωρο φέτος. Η υγρασία έπεσε σήμερα στο 25.8 στο μελισσοκομείο μου κοντά στη Δομνίστα Ευρυτανίας, και ώρα 5 το απόγευμα. Η θερμοκρασία έφτασε 33.8 στις 5 το απόγευμα και στις 9 το πρωί ήταν στους 18. Εγώ καταλαβαίνω ότι έχουμε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες απο κάθε άλλη χρονιά....

Αυτό σημαίνει ότι δίνουν μέλι οι φούντες (λόγω ζέστης) ενώ ο κοριός που ειναι σε πρώιμο στάδιο, μήπως θα καεί απο τη πολύ ζέστη; Γενικά όταν η φύση κάνει τόσο μεγάλες αλλαγές, τα μελίσσια δεν πάνε καλά... Ποτέ κανεις δε μπορεί να προβλέψει τίποτα.

Αυτή τη στιγμή πάνε εξαιρετικά τα πράγματα απο ότι μαθαίνουμε. Αλλού έχουμε και 2 κιλά, και πολλοί μελισσοκόμοι σιωπούν, που και αυτό είναι σημάδι καλό (συνήθως όταν δίνει μέλι, οι μελίσσοκόμοι δε μιλάνε). Που είναι και λογικό όμως, γιατί έκαψαν δεκάδες χιλιόμετρα για να βρούν τις μεριές τους...

Στο βουνό δεν ήρθαν ακόμα τα πολλά μελίσσια

Η δική μας ζυγαριά έδωσε σήμερα -500 γραμμάρια 1η μέρα συλλογής, και αυτό που είδα εγώ είναι ότι είχαμε φοβερό πέταγμα. Σε 2 μέρες θα ξέρω αν το μέρος δίνει μέλι..







ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ - ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΔΟΜΝΙΣΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ



Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!