Widget Recent Post No.

10 επιλεγμένες Μελισσοκομικές Συμβουλές που δεν γνωρίζουν ούτε οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι



Στην Ελλάδα απαγορεύεται στην σήμανση του μελιού να αναγράφονται λέξεις όπως: αγνό φυσικό, ανόθευτo, ανεπεξέργαστο, χωρίς φάρμακα και άλλα, γιατί η χώρα μας έχει εναρμονιστεί πλήρως με την οδηγία 2000/13 της EE, στην οποία αναφέρεται, ότι η σήμανση δεν πρέπει να υπαινίσσεται ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που έχουν όλα τα παρόμοια τρόφιμα. Όμως άλλες χώρες ,όπως η Αγγλία, δεν δέχτηκαν τον εναρμονισμό και έτσι το αγγλικό μέλι, που μπορεί να παράγεται σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα, μπορεί να κυκλοφορήσει παρά τις απαγορεύσεις της Ε.Ε.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και Λοιπών Προϊόντων που από το 2011 (Μ.Ε., σελ. 258) πληροφορηθήκαμε τη διαφήμιση  ελληνικού μελιού στην Αγγλία, ίσως να ασχολήθηκε και να έχει επιτύχει κάτι σημαντικό, ότι οι Άγγλοι πραγματικά διαφημίζουν το ελληνικό μέλι μας, όταν εμείς δεχόμαστε την ισοπέδωση όλων των μελιών, όπως και την καταστροφή της μελισσοκομίας μας, μprod10ε συγκάλυψη: (ανάρτησή μας 18–10-2013: Αποδεκατισμός της Μελισσοκομίας στην Αττική) και όχι μόνο να προσθέσουμε. Το ζητούμενο όμως είναι αν τα μέλια τρίτων χωρών προβάλλονται σαν ελληνικά. Οπότε η διαφήμιση λειτουργεί αρνητικά, γιατί τότε συγκαλυμμένα η διαφήμιση γίνεται  ουσιαστική δυσφήμιση ,με αυτή την ισοπέδωση όλων των μελιών, με συγκάλυψη υπαρκτών (και διαπιστωμένων εργαστηριακά) χαρακτηριστικών, που δεν προβάλλονται όπως θέλει η οδηγία.
Έτσι το αγγλικό μέλι που προέρχεται από Όποια Τρίτη χώρα, έχει το δικαίωμα να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα με τις ενδείξεις: αγνό, φυσικό και ανεπεξέργαστο,και το κάνει,  άσχετα με την ποιότητα και την απαγόρευση στη χώρα μας. Και ασφαλώς είναι αθέμιτος  ανταγωνισμός σε βάρος των ελληνικών μελιών. Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και Λοιπών Προϊόντων, θα έπρεπε να ασχοληθεί  με αυτό το θέμα.

Στις βαμβακοκαλλιέργειες χρησιμοποιούνται φυτοπροστατευτικές ουσίες, αλλά το μέλι προστατεύεται από την ρύπανση με κάποιους οργανισμούς που λειτουργούν και είναι οι εξής: Ο θάνατος των συλλεκτριών μελισσών στον αγρό, όπως εντοπισμός των συλλεκτριών με το επιβαρυμένο νέκταρ στην είσοδο ,από τους φρουρούς και η απομάκρυνσή τους και η μη αποδοχή των μολυσμένων νεκταριών και απόρριψη της επεξεργασίας τους. Όμως για την γύρη δεν έγιναν πειράματα με αποτελέσματα.

Η γυρεοσυλλέκτρια αφήνει το φορτίο της στη γυρεοπαγίδα και μπαίνει στην κυψέλη ή απομακρύνεται από τις οικιακές μέλισσες. Η επικινδυνότητα της γύρης έχει σχέση με την ουσία,αφού  τα διάφορα δηλητήρια μέσα στην κυψέλη είναι πολύ σταθερά και θανατώνουν για μήνες τις μέλισσες. Το Καραπαρίλ δραστική ουσία του Σεβίν, τοξικού στις μέλισσες για 9 μήνες. Το Αρσενικό Ασβέστιο για 6 μήνες. Το Μεθυμίλ για 8 μήνες. Το Μεθυλοπαραθένειο για 14 μήνες. Υπολείμματα Νεονικοτινοειδών σε υποθανατηφόρες συγκεντρώσεις μεταφέρονται με τη γύρη στην κυψέλη και παραμένουν σταθερά μέχρι να καταναλωθούν από τις μέλισσες.

Και τέλος οι απώλειες μελισσών για το 2011 πιθανό να οφειλόταν στην κατανάλωση μολυσμένης γύρης ,που συνέλεξαν οι μέλισσες στα βαμβάκια της προηγούμενης χρονιάς, την ελαιόκραμβη, τα καλαμπόκια και τον ηλίανθο,αφού στους τόπους αυτών των καλλιεργειών δεν υπάρχουν φοίνικες για να ψεκαστούν  με Νεονικοτινοειδή(όπως έγινε από το 2010 -2012 στην Αττική και όχι μόνο,όταν καταστράφηκε η μελισσοκομία).

Ο γόνος μεταφέρεται από μελίσσι σε μελίσσι ελεύθερα. Όμως με τις μέλισσες πρέπει να γίνει με τη μέθοδο της εφημερίδας.

Ο βασιλικός πολτός αλλοιώνεται από το φως και χρειάζεται σκουρόχρωμο βαζάκι και για την προστασία από το φως περιτυλίγεται με αλουμινόφυλλο κουζίνας. εκδηλώνεται σε μορφή δερματίτιδας και μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα που δεν είναι μελισσοκόμοι. Παρουσιάζεται με την κατάποση, αλλά και με την επαφή. Αρχικά είναι με τη μορφή εκζέματος και φλεγμονή των βλενοειδών  μεμβρανών. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν κοντά λεύκες. Και όταν παρουσιαστεί δερματίτιδα καλό είναι να χρησιμοποιούνται αλοιφές που περιέχουν 10% προπυνελογλυκόλη, αλοιφές με λιντοκαϊνη ή κορτινοειδείς αλοιφές. Και ως προφύλαξη η επάλειψη των χεριών με κρέμες σιλικόνης πριν να γίνει επαφή με την προπόλη.

Η ζωή των μελισσών επηρεάζεται: α) Από την τάση του δικτύου της ΔΕΗ στην περιοχή τους, που όταν είναι πάνω από 1,4 kW/m καταναλώνουν περισσότερες τροφές. Στα 4 kW/m παράγουν λιγότερο μέλι και αυξάνεται η απώλεια μελισσιών (δηλ. Θνησιμότητα). Σε υψηλότερη τάση από τα 4 kW/m προπολιάζουν περισσότερο στην είσοδο και τα πλαίσια. Σε πάνω από 7,4 kW/m εγκαταλείπουν την κυψέλη και τέλος στα 50 kW/m, οι μέλισσες γίνονται ιδιαίτερα επιθετικές, β) Από φυτά που προκαλούν επιθετικότητα στις μέλισσες ,όπως ρείκια, κουμαριές, καστανιές, πορτοκαλιά κ.α.

Όμως οι ψεκασμοί της ίσως να προκαλέσουν θάνατο στις μέλισσες  και κάποια φυτοφάρμακα κάνουν τις μέλισσες, να τρώγονται μεταξύ τους, νεκρές στις εισόδους και μαύρες, γυαλιστερές.Αλλά κάποια χημικά φυτοφάρμακα (νεονικοτινοειδή), παραμένουν στον αγρό για περισσότερο από 18 μήνες και πολύ περισσότερο στη γύρη. Αυτά προκαλούν επιθετικότητα γ)Το  ίδιο  προκαλούν και οι υβριδισμοί όταν δημιουργηθούν με άλλες φυλές μελισσών. Αν κάποιος γείτονας έφερε ξένες βασίλισσες και έγιναν ανεξέλεγκτες διασταυρώσεις,  που η επιθετικότητα εμφανίζεται συνήθως μετά την πρώτη γενιά.

Το Φθινόπωρο δεν αναπτύσσονται τα μελίσσια και είναι φυσικό. Για να μην συρρικνωθεί όμως αισθητά ο πληθυσμός τους πρέπει να μεταφερθούν σε καθυστερημένες ανθοφορίες ,που δίνουν γύρη (ρείκια, κισσός κ.α.). Αν είναι αδύνατα χρειάζονται τροφοδότηση με πρωτεϊνική μορφή δηλαδή γύρη, γυρεόπιττα, νέες βασίλισσες και καλές και χώρος για τη γέννα. Και προς τα τέλη του Φθινοπώρου μια καλή θεραπεία για τη βαρρόα και τη νοζεμίαση.

: Οι μέλισσες αντιλαμβάνονται την απουσία της βασίλισσας μετά 6 ώρες ορφάνια και η εισαγωγή μπορεί να γίνει μετά από 24 ώρες. Η άμεση εισαγωγή έχει αυξημένο κίνδυνο αποτυχίας. Γι’ αυτό καπνίζεται καλά το μελίσσι και η βασίλισσα δεν εισάγεται από την είσοδο, αλλά αφού ψεκαστεί με σιρόπι, τινάζεται το μελίσσι στην είσοδο και ανάμεσά του τοποθετείται η βασίλισσα ή αφαιρείται  η παλιά και στην ίδια θέση τοποθετείται η νέα αφού πρώτα σκεπαστεί με μέλι. Όμως η εισαγωγή βασιλισσών έχει επιτυχία αν οι μέλισσες μείνουν ορφανές για 24 ώρες τουλάχιστον και εισάγεται η βασίλισσα με ένα μεγάλο αριθμό νέων μελισσών (π.χ. συνένωση με κυψελίδιο) ,εισαγωγή με πλαισιοκηρήθρες με εκκολαπτόμενο γόνο, με γόνο απομόνωσης της βασίλισσας μαζί με πλαίσιο γόνου.

Οι βασίλισσες που παραλήφθηκαν ταχυδρομικά μετά από μέρες δεν πρέπει να ελευθερώνονται αμέσως, αλλά μετά κάποιες ώρες σε σκοτεινό χώρο, χωρίς αέρα, με θερμοκρασία 20-35 βαθμούς και υγρασία 40%, δίνοντας νερό 2 φορές την ημέρα, βρέχοντας με μερικές σταγόνες το πλέγμα, από το κλουβάκι της εισαγωγής. Το μελίσσι που θα εισαχθεί να είναι ήρεμο, όχι μετά την επιθεώρηση και τροφοδότηση με την εισαγωγή, με σιρόπι και γύρη, αν δεν υπάρχει καλή νεκταροέκκριση. Και να θυμόμαστε ότι οι βασίλισσες γίνονται καλύτερα δεκτές ένα μήνα μετά την εκκολαψή τους, ενώ μετά την εισαγωγή τους, αφήνουμε το μελίσσι ανενόχλητο για 10 ημέρες. (Πηγή: Μ.Ε., τόμος 11ος, σελ. 258-261).

Οι Πυρολιξινίδες είναι μια μεγάλη ομάδα ουσιών με ποικίλα επίπεδα τοξικότητας, που δύσκολα μπορεί  να προσδιοριστεί με ακρίβεια για τον άνθρωπο ,αφού δεν υπάρχουν στοιχεία από μακροχρόνια λήψη χαμηλής δόσης από αυτές. Μόνο μελέτες που έχουν δημοσιευτεί δειγματικά αναφέρουν κάποια μέλια από περιοχές και φυτικές πηγές κυρίως από τα γένη Έκχιουμ, Ηλιοτροπίου και Σενέσιο. Αναφορικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, από την ύπαρξη πυρολιζιδινών στο μέλι δεν υπάρχουν ασφαλείς απαντήσεις.

 Αν και φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει ο άνθρωπος από την κατανάλωση μελιού. Έτσι χρειάζονται ακόμα αρκετά πειράματα για τεκμηρίωση σε βάθος χρόνου.
Πηγή ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ tomelissi.wordpress.com 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια