Υπάρχουν μελίσσια που έχουν αυξημένη τάση για σμηνουργία και δεν κρατιούνται να μην φύγουν. Η πιο διαδεδομένη τεχνική είναι να τους χαλάμε τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας τακτικά, όμως υπάρχουν αρκετές φορές που τα μελίσσια το έχουν πάρει απόφαση να μας εγκαταλείψουν, και εκεί που χαλάμε ένα βασιλοκελί 10 ξεφυτρώνουν την επόμενη ημέρα. Αυτό δεν είναι όμως καθόλου καλό. Ποιος μελισσοκόμος θέλει να χάσει όλον αυτό το πολύτιμο πλυθησμό, και να γίνει αντιπαραγωγικό το μελίσσι του; Γιατί όπως ξέρετε αμα σμηνουργήσει ένα μελίσσι δεν μπορεί να αναπτυχθεί πάλι, να αναπληρώσει τις απώλειες και να βγάλει μέλι.
Μια μέθοδος λοιπόν χωρίς να έχουμε πολύ μεγάλες απώλειες σας έχουμε σήμερα. Με τη μέθοδο αυτή θα κόψουμε οριστικά την τάση για σμηνουργία, και ταυτόχρονα θα φτιάξουμε μια πολύ καλή παραφυάδα. Ακούστε λοιπόν τι θα κάνουμε. Έχουμε ένα διώροφο μελίσσι. Μπορούμε να κάνουμε το εξής για να σβήσουμε την τάση για σμηνουργία. Παίρνουμε το μελίσσι απο τη θέση που βρίσκεται, και στην ίδια θέση τοποθετούμε μια νέα άδεια κυψέλη ίδιου χρώματος με ίδια είσοδο. Βάζουμε και 4-5 κενά πλαίσια, γιατί δεν γνωρίζουμε πόσο πλυθησμό θα πιάσει η παραφυάδα.
Την επόμενη ημέρα το διώροφο μελίσσι θα έχει χάσει αρκετό πλυθησμό ο οποίος αν είναι 14άρι σε πλυθησμό μπορεί να κυμαίνεται στα 3-4 πλαίσια. Επειδή δεν γνωρίζουμε πόσες συλλέκτριες έχει το κάθε μελίσσι στο εσωτερικό του, αφήνουμε τη κυψέλη 1-2 ημέρες για να δούμε πόσο πλυθησμό θα πιάσει. Αν δούμε πάνω απο 4 πλαίσια πλυθησμό, το κόβουμε στη μέση και βάζουμε δύο κυψέλες ίδιου χρώματος την μια δίπλα στην άλλη έτσι ώστε να μπερδεύονται οι συλλέκτριες και να μπαίνουν και στις δύο. Δηλαδή θα κάνουμε δύο παραφυάδες και όχι μια. Αν πχ το διόροφο μελίσσι ήταν άσπρο, βάζουμε δύο κυψέλες άσπρου χρώματος μαζί κολλημένες. Τοποθετούμε σε αυτές τις παραφυάδες απο ένα βασιλοκελί μπολιασμένο, η ότι άλλο βασιλοκελί έχουμε στη διαθεσή μας απο τη βασιλοτροφία που έχουμε κάνει με όποιο τρόπο. Αν είμαστε νέοι μελισσοκόμοι βάζουμε κελί σμηνουργίας απο το άλλο μελίσσι, αλλά να ξέρετε ότι η βασίλισσα που θα προκύψει θα έχει τάση και αυτή του χρόνου. Τα γονίδια μεταφέρονται δυστυχώς.
Το διώροφο μελίσσι που θα χάσει τις συλλέκτριες θα πάθει τέτοιο σόκ που η σμηνουργία θα γίνει παρελθόν. Όλα τα υπάρχων βασιλοκελιά θα χαλαστούν απο τη στιγμή που θα αρχήσουν να χάνονται οι συλλέκτριες. Ξέρετε χωρίς συλλέκτριες ποιές μέλισσες θα γεμίσουν τον αφεσμό;
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι μελίσσια που έχουν μεγάλη τάση για σμηνουργία και ο μελισσοκόμος δεν μπορεί να τα κουμαντάρει, και κάποια στιγμή θα φύγουν χωρίς να καταλάβουμε. Γενικά όταν δούμε μια βασίλισσα με μεγάλη τάση καλό είναι να την αντικαταστήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Με τη παραπάνω μέθοδο το μελίσσι μπορεί να γίνει παραγωγικό ανάλογα με το πλυθησμό που έχει χάσει. Αν έχασε πάρα πολλές συλλέκτριες θα πάει αρκετά πίσω σε θέμα ανάτπυξης.
Και κάτι τελευταίο πολύ σημαντικό. Στο διώροφο μελίσσι που αλλάξαμε θέση καλό είναι να βάλουμε μια δίκιλη τροφή έτσι ώστε να συνεχίσει να γεννά η βασίλισσα, να ταίζεται ο γόνος και να μην πέσει σε θέμα ανάπτυξης. Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες οι σημερινές συμβουλές!
Τοποθέτηση βασιλικού κελιού που έχουμε μπολιάσει και βρίσκεται στην 11η μέρα απο τον εμβολιασμό. Βάζουμε ένα μέσα στη παραφυάδα που θέλουμε να φτιάξουμε |
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!