Widget Recent Post No.

Πως σώζουμε το αρρενοτόκο μελίσσι



Σήμερα θα μάθουμε πως να σώσουμε ένα μελίσσι που έγινε αρρενοτόκο. Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος δεν δίνει σημασία σε ένα τέτοιο μελίσσι. Αντιθέτως ένας που έχει λίγα μελίσσια προσπαθεί να βρεί τρόπους να το σώσει και αυτός είναι ο λόγος που γίνεται η σημερινή ανάρτηση. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος που θα τύχει ένα αρρενοτόκο μελίσσι δεν θα κάτσει να σκεφτεί πολύ. Παίρνει τη κυψέλη μακριά, και τινάζει ολόκληρο το πλυθησμό για να μοιραστεί σε όλο το μελισσοκομείο. Συνεπώς δεν νοιάζεται αν θα χαθεί ένα μελίσσι. Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να το σώσουμε; Ποιόν τρόπο πρέπει να ακολουθήσουμε;
Αρχικά πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε ένα αρρενοτόκο μελίσσι. Τι συμβαίνει και ονομάζεται αρρενοτόκο; Ακούστε λοιπόν να δείτε τι έγινε και κατέληξε έτσι. Ένα μελίσσι που μείνει ορφανό χρειάζεται άμεσα νεαρές προνύμφες (δηλαδή ανοιχτό γόνο) για να τις θρέψει με βασιλικό πολτό και να δημιουργήσει νέα βασίλισσα. Μερικές φορές λόγω διαφόρων παραγόντων δεν είναι δυνατή η ανατροφή νέας βασίλισσας λόγω της μη ύπαρξης σκουληκιών και ανοιχτού γόνου. Εφόσον δεν είναι δυνατή η ανατροφή νέας βασίλισσας οι μέλισσες στην απόγνωση τους μετατρέπονται σε ψεύτηκες μάνες, ψευδομάνες που παριστάνουν ότι είναι βασίλισσες. Αυτές λοιπόν οι μάνες αρχίζουν και γεννάνε πολλά αυγά σε κάθε κελί, τα οποία κολλάνε στα πλάγια πολλά σε αριθμό μαζί λόγω ότι οι κοιλιές τους δεν φτάνουν να τα γεννήσουν στον πάτο του κελιού όπως η βασίλισα.

Για να μη τα πολυλογώ δείτε μερικές φωτογραφίες απο αρρενοτόκα και κανονικά μελίσσια...

Δείτε πόσα αυγά είναι γεννημένα σε κάθε κελί και πως είναι τοποθετημένα όπως να ναι. Πρόκειται για καθαρό δείγμα αρρενοτόκου μελισσιού

Αν αυτά τα αυγά εκκολαφθούν είναι κηφήνες και η εικόνα που βλέπουμε στο πλαίσιο είναι αυτή. Διάσπαρτος γόνος με κηφήνες. Φαίνεται ξεκάθαρα οτι δεν έγινε απο βασίλισσα. Πλαίσιο που γεννιέται απο αρρενοτόκο μελίσσι καταστρέφεται και γίνεται όλο κηφηνόγονο.


Γόνος ομοιόμορφος σε όλα τα στάδια που γεννήθηκε απο βασίλισσα

Όσον αφορά την θεραπεία που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε ένα αρρενοτόκο μελίσσι θα σας δώσω οδηγίες με βήματα. Η μέθοδος έχει μεγάλη επιτυχία!
1ο Βήμα:
Παίρνουμε τη κυψέλη του αρρενοτόκου μελισσιού και τη μετακινούμε μακριά.
2ο Βήμα:
Τοποθετούμε στη θέση αυτή μια καινούργια κυψέλη με έναν ανοιχτό γόνο απο κάποιο άλλο μελίσσι που έχει βασίλισσα.
3ο Βήμα:
Τινάζουμε όλο το πλυθησμό του αρρενοτόκου μέτρα μακριά, και όλες οι συλλέκτριες θα γυρήσουν στην άδεια κυψέλη με το πλαίσιο ανοιχτού γόνου που βάλαμε. Οι ψευδομάνες λόγω ότι είναι χοντρές και βαριές δεν μπορούν να πετάξουν και να γυρήσουν στη κυψέλη.
4. Βήμα:
Τοποθετούμε κλουβάκι με γονιμοποιημένη βασίλισσα ή σφραγισμένο βασιλοκελί και το μελίσσι έπειτα απο λίγο διάστημα θα έχει γίνει πλέον κανονικό.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Απομακρυνουμε εσκεμένα όλα τα πλαίσια του αρρενοτόκου με τον κηφηνόγονο, και αλλάζουμε κυψέλη προκειμένου να διώξουμε όλες τις φερομόνες απο τις παραμάνες και να επικρατήσουν αυτές της βασίλισσας. Μια παραλλαγή για να έχουμε ακόμα μεγαλυτερη αποδοχή είναι στο 2ο βήμα αντί για σκέτο πλαίσιο με ανοιχτό γόνο να δώσουμε και τον πλυθησμό μαζί για να ανανεωθεί ο πλυθησμός με καινούργιες μέλισσες οι οποίες θα υποστηρίξουν τη βασίλισσα. Σε αρρενοτόκο μελίσσι δεν μπορούμε να βάλουμε γόνο να φτιάξει μόνο του βασίλισσα επειδή μας λείπει η κατάλληλη ηλικία εργατριών μελισσών που παράγουν πολύ βασιλικό πολτό. Ωστόσο αν δώσουμε και πλυθησμό στο αρρενοτόκο μπορούμε να το κάνουμε και αυτό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια