Widget Recent Post No.

Σούπερ μέθοδος για χτίσιμο πολλών κηρηθρών ταυτόχρονα: Το "πείραμα" του μελισσοκόμου...



Ο Απρίλιος βρήκε τα μελίσσια αρκετά δυνατά για την εποχή, μιας και οι καιρικές συνθήκες είναι ομαλές και ευνοϊκές για την ανάπτυξη των σμηνών μας. Οι προηγούμενες βροχές, βοήθησαν στην εξέλιξη των ανθοφοριών και τα μελισσάκια κουβαλούν αρκετό νέκταρ και γύρη, κτίζουν με γρήγορους ρυθμούς και απλώνουν το γόνο στην κυψέλη. Γίνονται οι κατάλληλες τροφοδοσίες, η προσθήκη φύλλων κεριού, η προσθήκη πατωμάτων όπου χρειάζεται και ετοιμαζόμαστε για συλλογή γύρης και βασιλικού πολτού.







Μέλισσα συλλέκτρια γύρης, πάνω σε άνθος Ασφόδελου.


Στο παρακάτω μελίσσι έγινε η εξής δοκιμή, που πιστεύω θα ενδιαφέρει αρκετούς νέους μελισσοκόμους:

(Σίγουρα έχουμε δεί αφεσμούς που τινάζουμε σε κυψέλες με άκτιστα τελάρα να κτίζουν με γρηγορότερο ρυθμό απο μελίσσια που έχουν στη διάθεση τους ήδη κτισμένες κερήθρες)

Έτσι σε ένα 10άρι μελίσσι με 7 πλαίσια γόνο αντί να βάλλω πάτωμα, αφαίρεσα όλες τις κερήθρες και το τίναξα στη κυψέλη. Άφησα μόνο μια κερήθρα με ανοικτό γόνο στο κέντρο της κυψέλης και συμπλήρωσα με τελάρα άκτιστων φύλλων κεριού. Επίσης τροφοδότησα αυτό το μελίσσι με 4 λίτρα σιρόπι. Τα τελάρα που αφαίρεσα τα έδωσα σε άλλα μελίσσια μικρότερης δυναμικότητας, ενισχύοντας τα.




Νεοκτισμένες-λευκές κερήθρες στο μελίσσι που τινάχτηκε.

Πήγα την τρίτη ημέρα και επιθεώρησα αυτό το μελίσσι. Είχε κτίσει ήδη 4,5 νέα πλαίσια! Γρήγορα θα κτίσει όλη τη γονοφωλιά και θα συνεχίσει την ανάπτυξη του.

Τα θετικά μιας τέτοιας δοκιμής είναι:

1) Το μελίσσι κτίζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και έχει νέες κερήθρες.
2) Μπορεί να καθυστερήσει στην αρχή μιας και αφαιρέθηκε σχεδόν όλος ο γόνος, αλλα σύμφωνα με τα λεγόμενα ερευνητών αυτά τα μελίσσια μπορεί να σημειώσουν μεγαλύτερη ανάπτυξη μετά απο λίγο καιρό, μιας και έχουν έντονη διάθεση για εργασία και δεν "τεμπελιάζουν".
3) Το μελίσσι αυτό απαλλάχτηκε απο μεγάλο φορτίο ασθενειών όπως Σηψιγονίες, Νοσεμίαση και Ασκόσφαιρα κ.α.
4) Το μελίσσι αυτό απαλλάχτηκε απο μεγάλο φορτίο Βαρρόα και επίσης αφού υπάρχει έλλειψη κλειστού γόνου, μπορεί να γίνει θεραπεία μιάς και τα βαρρόα βρίσκονται όλα εκτεθειμένα πάνω στις μέλισσες.
5) Το μελίσσι αυτό δέχτηκε "σοκ" πρίν τη περίοδο της σμηνουργίας, οι μέλισσες ασχολούνται έντονα με το κτίσιμο της κερήθρας, η βασίλισσα βρίσκει χώρο για γέννα και το μελίσσι πολύ δύσκολα σμηνουργεί.
6) Ενισχύουμε άλλα μελίσσια που το έχουν ανάγκη.

Έτσι αυτό το μελίσσι έχει τις καλύτερες προοπτικές για την επόμενη περίοδο. Αργότερα θα συμπληρώσω το άρθρο αυτό γράφοντας για την εξέλιξη του συγκεκριμένου μελισσιού....

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια