Widget Recent Post No.

Πως μεγαλώνει 10άρι μελίσσι για μεταφορά στα Έλατα: Πως γίνεται παραγωγικό γρηγορότερα


Αρκετοί μελισσοκόμοι ρωτάνε πως μπορούν να μεγαλώσουν 10άρι μελίσσι για να είναι έτοιμο για την μελιτοφορία του Ελάτου. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Έλατος είναι μια πολύ απαιτητική μελιτοφορία η οποία χρειάζεται δυνατά μελίσσια τα οποία ξεπερνούν τα 20 πλαίσια πλυθησμό. Κάθε χρόνο όλοι εμείς οι μελισσοκόμοι που στοχεύουμε τον έλατο προσπαθούμε με κάθε δυνατό τρόπο να στήσουμε δυνατά τριόροφα μελίσσια. Και αν η χρονιά δεν βοηθήσει τότε πρέπει οπωσδήποτε να επέμβουμε και να δώσουμε το κατάλληλο ερέθισμα στις βασίλισσες για να ρίξουν γόνους και να μεγαλώσουν τα μελίσσια.

Παρατηρώντας τις ερωτήσεις αρκετών μελισσοκόμων δημιουργούνται πολλά ερωτήματα. Άλλοι ρωράνε αν πρέπει να δώσουν ζυμάρι στα μελίσσια, η μήπως το σιρόπι έχει καλύτερο αποτέλεσμα; Και αν ναι ποιάς αναλογίας; Σήμερα λοιπόν έχω να σας πω αρκετά χρήσιμα πραγματάκια. Πάντως για να γνωρίζετε, το καλό με τον έλατο είναι οτι έχει παρατεταμένη ανθοφορία, όμως στο ξεκίνημα του πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε φτιάξει τα μελίσσια μας, διότι στην συνέχεια αρχίζουν τα μπλοκαρίσματα μέσα στον γόνο κάτι το οποίο διακόπτει την ανάπτυξη και αυξάνει την αποθήκευση μελιού. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο βασικός στόχος του μελισσιού είναι η συλλογή μελιού.

Όσον αφορά το ταίσμα με ζυμάρι ή σιρόπι η απάντηση είναι απλή. Το σιρόπι λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά απο το ζυμάρι. Για να γνωρίζετε το μυστικό, όσο μεγαλύτερο είναι το μελίσσι τοσο πιο αραιό σιρόπι δίνουμε. Δηλαδή για ένα καλό 10άρι μελίσσι δίνουμε 1 λίτρο σιρόπι αναλογίας 2 μέρη νερό 1 ζαχαρη. Αυτό το σιρόπι πλησιάζει πάρα πολύ το φυσικό νέκταρ, και προσομοιάζει μια τεχνητή ανθοφορία. Σε συνδιασμό με τον ερχομό γύρης θα βοηθήσει τη βασίλισσα να ρίξει φούλ γόνους. Ανεβάζοντας πάτωμα κατευθείαν πρέπει να δωθεί η κατάλληλη βοήθεια να χτίσουν τα μελίσσια.

Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι να υπάρχει χώρος να γεννήσει η βασίλισσα. Βάζουμε μια άχτιστη ανάμεσα απο τον γόνο κάθε 5-7 ημέρες, και ταίζουμε ταυτόχρονα για να τη πιάσουν και να τη γεννήσει η βασίλισσα πολύ γρήγορα. Στο 10άρι μελίσσι δίνουμε πάτωμα χωρίς δευτερη σκέψη και βάζουμε δύο άχτιστες στις θέσεις 4 και 7 του μελισσιού. Κατα τη διάρκεια τοποθέτησης του πατώματος ταίζουμε και επαναλαμβάνουμε τροφοδοσία μέχρι να πιάσουν τις κηρήθρες.

Να ξέρετε για να προλάβει το μελίσσι να αναπτυχθεί οριακά με το ξεκίνημα της μελιτοφορίας είναι να υπάρχουν 8 σφραγισμένοι γόνοι, και με τη προσθήκη του πατώματος η βασίλισσα να δεχθεί το ερέθισμα και να γεννήσει και τα πάνω τα πλαίσια. Φυσικά για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε και τη συνεργασία απο τη μεριά της φύσης σε συνδιασμό με την τροφοδοσία.

Αν δεν μπορείτε να πετύχετε αυτό το πράγμα ένα μήνα πρίν την ανθοφορία, τότε νομίζω πως είναι σχεδόν χωρίς ακατόρθωτο να γίνει παραγωγικό το μελίσσι. Αλλά υπάρχει και άλλος τρόπος. Μπορούμε να πάρουμε απο μικρότερα μελίσσια 1-2 σφραγισμένους γόνους και να τους δώσουμε σε αυτά τα μελίσσια που θέλουμε να μεταφέρουμε στον έλατο. Τροφοδοτούμε ταυτόχρονα και έτσι πιστεύω εξασφαλίζουμε μεγάλες πιθανότητες να γίνουν παραγωγικά τα μελίσσια!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια