Widget Recent Post No.

Πεθαμένα μελίσσια, έξω στις πόρτες τους: Τι πραγματικά συμβαίνει...



Συμβαίνει στα μελίσσια και έχει ολέθριες συνέπειες!!!
Ο φοίνικας είναι ένα δέντρο που οι μέλισσες έχουν μεγάλη αδυναμία λόγω της πλούσιας γύρης του. Πρόσφατα στην Ελλάδα εισήλθε ένα σκαθάρι το οποίο είναι υπεύθυνο για την ξήρανση των δέντρων του φοίνικα. Οι άνθρωποι προκειμένου να σώσουν τα φοινικόδεντρα από το έντομα αγοράζουν ένα φάρμακο - νεονικοτοειδές - το οποίο ρίχνουν στη ρίζα του δέντρου, στην συνέχεια μεταφέρει το δέντρο τους δηλητηριώδης χυμούς, και το σκαθάρι που θα αποπειραθεί να τραφεί ψωφά. Έτσι λοιπόν καθαρίζουν τα δέντρα οι άνθρωποι, χωρίς να νοιάζονται για τις παράπλευρες απώλειες.


EIKONA: Οι μέλισσες τρελαίνονται για τα λουλούδια του φοίνικα επειδή είναι χιλιάδες. Συλλέγουν ανοιχτοκίτρινη γύρη και γλυκό νέκταρ. Ο φοίνικας Ανθίζει το Καλοκαίρι έως το φθινόπωρο


Πως πεθαίνουν όμως οι μέλισσες; Καθώς μεταφέρεται το δηλητήριο από τον κορμό του φοίνικα φτάνει έως τα φύλλα και τέλος τα λουλούδια δηλαδή τη γύρη και το νέκταρ. Τα λουλούδια δεν περιέχουν κάποιο μήνυμα που να προειδοποιεί τις μέλισσες και να τους λέει οτι περιέχουν δηλητήριο, μια θανατηφόρα νευροτοξική ουσία. Οι μέλισσες πλησιάζουν τα λουλούδια τελείως απονήρευτες συλλέγουν το νέκταρ, και αυτό δρά σχεδόν άμεσα στον οργανισμό. Οι μέλισσες που θα πάρουν το δηλητήριο χάνουν την προσανατολιστική τους ικανότητα παθαίνουν πρόβλημα στο νευτικό τους σύστημα και χάνονται. Η γύρη που θα καταφέρει να φτάσει στη κυψέλη έχει ολέθριες συνέπειες σε όλες τις εσωτερικές μέλισσες και στον γόνο.

ΕΙΚΟΝΑ: Μελίσσι που πέθανε ολόκληρο απο δηλητηρίαση


Η χρήση των νεονικοτοειδών φαρμάκων έχει απαγορευτεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ωστόσο οι γεωπόνοι συνεχίζουν να το χορηγούν στους ανυποψίαστους πελάτες τους οποίους ποτέ δεν ενημερώνουν για τις καταστροφικές συνέπειες που δημιουργούν στους μελισσοκόμους και κατ επέκταση τους επικονιαστές του οικοσυστήματος. Τα νεονικοτοειδή φάρμακα παρόλο που είναι απαγορευμένα απο το νόμο χρησιμοποιούνται τόσο για τα φοινικόδεντρα όσο και τους σπόρους φασόλια κλπ. Είναι σπόροι χρωματισμένοι με ροζ χρώμα. Και δεν είναι ακίνδυνοι όπως διαβεβαιώνουν οι γεωπόνοι. Αυτοί οι σπόροι όταν βλαστήσουν, γίνουν μεγάλα φυτά και ανθίσουν παραμένουν δηλητηριώδης για τις μέλισσες. Σκεφτείτε τι φάρμακα τρώμε, εφόσον ψωφάει η μέλισσα που θεωρείτε ένας γερός και ανθεκτικός οργανισμός.

ΕΙΚΟΝΑ: Δείτε ζημιά και τρύπες που έχει κάνει το σκαθάρι του φοίνικα πάνω στον κορμό. Το δέντρο ξεράθηκε και δεν άντεξε τις πληγές.


Υπάρχει κάποιος τρόπος να σταματήσει η χρήση αυτών των φαρμάκων; Την ερώτηση αυτή είχαμε θέση σε σεμινάριο μελισσοκομίας με εισηγήτρια την ερευνήτρια Φανή Χατζήνα η οποία μας απάντησε το εξής: "Εμείς μπορούμε να σας σταματήσουμε να φέρνετε παράνομα φάρμακα απο βουλγαρία;". Η αλήθεια είναι πως και εμείς οι ίδιοι χρησιμοποιούμε μη εγκεκριμένα φάρμακα οπότε πως θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τους υπόλοιπους όταν οι ίδιοι δεν είμαστε σωστοί;

Τι συμπτώματα έχει το μελίσσι και πως μπορούμε να το σώσουμε από τη δηλητηρίαση; Τα συμπτώματα είναι πολλές νεκρές μέλισσες έξω απο την είσοδο και στα ποδαράκια τους έχουν ασπροκίτρινη γύρη. Σε οποιαδήποτε περίπτωση δηλητηρίασης κλείνουμε αμέσως τα πορτάκια των κυψελών, και περιμένουμε τουλάχιστον 1 ημέρα. Αν έχουμε δυνατότητα και μπορούμε να τα μετακινήσουμε θα ήταν ακόμα καλύτερο. Συνήθως η δηλητηρίαση γίνετε την στιγμή που είναι πιο δραστικό το φάρμακο.

Τα νεονικοτοειδή είναι ένας θανάσιμος εχθρός για τα μελίσσια. Θυμάμαι μια χρονιά που έπαθαν δηλητηρίαση τα μελίσσια μου - που ήταν κοντά στη πόλη - έβλεπες τις μέλισσες να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια τους. Νομίζω πως ένα τέτοιο τέλος δεν αρμόζει σε κανένα έμβιο όν αυτού του πλανήτη. Πόσο μάλλον στη μέλισσα που έχει προσφέρει τόσα στον άνθρωπο...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια