Widget Recent Post No.

Αντιστροφή πατωμάτων: Στρατηγικός χειρισμός για ραγδαία ανάπτυξη και αύξηση πλαισίων γόνου!!!



Η αντιστροφή πατωμάτων στο μελίσσι αποτελεί ένα σημαντικότατο χειρισμό για ανάπτυξη και αύξηση του γόνου. Χρησιμοποιείτε από πολλούς επαγγελματίες μελισσοκόμους και προτείνετε σαν μέθοδος ταχεία ανάπτυξης - πρόληψης σμηνουργίας απο τους μεγαλύτερους ερευνητές της χώρας μας. Προσωπικά σαν μελισσοκόμος τον έχω εφαρμόσει άπειρες φορές και έχω δεί πράγματι πολύ καλά αποτελέσματα στα μελίσσια. Μετά την αντιστροφή ο γόνος μπορεί να υπάρχει σε πάνω απο 12 πλαίσια του μελισσιού, δηλαδή γόνος πάνω και κάτω ταυτόχρονα. Πριν εξηγήσουμε πως εφαρμόζουμε τη μέθοδο θα ήταν χρήσιμο να δούμε πως δουλεύει το μελίσσι εσωτερικά.


Πλαίσιο τίγκα στη γύρη
Όταν προσθέτουμε πάτωμα στο μελίσσι η βασίλισσα μετά από λίγες ημέρες ανεβαίνει και γεννά επάνω. Προτιμά τον όροφο λόγω υψηλότερης θερμοκρασίας, επειδή χτυπά ο ήλιος το καπάκι.  Όταν ανέβει η βασίλισσα το μελίσσι φτιάχνει "τον πυρήνα" του επάνω. Δηλαδή εκεί θα γεννά η βασίλισσα και εκεί θα αποθηκεύεται το μέλι, ενώ η γύρη κάτω. Γιατί όμως γίνεται αυτό; Γιατί η γύρη πάει κάτω και όχι πάνω; Οι εχθροί των μελισσών τρώνε μέλι! Σφήκες βομβίνοι μυρμίγκια μπαμπουρες ακόμη και λεηλάτριες μέλισσες από άλλα μελίσσια. Οι μέλισσες προκειμένου να προστατέψουν το μέλι τους, το αποθηκεύουν όσο πιο ψηλά από την είσοδο, έτσι ώστε όταν μπει ένας εχθρός να πρέπει να διασχίσει χιλιάδες συλλέκτριες στρατό. Ποτέ λοιπόν δεν αποθηκεύουν κάτω μέλι! Οι μέλισσες ενστικτωδώς νιώθουν οι το μέλι κάτω είναι καμμένο χαρτί, τελείως απροστάτευτό, ενώ η γύρη δεν αποτελεί στόχο η τροφή για κανένα άλλο έντομο εκτός απο τη μέλισσα. Συνεπώς τη βάζουν όλη κάτω, και αυτό έχει συνέπειες.
Οι συλλέκτριες μέλισσες μετά από μια δύο εβδομάδες η παραπάνω, γεμίζουν σχεδόν όλη τη γονοφωλιά με γύρη ενώ τις περισσότερες φορές υπάρχουν και μερικά κενά πλαίσια. Τόση ποσότητα γύρης και μένει ανεκμετάλλευτη από το μελίσσι. Ξέρετε για να θρέψουν οι μέλισσες τον ανοιχτό γόνο χρειάζονται να έχουν τη γύρη δίπλα τους. Σκεφτείτε εναν χειρούργο στο νοσοκομείο, να έχει τα εργαλεία του 10 δωμάτια μακριά. Γιατί οι παραμάνες μέλισσες είναι σαν νοσοκόμες για τα μωρά τους. Τι κάνουμε λοιπόν για να αναγκάσουμε το μελίσσι να καταναλώσει τη γύρη του και να ρίξει περισσότερους γόνους; Μα φυσικά αντιστροφή πατώματος - γονοφωλιάς. Η γύρη να πάει επάνω και ο γόνος κάτω. Η βασίλισσα μετά θα πάει και θα κάνει γόνο και επάνω, απο ένστικτο. Αν το πάτωμα είναι γεμάτο γύρη και δεν έχει καθόλου κενά, επιβάλλεται να αφαιρέσουμε μερικά πλαίσια να δώσουμε σε αδύνατα μελίσσια ή να τα βάλουμε στη κατάψυξη για το καλοκαίρι. Στο κέντρο βάζουμε τα άδεια πλαίσια για να βρεί χώρο κατευθείαν η βασίλισσα.

Το αποτέλεσμα μετά την αντιστροφή είναι διεύρυνση της γονοφωλιάς, αύξηση ελεύθερου χώρου για γέννα της βασίλισσας, γρήγορη ανάπτυξη και πρόληψη για σμηνουργία. Τον χειρισμό τον έχω εφαρμόσει στα μελίσσια μου και νομίζω όσοι έχουν κινητό πάτο επιβάλλεται να τον κάνουν. Επειδή γνωρίζω οτι οι περισσότεροι θα θέλατε να δείτε και ένα σχήμα με όλα αυτά, έφτιαξα κάτι πρόχειρο. Και θα σας εξηγήσω αναλυτικά τα βήματα για να έχετε δυνατά τριόροφα μελίσσια!!!











Στην συνέχεια αφού περάσουν λίγες ημέρες και σφραγίσει ο γόνος και καταναλωθεί αρκετή γύρη μπορούμε να προσθέσουμε τρίτο πάτωμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια