Widget Recent Post No.

Ενίσχυση αδύνατων μελισσιων με τη πιο γρήγορη μέθοδο: Εφαρμόζεται από παλιό μελισσοκόμο


Μια μέθοδος έχουμε σήμερα για να μάθουμε πως να κάνουμε γρήγορη ενδυνάμωση των μικρών μας μελισσιών κατευθείαν με πλυθησμό. Ξέρουμε ότι ο πιο εύκολος τρόπος είναι να πάρουμε ένα σκέτο ψημένο γόνο, όμως τι γίνεται όταν το μελίσσι που θέλουμε να δυναμώσουμε είναι 1 ή 2 πλαίσια; Κάποιος έμπειρος μελισσοκόμος θα πεί να το σκοτώσουμε γιατί δεν δικαιολογείτε μελίσσι με δύο πλαίσια, όμως πολλές φορές από την ανθρώπινη δραστηριότητα, φάρμακα για τη βαρρόα πχ οξαλικό οξύ, ράντισμα σε κοντινό χωράφι με φυτοφάρμακα και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο μπορεί να οδηγήσουν το σμήνος στην αφάνεια χάνοντας μεγάλο μέρος του πλυθησμού. Οπότε αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να το δυναμώσουμε, να του δώσουμε μια ευκαιρία και να εκμεταλλευτούμε τη γέννα της βασίλισσα, εφόσον το μελίσσι μπορεί μέσα σε λίγους μήνες να γίνει παραγωγικό και να βγάλει μέλι γύρη πρόπολη η ότι έχει σκοπό να κάνει ο μελισσοκόμος.

Οφείλω να ομολογήσω πως πολλές φορές πράγματα που κάνεις καθημερινά στα μελίσσια δεν σου έρχονται ποτέ στο μυαλό για να τα γράψεις. Όμως όταν δεν γράφονται στην Ορεινή Μέλισσα και περιορίζονται σαν γνώσεις μέσα σε ένα μελισσοκομείο, τι νόημα έχουν; Η σημερινή μέθοδος δεν είναι τίποτα εξωπραγματικό ή δύσκολο να το σκεφτεί κάποιος. Όμως εδώ καταγράφουμε τα πάντα απο το πιο απλό μέχρι το πιο περίπλοκο.
Επειδή ξέρω ότι προτιμάτε να σας μιλώ με παραδείγματα θα σας δώσω τη μέθοδο έτσι σήμερα. Καθώς επιθεωρούμε τα μελίσσια τον Μάρτιο η νωρίς τον Απρίλιο διαπιστώνουμε ότι ένα μελίσσι έχει γίνει δεκάρι και το καπάκι είναι γεμάτο μέλισσες. Αρχικά μόλις δούμε ένα τόσο σφιχτό μελίσσι και είναι νωρίς την Άνοιξη το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το μελίσσι σε όφελος των μικρότερων και αδύνατων. Ξέρετε τα μικρά μελίσσια όταν τους δώσουμε ένα σπρώξιμο μετά μπορεί να αναπτυχθούν ταχύτατα.

Όπως είπαμε το δεκάρι μελίσσι είχε πολλές μέλισσες ακόμα και στο καπάκι. Το επαναλαμβάνω αυτό διότι όταν ένα μελίσσι στριμωχτεί ανεβαίνει και στο καπάκι. Μπορούμε λοιπόν να πάρουμε το καπάκι και να το τινάξουμε έτσι απλά μπροστά στην είσοδο ενός αδύνατου μελισσιού. Όσες μέλισσες είναι μικρές σε ηλικία θα μυρίσουν την βασίλισσα που βρίσκεται μέσα στο μελίσσι και θα εγκατασταθούν εκεί. Για το αδύναμο μελίσσι αυτές οι μέλισσες είναι πολύτιμες.

Η μέθοδος αυτή δεν είναι πάντα σίγουρη οπότε μπορούμε να εφαρμόσουμε τη γνωστή μέθοδο. Δηλαδή παίρνουμε ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο χωρίς τη βασίλισσα τινάζουμε το πλυθησμό μπροστά απο το αδύνατο μελίσσι και στη συνέχεια επιστρέφουμε το μελίσσι με τον γόνο. Ετσι δίνουμε πλυθησμό με παραμάνες δηλαδή μέλισσες που ταίζουν τον γόνο και τη βασίλισσα. Αυτές θα επιφέρουν την ανάπτυξη στο μελίσσι μας.

Τέλος σαν μέθοδος εξίσωσης είναι και η αλλαγή θέσης μεταξύ αδύνατου - δυνατό μελισσιού την οποία έχουμε αναλύσει πολλές φορές!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ενίσχυση μικρού μελισσιού: Πριν 5 πέντε περίπου μέρες τίναξα τις μέλισσες από 2 δύο πλαίσια με γόνο ενός μελισσιού και συγχρόνως τις πάρα πολλές μέλισσες από τα καπάκια 2 δύο διαφορετικών μελισσιών. Νωρίτερα είχα δώσει ένα πλαίσιο με όχι πολύ γόνο, ένα μέρος του οποίου μάλλον έμεινε ακάλυπτο από μέλισσες, αλλά δεν φάνηκε ότι έγινε κάποια σοβαρή ενίσχυση. Τώρα από την κίνηση του μελισσιού φαίνεται ότι ενισχύθηκε σημαντικά. Το τι ακριβώς συνέβη θα το διαπιστώσω εντός των ημερών επιθεορώντας αυτό το μικρό μελίσσι. Πιστεύω ότι το έδωσα μια καλή ώθηση για να πάρει μπρος και να γίνει παραγωγικό μελίσσι, διότι είμαστε ακόμα στις αρχές της Άνοιξης, 15.3.2020. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός που δεν κόπηκε ούτε μια μέλισσα, κυριολεκτώ, σ' αυτή την επέμβαση. Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!