Widget Recent Post No.

Πως θα γλιτώσουμε τα μελίσσια απο τις σμηνουργίες



Σήμερα θα μιλήσουμε για χειρισμούς που μπορούν να μας γλιτώσουν απο τις σμηνουργίες. Η σμηνουργία είναι ο γλυκός εφιάλτης κάθε μελισσοκόμου! Δεν υπάρχει Άνοιξη που να μη μας απασχολεί αυτό το θέμα. Όλοι μα όλοι ψάχνουμε έξυπνους τρόπους για να να προλάβουμε τις σμηνουργίες, πρίν αυτές συμβούν. Γιατί όπως ξέρουμε ένα μελίσσι που σμηνουργεί, δε θα μας φέρει μέλι, διότι θα μείνει πολύ μικρό! Πως γλιτώνουμε λοιπόν απο τις σμηνουργίες;

Το πρώτο πράγμα αυτή τη περίοδο που γίνετε λάθος, είναι τα στριμωγμένα μελίσσια. Για παράδειγμα έχουμε ένα δεκάρι μελίσσι, το οποίο μένει χωρίς πάτωμα για αρκετές ημέρες. Ο συνωστισμός που δημιουργείτε μέσα στη κυψέλη, κατευθείαν σηματοδοτεί σμηνουργία, και όπως λένε οι έρευνες, ένα μελίσσι που ετοιμάζεται να σμηνουργήσει, το κάνει 14 ημέρες πρίν! Δηλαδή το μελίσσι αρχίζει να προετοιμάζεται για τη σμηνουργία 14 πρίν αυτό σμηνουργήσει. Όταν οι μέλισσες είναι πάρα πολλές, δημιουργείτε "μποτιλιάρισμα" στη κυψέλη, οι φερομόνες είναι τόσες πολλές που οι μέλισσες παίρνουν το μύνημα της σμηνουργίας! Συνεπώς όταν δωθεί σήμα, και δε δώσουμε χώρο έγκαιρα, τότε αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα!

Ένα μελίσσι που έχει πλέον τάση για σμηνουργία, θα πρέπει να το ελέγχουμε διεξοδικά κάθε 3-4 ημέρες. Ειδάλλως μπορούμε να κόψουμε μια παραφυάδα αυτό για να μικρίνει ο πλυθησμός, και να αναβάλει τη σμηνουργία. Ότι και να κάνουμε σε ένα μελίσσι που θέλει να σμηνουργήσει, αυτό στο τέλος θα τα καταφέρει με ένα μας λάθος, λίγες ημέρες αν το ξεχάσουμε! Εγώ όταν έχω υψηλή τάση σμηνουργίας σε ένα μελίσσι, αμέσως κόβω παραφυάδα, προκειμένου να συγκρατήσω την ορμή του, να εγκαταλείψει τη κυψέλη του.

Σε γενικές γραμμές τα πρώιμα μελίσσια της Άνοιξης, δηλαδή αυτά που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, τα προσέχουμε παραπάνω. Φροντίζουμε να δίνουμε χώρο έγκαιρα. Δηλαδή νέα πλαίσια δίπλα στον γόνο, νέα πατώματα κλπ.

Το αλλο κόλπο για τις σμηνουργίες είναι οι βασίλισσες! Ένα ολόκληρο κεφάλαιο που δυστυχώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Τι ισχύει λοιπόν; Ας τα δούμε... Μια νέα βασίλισσα δεν σμηνουργεί, ενώ μια παλιά έχει υψηλή τάση για σμηνουργία. Δηλαδή αν μια βασίλισσα είναι περσινή 1 χρονών, τότε δεν θέλει να σμηνουργήσει. Αντιθέτως αν μια βασίλισσα είναι 3-4 χρονών, έχει αυξημένη τάση για σμηνουργία. Έμπειροι μελισσοκόμοι έχουν δεί βασίλισσες όμως, που δεν σμηνουργούν ποτέ ακόμα και μετά απο 3-4 χρόνια. Απο τέτοιες βασίλισσες λοιπόν πρέπει να κρατάμε αίμα για να φτιάχνουμε τα νέα μελίσσια. Το αίμα και τα γονίδια παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στις σμηνουργίες!

Πρέπει να γνωρίζετε όλοι, ότι εξίσου βασικός παράγοντας της σμηνουργίας είναι οι εξωτερικές συνθήκες. Όταν έρχεται πολύ νέκταρ, όταν τα μελίσσια έχουν πλούσια ανθοφορία τον Απρίλιο και τις Αρχές Μαίου, τότε αυξάνουν σημαντικά την τάση τους για σμηνουργία. Πχ η Πορτοκαλιά τον Απρίλιο είναι μια απο τις πιο γνωστές ανθοφορίες που δημιουργούν τη μεγαλύτερη τάση για σμηνουργία.

Η τροφοδοσία επίσης εξιτάρει τα μελίσσια να σμηνουργήσουν, όπως επίσης και το μπλοκάρισμα του μελισσιού, με γόνο, μέλια γύρες. Η τροφή δεν πρέπει να δίνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, ενώ το μελίσσι πρέπει πάντα να έχει στη διαθεση του νέο κερί και νέες κηρήθρες για να πιάσει. Αν μείνει στάσιμο σε χώρο θα θελήσει να πολλαπλασιαστεί, και εκεί είναι που πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Αυτά τα λίγα είχαμε να πούμε σήμερα, αλλά έχουμε να πούμε πολλά ακόμα, διότι ειναι ένα κεφάλαιο που σηκώνει πολύ κουβέντα!


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Σμηνουργία: Μόνο μια λύση υπάρχει. Να τα σφήσουμε να φύγουν και να τα ξαναενώσουμε, αφού γονιμοποιηθούν οι βασίλισσές τους. Να τους περάσει η λύσσα που έχουν για σμηνουργία. Τα άλλα μέτρα είναι μάλλον ματαιοπονία. Όταν ένα μελίσσι αποφασίσει να φύγει, δεν το συγκρατούμε με όποια μέτρα και να πάρουμε. Μόνο που είμαστε σε επιφυλακή για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτή είναι η δουλειά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!