Widget Recent Post No.

Τέλος Μάρτη: Χειρισμοί Εν όψη κακοκαιρίας... 2 Βασικά που κάνουμε!



Κάνουμε σήμερα μια ανάρτηση, σχετικά με τους χειρισμούς πριν μια επερχόμενη κακοκαιρία! Όπως θα γνωρίζετε ο βέλτιστος χειρισμός ανάπτυξης αυτή την εποχή είναι η σφήνα στο γόνο. Δηλαδή μια χτισμένη κηρήθρα την οποία τοποθετούμε μέσα στο γόνο. Ωστόσο αν έχουμε κακοκαιρία βροχή, και γενικά άσχημο καιρό ο χειρισμός αυτός δεν θεωρείτε ο καλύτερος.

Ένας μελισσοκόμος μου έγραψε σήμερα:
Να ρωτήσω λίγο, τι θα συμβεί αν σπάσουμε τον γόνο που λες και κάνει μια βδομαδα κακοκαιρια; Τι μπορεί να συμβεί; Κάποιοι παλαιότεροι μελισσοκόμοι που με βοηθήσαν πριν από μια βδομάδα επιμείναν ότι πρέπει να το σπάσουμε και ας ερθει μια μικρη κακοκαιρία. Στην Αττική βρίσκομαι.

Απάντηση....
Υπάρχει περίπτωση να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, εφόσον είναι δυνατά τα μελίσσια και έχουν προμήθειες. Αν όμως πέσει πολύ η θερμοκρασία το βράδυ, και το μελίσσι σφαιρώσει, υπάρχει περίπτωση να κόψουμε τη γονοφωλιά στα δύο, με το πλαίσιο αυτό να γίνει σα διάφραγμα.

Σε γενικές γραμμές εγώ δουλεύω ως εξής στα μελίσσια:
Όταν έχει καλό καιρό
Τα μελίσσια είναι δυνατά με καλό πλυθησμό
Υπάρχουν προμήθειες γύρη κλπ...
Τότε βάζω σφήνες με χίλια! 1 κάθε εβδομάδα περίπου.

Αν όμως δω κάτι που φρενάρει λίγο τα μελίσσια, τότε βάζω το πλαίσιο στην άρκη του γόνου. Εκεί που τελειώνει ο γόνος. Ακόμη και σε μικρά μελίσσια δουλεύω έτσι και προχωράνε κανονικά...



Τα πλαίσια που γεννάει η βασίλισσα μας δίνουν έκρηξη πλυθησμού σε 21 μέρες...



Το δεύτερο και βασικότερο ειναι μαζί με τα πλαίσια να δίνουμε και σιρόπι στα μελίσσια, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του γόνου που λόγω εποχής ειναι πολύ αυξημένες...


Δείτε και ένα βιντέακι...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια