Widget Recent Post No.

Πείραμα μελισσοκόμου: Βαροστόπ VS ταινίες οξαλικού - Ποιό εξολόθρευσε τη βαρρόα...



Μελισσοκόμος έκανε ένα πολύ χρήσιμο πείραμα! Έκανε σε 4 μελίσσια θεραπεία με βαροστόπ (το γνωστό που έχει δραστική ουσία φλουμεθρίνη) και το σύγκρινε με τις ταινίες οξαλικού οξέος. Θα πίστευε κανείς, ότι η χημική θεραπεία (βαροστόπ) είχε τα υψηλότερα αποτελέσματα, όμως το πείραμα έδειξε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον...

‎Γράφει ο μελισσοκόμος Κώστας Ντουντουλάκης‎ απο τα όμορφα Χανιά Κρήτης...
Έκανα από 28 ως 31 Ιανουαρίου συγκριτικό τεστ πτώσης των βαρρόα με φλουμεθρίνη και έτοιμες ταινίες οξαλικού ως εξής:

Έστρωσα σε 4 πάτους ισοδύναμων κυψελών 10 πλαισίων,τα 7ως 8 με πλήρη πληθυσμό κι ένα ως δύο γόνους 4 διπλές κόλλες Α3 μιας και δεν είχα μεγάλες, Α4, ενωμένες με σελοτέιπ αλειμμένες με λίγο λάδι αντί βαζελίνης.

Στις 2 κυψέλες είχα βάλει από 4 ταινίες varrostop που έχουν όπως ακριβώς και οι bayvarol 3,6% φλουμεθρίνη. Στις άλλες 2 ίσης δύναμης με τις προηγούμενες, είχα βάλει ταινίες έτοιμες οξαλικού-γλυκερίνης.

Μετά από 3 μέρες με εντυπωσίασε το αποτέλεσμα και η τετραπλάσια πτώση βαρρόα στην μια από τις τέσσερις κυψέλες.

Οι απώλειες εργατριών ηταν λιγο πάνω από τους φυσιολογικούς αριθμούς λόγω του ότι και μερικές υγιείς μέλισσες κόλλησαν στο λάδι επάλειψης. Κοίταξα πάτο 10ριού σμήνους με ταινίες αλλά χωρίς χαρτί και είχε μολις 6 νεκρές μέλισσες. Προφανώς όσες ψοφούσαν, αφού δεν κολλούσαν, τις έβγαζαν εξω οι άλλες (Δεν ξαναχρησιμοποιώ λάδι...)

-Σημειωτέο, η προηγούμενη θεραπεία βαρρόα που έκανα ηταν τον Σεπτέμβριο, όλες με ταινίες οξαλικού-γλυκερίνης.

Αποτελέσματα:
Η 1η με βαροστόπ είχε 121 νεκρές βαρρόα.
Η 2η με βαροστόπ είχε 235.
Η 1η με οξαλικό είχε 470 !!!!
Η 2η με οξαλικό είχε 120...

Συμπεραίνω πως:
1. Εκείνο το σμήνος που είχε τις περίπου 4πλάσιες από τα άλλα 3 πτώσεις βαρρόα ή δεν θα είχε υποστεί σωστή θεραπεία τον Σεπτέμβριο ή για άλλους λόγους είχε υπερπληθυσμό βαρρόα σε σύγκριση με τα άλλα. Το ίδιο ισχύει σεμικρότερο βαθμό όμως, και για εκείνο με 231 βαρρόα της άλλης ομάδας.

2. Και η 1η και η 2η ομάδα είχαν από ένα σμήνος με γύρω στις 120 νεκρές βαρρόα, άρα μάλλον ίση η αποτελεσματικότητα φλουμεθρίνης και οξαλικού.

Πάντως το οξαλικό προτιμώ γιατί και δεν έχει παρατηρηθεί από τους ειδικούς εδώ και 14 χρόνια που χρησ/ται στην Λατ.Αμερική και 7 στην Ελλάδα απόκτηση αντοχής σ΄αυτό των μελισσιών,μα κυρίως είναι και επιτρεπόμενο οικολογικά.

Παραθέτω φωτογραφίες.









Ερωτήσεις:
Για ποίο λόγο δεν έκανες θεραπεία όταν τα μελίσσια δεν είχαν γόνο.
Απάντηση...
Είμαι στα Χανιά Κρήτης και σε μικρό υψόμετρο. Ποτέ δεν ξεγονιάζουν τελείως εδώ.

Ερώτηση
 Τι δούλεψε πιο καλά ναροστοπ η οο..;;
Απάντηση...
Γράφω στο τέλος τα συμπεράσματα. κατάτην γνώμη μου και τα δυο.Η εμπειρία μου πάντως από προηγούμενες χρήσεις είναι υπέρ του οξαλικού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια