Widget Recent Post No.

3 Έκτακτοι χειρισμοί στο τέλος του χειμώνα: Πρίν να ειναι αργά



Φτάνει μια απο τις κρισιμότερες περιόδους των μελισσιών! Η αρχή της ανάπτυξης στο τέλος του χειμώνα. Καθώς η μέρα μεγαλώνει όλο και περισσότερο (ισημερία) η βασίλισσα αρχίζει να οραματίζεται το μέλλον του μελισσιού, και η γέννα ξεκινά! Έτσι λοιπόν απο τις αρχές Ιανουαρίου ξεκινούν τα πρώτα αυγά, και μέσα στο Φεβρουάριο, ανάλογα πότε θα πέσουν οι ζεστές μέρες (αλκυονίδες) η γέννα αυξάνεται σημαντικά. Αυτά τα γνωρίζουμε. Αλλά ποιοί είναι οι βασικοί χειρισμοί που πρέπει να κάνει ο μελισσοκόμος; Πάμε να πούμε τους 3 βασικότερους!


Πχ στη παρακάτω φωτό βλέπουμε έναν άριστο ανοιξιάτικο γόνο, σε καλοταισμένο μελίσσι



1. Πρωτεινική ενίσχυση του μελισσιού
Εκτός απο τη γνωστή ζαχαρόπιτα, το μελίσσι όταν θέλουμε να ξεκινήσει την ανάπτυξη του, πρέπει να του δώσουμε και γυρεόπιτα. Πολλοί φοβούνται το πάγωμα του γόνου, αλλά τα σφιχτά μελίσσια με το φελιζόλ τους δίπλα δεν έχουν ανάγκη. Η γυρεόπιτα δίνετε για να πάρουν γρήγορα τα μελίσσια δυνάμεις, και να αρχίσουν δειλά δειλά να ανανεώνουν τις παλιές μέλισσες. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές γυρεόπιτες, αλλά μπορεί και ο μελισσοκόμος να φτιάξει μόνος του.

Τεράστια σημασία παίζει πρώτα η γύρη που φέρνουν οι μέλισσες. Όταν αυτή είναι πλούσια, τα μελίσσια πάνε σφαιράτα...



Αργότερα μόλις ζεστάνει λίγο ο καιρός, μπορούμε να φτιάξουμε σιρόπι, στο οποίο έχουμε προσθέσει γύρη μέσα για μέγιστα αποτελέσματα ανάπτυξης. Τη γύρη τη χτυπάμε σε ένα σεικερ, και μετά τη προσθέτουμε στο σιρόπι για να ομογενοποιηθεί. Άλλοι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν αλεύρι σόγιας (αγορασμένο απο μελ/κο κατάστημα) η και ασπράδι αυγού.

Οι πρώτοι ανοιχτοί γόνοι του μελισσιού, καλοταίζονται, και ειναι οι μέλισσες που θα αντικαταστήσουν τις παλιές....



2. Πρέπει να είμαστε καθαροί απο βαρρόα
Σφιχτά ωραία μελίσσια, και οι μελισσούλες να φαινονται και να ειναι υγιής. Με τη βαρρόα πρέπει να έχουμε ξεμπερδέψει απο τη περίοδο που ήταν ξεγονιασμένα τα μελίσσια, διότι τότε η βαρρόα δεν κρύβεται στο γόνο και σκοτώνεται εύκολα. Αν κάποιος δεν έκανε τότε θεραπεία, και τώρα δεν ειναι πολύ αργά, απλώς πρέπει να γίνει με ταινίες η όποια θεραπεία, για να πιάσουμε όλο το κύκλο αναπαραγωγής. Γενικά να ξέρετε οι μελισσοκόμοι κάνουν θεραπείες ακόμα και την Άνοιξη, με το πρόβλημα ότι όσο πιο αργά γίνετε, τόσο πιο δύσκολα θεραπεύουμε τα μελίσσια, τόσα πιο πολλά τα εξοδα, και φυσικά ποτέ κοντά στο τρύγο. Πχ το τακ τικ χρειάζεται 3 μηνες τουλαχιστον απο το τρύγο. Ενώ η φλουμεθρίνη πχ βαροστόπ χρειάζεται ακόμα περισσότερο...

3. Τα πρώτα σιρόπια ή τροφές να έχουν θεραπευτική ουσία για νοζεμίαση
Εγώ επιλέγω τη στιγμή που ξεκινάνε τα μελισσάκια 1-2 πλαίσια με γόνο, να δώσω και για τη νοζεμίαση 2 φορές. Συνήθως ξεκινάω με μια τροφούλα πχ μελοζύμ με nozevit ή της beenectar την vn extra power και στη συνέχεια και το σιρόπι που μπορούμε να βάλουμε να έχει πχ nozevit. 2 θεραπείες νωρίς την  Άνοιξη αρκούν σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αλλά εγώ όσον αφορά την νοζεμίαση αγχώνομαι το φθινόπωρο περισσότερο παρά την Άνοιξη. Και μιλάω εκ πείρας. Όμως οι επιστήμονες λένε οπωσδήποτε και νωρίς την άνοιξη για να κρατάμε πάντα την ασθένεια σε χαμηλά επίπεδα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια