Widget Recent Post No.

Μέγιστες αποδόσεις σε κοπάδι 100 μελίσσιων, μυστικά βασιλοτροφίας και κόψιμο παραφυάδων



Στα μεγάλα κοπάδια, που ο μελισσοκόμος έχει 500 και 1000 μελίσσια, η βασιλοτροφία είναι ο βασικός παράγοντας της επιτυχίας. Η κληρονομικότητα και η επιλογή των καλύτερων μελισσιών, είναι ο δρόμος που θα μας φτάσει την παραγωγή πολλά επίπεδα επάνω. Σήμερα θα πιάσουμε ένα τόσο σημαντικό θέμα, και θα σας πούμε όλα τα μυστικά. Έχουμε πολλούς τρόπους, που μπορεί κάποιος να κόψει παραφυάδες, όμως λίγοι θεωρούνται σοβαροί, για έναν που θέλει σωστά μελίσσια. Το μυστικό είναι να διαλέγουμε εμείς, τι μελίσσια θα φτιάξουμε, και όχι να πηγαίνουμε με τη τύχη.

Στην Ελλάδα διαβάζουμε πάρα πολλές μεθόδους που εφαρμόζονται για κόψιμο παραφυάδων. Αυτές σιγά σιγά πρέπει να καταργηθούν, και να αντικατασταθούν με βασιλοτροφία. Και μόνο στο άκουσμα αυτής της λέξης, ένας νέος μελισσοκόμος αγχώνεται, ενώ δε θα έπρεπε. Έχω κάνει πολλές φορές βασιλοτροφία, εφαρμόζοντας τη διαδικασία, και έχω να πω σε όλους εσάς, ότι είναι πανεύκολη η όλη διαδικασία. Μάλιστα εγώ ξεκίνησα χωρίς να μου δείξει κανένας, και στο τέλος η επιτυχία ήταν μεγάλη. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση είναι η χαρά, όταν βγάζεις τις δικές σου μάνες, και βλέπεις τους πρώτους γόνους.



Για να έχουμε τριόροφα μελίσσια την Άνοιξη, πρέπει να αποκτήσουμε μεγάλους πλυθησμούς χωρίς το κίνδυνο της σμηνουργίας. Δυστυχώς η μητέρα φύση, μας δίνει όλο και λιγότερο μέλι. Έχουν αλλάξει πολύ οι εποχές. Παλιά ένας μελισσοκόμος έπαιρνε 25 κιλά σε μια κακή χρονιά, και 50 κιλά σε μια καλή. Δεν υπήρχαν ασθένειες, μα η φύση έδινε πολύ μέλι. Τα κουβέλια, τα κοφίνια γέμιζαν με μέλι κάθε χρόνο. Όμως οι εποχές άλλαξαν, η ξηρασία κατέλαβε τη χώρα μας, και πολλές ανθοφορίες έπαψαν να δίνουν μέλι. Πλέον μόνο τα πιο δυνατά μελίσσια βγάζουν τέτοιες ποσότητες μελιού. Και τα υπόλοιπα, μικρά μελίσσια δε κάνουν τίποτα σε πολλές νομές... Δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε τριόροφα μελίσσια με αρκετό μέλι, και τα άλλα πιο μικρά μελίσσια, στεγνά.

Πάνω στο θέμα των παραφυάδων έχουμε κάποιες αποδοτικές μεθόδους για να κάνουμε καλές βασίλισσες. Επιλέγουμε μεθόδους που να κρατάμε τα καλά χαρακτηριστικά των πιο καλών μας μελισσιών. Για παράδειγμα, μια καλή μέθοδος που την εφαρμόζουν πολλοί μελισσοκόμοι είναι η εξής: Μόλις το μελίσσι πατώσει (γίνει δεκάρι) το χωρίζουμε στη μέση και το ορφανό 5άρι μελίσσι, κάνει βασιλοκελιά, βγάζει βασίλισσα, γονιμοποιείτε και έτσι προκύπτει ένα καλό μελίσσι. Διαλέγουμε πάντα τα καλά μας μελίσσια για τον πολλαπλασιασμό.

Υπάρχει πάντα και η επιλογή αγοράς βασιλισσών απο κάποιο επώνυμο βασιλοτρόφο


Άλλη μέθοδος που εφαρμόζεται είναι αυτή... Παίρνουμε 3-4 πλαίσια απο κάθε μελίσσι και φτιάχνουμε μια παραφυάδα, διπλασιάζοντας έτσι το μελισσοκομείο μας. Και με τη προηγούμενη μέθοδο, αλλά και με αυτή αποδυναμώνουμε σε μεγάλο βαθμό τα δυνατά μας μελίσσια. Πχ έχουμε ένα 17άρι μελίσσι και του παίρνουμε 4 πλαίσια άρα γίνετα 13άρι. Αυτό το μελίσσι θα σοκαριστεί σε μεγάλο βαθμό. Η παραγωγή μπορεί να μειωθεί έως και 80% και το είδα να συμβαίνει με τα μάτια μου. Μια χρονιά που έκοψα 3 πλαίσια απο κάθε μελίσσι, καταστράφηκα και δε πήρα το μέλι που προσδοκούσα απο τις ανθοφορίες. Το μελίσσι κάνει να επανέλθει απο το κόψιμο της παραφυάδας, 40 ημέρες περίπου.

Υπάρχει και άλλη μια μέθοδος που παρουσίασε ο γάλλος μελισσοκόμος Πρόστ, στο βιβλίο του, η περίφημη μέθοδος της βεντάλιας. Με αυτή τη μέθοδο όμως στερείτε το θέμα της επιλογής, όπως και στις άλλες μεθόδους. Δεν είναι γρήγορη μέθοδος, έχει πολύ δουλειά, και χρειάζεται εύρεση της βασίλισσας, πράγμα απαγορευτικό σε μεγάλα μελισσοκομεία.



Αυτές είναι τρείς πολύ διαδεδομένες μέθοδοι, άλλα παραμένουν να μην είναι σοβαροί για έναν που θέλει να κρατά ένα καλό κοπάδι, με επιλεγμένα χαρακτηριστικά. Αν στερούμαστε εμπειρίας η για κάποιο λόγο δε μπορούμε να κάνουμε βασιλοτροφία, εφαρμόζουμε τις παραπάνω μεθόδους, επιλέγοντας για αναπαραγωγή τα πιο δυνατά και παραγωγικά μας μελίσσια. Ο γόνος που θα γίνει η βασίλισσα να προέρχεται απο αυτά τα μελίσσια.

Τώρα όσον αφορά το παράδειγμα στην αρχή. Αν έχουμε 100 μελίσσια, και θέλουμε να αυξήσουμε τις αποδόσεις μας ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε βασιλοτροφία και επιλογή. Πχ απο τα 100, τα 40 μελίσσια θα ξεχωρίσουν απο τα υπόλοιπα. Θα έχουν μεγάλη ανάπτυξη, καλούς γόνους, εμφανή συλλογή μελιού κλπ. Απο αυτά τα μελίσσια θα κρατήσουμε γεννετικό υλικό και θα κάνουμε βασιλοτροφία. Σε αυτά τα μελίσσια θα βάλουμε τις βέργες για να μας φτιάξουν τις νέες βασίλισσες. Απο αυτά θα πάρουμε γόνο. Και απο αυτά θα περιμένουμε μέγιστες αποδόσεις την επόμενη χρονιά!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια