Widget Recent Post No.

Το μεγάλο μυστικό, στην ποιότητα της βασίλισσας, για μεγάλα παραγωγικά μελίσσια!



ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑ
1ο Μυστικό: Να κρατάμε νεαρές χρονιάρες βασίλισσες
2ο Μυστικό: Όλη μας τη δύναμη και τη τέχνη, πρέπει να την δώσουμε όταν θα φτιάξουμε τις βασίλισσες της χρονιάς
3ο Μυστικό: Η ποιότητα της βασίλισσας θα καθορίσει τα πάντα... Απο το μέλι, τις παραφυάδες, την ανάπτυξη μέχρι και τις ασθένειες.


Γράφει ένας αρκετά έμπειρος μελισσοκόμος...
Έχω παρατηρήσει στο διάστημα που ασκώ την επαγγελματική μου δραστηριότητα πάνω στη βασιλοτροφία στα πρώτα μου χρόνια άρχισα Και ταΐζα σιρόπι από τις αρχές Γενάρη εφόσον είχαμε καλούς καιρούς και ήπιους αρκετά χειμώνας για τα νότια πάντα εδώ που είμαι προκαλώντας την αύξηση της ΓΕΝΝΑΣ της βασίλισσας και τη συνεχή ροή των γόννων.



 Οι γόνοι όμως δεν ήταν πάντα μέλισσες ήταν και κηφήνες που στην πορεία είδα ότι η διατροφική τους εκκόλαψη που δεν ήταν στην εποχή τους και τους δημιουργούσαν οι μέλισσες από σιρόπι κακής ποιότητας.

Με την εμπειρία που έχω αποκτήσει έχω καταλάβει ότι τα μελίσσια είναι τραγικό λάθος να τα ταΐζουμε σιρόπιμα από μέσα Γενάρη εφόσον για τη βασιλοτροφία οι κηφήνες δεν βγαίνουν ποιοτικοί και έτσι θεωρώ ότι οι ιδανικές συνθήκες δημιουργούνται όταν οι εξωτερική θερμοκρασία σκαρφαλώνει άνω των 24 25 βαθμών Κελσίου.



Αρα πόρισμα αφήνουμε τα μελίσσια να αλλάξουν μέλισσα να αρχίσουν καλά οι γύρες και να αρχίσει να μπαίνει και απέξω νέκταρ για την καλή ποιότητα πρώτα των κηφήνων και έπεται η συνέχεια.

Άκαιρη βασιλοτροφία:
Εκτός από την ποιότητα της βασίλισσας λόγο κακής διατροφής το μεγαλύτερο κακό γίνεται με το ότι οι βασίλισσες γονιμοποιούνται με λίγους κηφήνες.
Αυτό δεν το υπολογίζουν σωστά οι μελισσοκόμοι που λένε ότι και τι έγινε, εγώ τις αλλάζω κάθε χρόνο και όπως και να έχει τραβάνε.
Όμως η διασπορά του γενετικού υλικού μειώνετε συνεχώς από χρονιά σε χρονιά και έχει σοβαρές συνέπειες στην εξέλιξη και στην υποβάθμιση του είδους. Που σημαίνει μικρότερη παραγωγή μελιού, υποβαθμισμένα μελίσσια, μετάδοση ασθενειών.



Η πιο καλή βασιλοτροφία γίνεται την εποχή της σμηνουργιας. Αυτό αντε δώσε το να το καταλάβουν όλοι αυτοί οι μελισσοκόμοι που νομίζουν ότι μπορεί να παραχθούν οι ίδιες μάνες το Μάρτη. Η καλή βασιλοτροφια βασίζεται σε καλό γενετικό υλικό και τις κατάλληλες συνθήκες. Η μέλισσα ακολουθεί ένα ένστικτο επιβίωσης χιλιάδων ετών. Δεν κάνει λάθος. Ο μελισσοκομος βασιλοτροφος πρέπει να ακούει τι του λέει η μέλισσα.

Μικρό συμπέρασμα απο την Ορεινή Μέλισσα
Η βασίλισσα και η ποιότητα της είναι ένα πολυδιάστατο θέμα. Κατάλληλη θερμοκρασία, σωστά ταισμένες μέλισσες, καλή ισορροπία πλυθησμού, αυθονία σε κηφήνες μερικά από τα πιο βασικά. Να ξέρετε πως όσοι προορίζουν τα κελια για παραγωγή βασιλικού πολτού διαφέρει απο αυτά που προορίζονται για μάνες. Ο μελισσοκομος την περίοδο που κάνει τη βασιλοτροφία για τις βασίλισσες της χρονιάς, πρέπει να δώσει όλο το βάρος και την τέχνη του.... Αυτές θα καθορίσουν τα πάντα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια