Widget Recent Post No.

Η μελισσοκομία έχει γρήγορα και εύκολα χρήματα; Η μήπως όχι;



Αρκετοί μελισσοκόμοι στο ξεκίνημα τους λόγω φυσικής παρόρμησης κάνουν λάθη και πέφτουν θύματα με αποτέλεσμα στο τέλος να τα παρατάνε και όλη επένδυση να πηγαίνει χαμένη. Μέσα σε αυτό το blog στέλνουν πολλοί νέοι μελισσοκόμοι μηνύματα και τον τελευταίο καιρό έχω επικοινωνήσει με αρκετούς οι οποίοι αποφάσισαν να πουλήσουν τα μελίσσια τους. Να σταματήσουν αυτό το υπέροχο χόμπι. Και ο λόγος; Απλά τελικά είδαν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα!

Η μελισσοκομία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται από τις μεγάλες εφημερίδες ως ένα επάγγελμα με εύκολο κέρδος. Μια δουλειά που φέρνει εύκολο και ζεστό χρήμα χωρίς κόπο με χαμηλή επένδυση. Θέλω σήμερα με αυτή την ανάρτηση να την αφιερώσω σε όλους τους νέους που σκέφτονται να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία και να πω κάποια πράγματα δίχως καμία σκοπιμότητα και κανένα κέρδος. Αν πάμε να συμβουλεφτούμε ένα παλιό μελισσοκόμο το πιο σίγουρο είναι ότι θα μας απογοητεύσει, και αυτό γίνεται επειδή η μελισσοκομία είναι δύσκολο επάγγελμα.

Η πρώτη ερώτηση που σκέφτεται κάποιος νέος μετά απο όλα αυτά είναι: "Μα καλά, αφού δεν έχει κέρδος η μελισσοκομία, γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί μελισσοκόμοι;". Μα ποιος είπε βρε παιδιά πως δεν έχει κέρδος; Βέβαια και έχει, αυτό που είπαμε είναι ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλά χρήματα στην αρχή, και η παραγωγή είναι κάτι αμφιλεγόμενο! Τα τελευταία χρόνια για κάποιο λόγο οι μέλισσες δεν παράγουν μέλι όπως παλαιότερα. Οι λόγοι άπειροι...

Όσον αφορά το κέρδος θέλω να πω κάτι πολύ σημαντικό. Όπως θα παρατηρήσατε οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμοι. Πόσες περιπτώσεις γνωρίζω όπου δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι, καθηγητές κλπ, έχουν τη μελισσοκομία ως χόμπι αλλά και ένα επάγγελμα με σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα.

Όλοι οι μελισσοκόμοι που πάνε να ξεκινήσουν τη μελισσοκομία για τα χρήματα, προσγειώνονται απότομα και αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό για κάποιον. Ένα περίτρανο λάθος νέων μελισσοκόμων είναι το ξεκίνημα με πάνω από 10 σμήνη. Ο νέος μελισσοκόμος που έχει ως σκοπό το κέρδος θέλει να πάρα πολλά μελίσσια, εφόσον νομίζει ότι όσο περισσότερα είναι τόσο μεγαλύτερο και το κέρδος. Μέγα λάθος! Ο νέος μελισσοκόμος που θα κάνει ένα τέτοιο άνοιγμα, μπορεί εύκολα να χάσει τα σμήνη του είτε από ασθένεια είτε από βαρρόα, είτε από λάθος δικό του (ζούληγμα βασίλισσας, δημιουργία λεηλασίας κλπ) αλλά και κάτι πολύ απλό που δεν έχει τις γνώσεις για να το χειριστεί. Το σωστό ξεκίνημα γίνεται με 2-3 σμήνη με τα οποία ο νέος θα πειραματιστεί, θα εργαστεί πολλές ώρες και θα μάθει τα μυστικά και τις λειτουργίες τους. Τα μελίσσια όπως αυξάνονται γρήγορα έτσι και χάνονται. Τη μια μέρα μπορεί να έχουμε 100 την άλλη 50 και το αντίστροφο!

Η συμβουλή η δική μου προς τους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν είναι να έχουν αγάπη προς τις μέλισσες και τη φύση και το κυριότερο αυτοσυγκράτηση. Στο βωμό της βιασύνης και του κέρδους έχουν γίνει πολλές απάτες και έχουν χαθεί ακόμα περισσότερα σμήνη. Και είναι πραγματικά κρίμα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια