Widget Recent Post No.

Γρήγορη εύρεση της βασίλισσας σε ξεγονιασμένο μελίσσι: Εγγυημένοι εμπειρικοί τρόποι!



Με αυτό το μυστικό ο μελισσοκόμος μπορεί να εντοπίσει τη βασίλισσα μέσα στο σμήνος χωρίς την ύπαρξη γόνου η αυγών ημέρας πανεύκολα και γρήγορα. Εξάλλου μη ξεχνάμε οτι ξεγονιασμένο μελίσσι είναι αυτό που δεν έχει καθόλου γόνο. Το βασιλευμενο μελίσσι - δηλαδή αυτό που έχει βασίλισσα - είναι ήρεμο, μαζεμένο κεντρικά στη κυψέλη και βλέπεις μια συνοχή στο πλυθησμό χωρίς βουίσματα και αναστάτωση εντός της κυψέλης. Όμως τα μυστικά είναι πολλά και αν ο μελισσοκόμος τα γνωρίζει μπορεί να γλιτώσει από πολύ κόπο. Μην ξεχνάμε το σοφό ρητό "δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο".

Όταν καπνίζουμε τη κυψέλη και ανοίγουμε το καπάκι το μελίσσι πρέπει να είναι ήρεμο. Αν ακούγεται έντονο συνεχόμενο βουητό για παραπάνω από 10-20 δευτερόλεπτα, και οι μέλισσες κάνουν αέρα και πετάνε το ποπό τους προς τα επάνω τότε το μελίσσι έχει πρόβλημα και κατά 99.9% είναι ορφανό, δηλαδή δεν έχει βασίλισσα. Φυσικά πρέπει να του δώσουμε ανοιχτό γόνο για να κάνει βασιλικά κελιά και να μη χαθεί. Αν όμως είναι πολύ μικρό - 1 πλαίσιο - τότε μπορούμε να το τινάξουμε να πάνε οι μέλισσες στις γύρω κυψέλες.

Κάτι πολύ συνηθισμένο στα ορφανά μελίσσια είναι η απώλεια εργατριών - συλλεκτριών. Μόλις οι μέλισσες συνειδητοποιήσουν το θάνατο της μάνας, χάνουν την οργάνωση τους και σκορπάνε. Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες φερομόνες για να μπουν σε σειρά οι εργασίες και οι δραστηριότητες τους. Πολλές μέλισσες λοιπόν αποφασίζουν να αφήσουν τη κυψέλη και να πάνε σε διπλανές προκειμένου να βρουν ένα νέο σπιτικό, με μια καλή μάνα που θα εξασφαλίσει την επιβίωση της κοινωνίας. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές τα ορφανά μελίσσια έχουν πολύ λίγες μέλισσες μερικές φορές.

Ένα βασιλευμένο μελίσσι έχει συνεκτικό πληθυσμό και η μελισσόσφαιρα είναι ενωμένη στο κέντρο της κυψέλης. Η βασίλισσα βρίσκεται συνήθως στο κέντρο, δηλαδή αν η μελισσόσφαιρα καλύπτει 3 πλαίσια η βασίλισσα πιθανόν να βρίσκεται στο μεσαίο, και συγκεκριμένα στη μεριά που δεν υπάρχει μέλι γύρη δηλαδή υπάρχει κενό - σε μαύρο πλαίσιο πάντα. (Το χειμώνα προτιμούν τα σκούρα πλαίσια επειδή είναι πιο ζεστά απο τα άσπρα). Φυσικά μόλις το περιβάλλον δώσει το οκ, είναι πανέτοιμη να ξεκινήσει πάλι να γεννά και οι μέλισσες να αναλάβουν την ανατροφή του γόνου.

Συνεπώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι το χειμώνα η βασίλισσα προτιμά να βρίσκεται στο πιο ασφαλές - ζεστό σημείο δηλαδή στο κέντρο! Την άνοιξη που η έκταση του γόνου είναι πολύ μεγάλη αναγκάζεται να αλλάζει πολλά πλαίσια κάθε ημέρα και μπορούμε να τη πετύχουμε σχεδόν παντού. Ωστόσο το χειμώνα παραμένει πιο σταθερή στο πιο ασφαλές σημείο.

Ένα πράγμα που παρατηρείτε όταν δε γεννά η βασίλισσα είναι ότι μικραίνει η κοιλιά της. Δηλαδή λόγω της σμίκρυνσης του αναπαραγωγικού της συστήματος και τη διακοπή της γέννας μικραίνει το μέγεθος της. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο ευκίνητη στο πλαίσιο αλλά και πιο δύσκολο να εντοπιστεί επιδή είναι μικρότερη. Εκτός όμως από αυτό όταν οι μέλισσες κάνουν μελισσόσφαιρα, η δεν έχει ψηλές θερμοκρασίες, συχνά καλύπτουν τη βασίλισσα με τα σώματα τους, και τότε είναι σχεδόν αδύνατο να τη βρούμε.

Συνοψίζοντας. Η βασίλισσα σε ξεγονιασμένο μελίσσι βρίσκεται συνήθως:

  • Σε μαύρη κηρήθρα
  • Στο κέντρο της κυψέλης εκεί που βρίσκονται οι περισσότερες μέλισσες
  • Στο σημείο που δεν υπάρχουν τροφές όπως μέλι ή γύρη. Και είναι ανοιγμένος ο χώρος για να γεννήσει. Για παράδειγμα ένα πλαίσιο σαν της φωτογραφίας...


 Δείτε φωτογραφίες...


ΕΙΚΟΝΑ: Στο κέντρο του πλαισίου βλέπουμε τη βασίλισσα η οποία είναι μικρή και καλύπτεται από άλλες μέλισσες


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια